چهارشنبه ۳ آذر ۱۳۸۹ - ۰۸:۰۰
نخستين ميراث مكتوب از واقعه غدير

كتاب «اولين ميراث مكتوب از واقعه غدير» تاليف محمدباقر انصاري از سوي انتشارات دليل‌ما تجديد چاپ شد._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، كتاب حاضر، سپاسگزاري از كار عظيم سليم‌بن قيس هلالي(نويسنده كتاب «اسرار آل‌محمد"ص"») به حساب مي‌آيد كه با توجه به اهميت موقعيت زماني و مكاني خود، اين ميراث گرانقدر را در 60 سال به ثمر رسانده است.

نخستين قلمي كه به نام غدير، آن عظيم‌ترين واقعه و استثنائي‌ترين خطابه در تاريخ انبياء(عليهم‌السلام) بر روي كاغذ آمده و جزئياتي از آن ماجرا را ثبت كرده، كتاب سليم‌بن قيس هلالي است.

با توجه به اهميت فرهنگي اين موضوع، جست‌وجوي وسيعي براي يافتن نخستين ميراث مكتوب در اين حوزه صورت گرفت و كتاب‌هاي متعددي شناسايي شد. نتيجه اين اقدام آن بود كه هيچ تاليفي مقدم بر كتاب سليم يافت نشد كه نگارش آن از سال‌هاي آغازين رحلت پيامبر(ص) شروع شده و در سال 76 هجري با رحلت مولف، كار تاليف آن هم پايان يافته باشد.

مولف آن از اصحاب اميرالمومنين(ع) و سه امام بعد از ايشان بوده و آنچه درباره غدير نقل كرده به نقل از معصومين(عليهم‌السلام) و اصحاب مورد اعتمادشان بوده كه اكثرا شاهدان عيني واقعه بوده‌اند. در نتيجه، آنچه در كتاب سليم درباره غدير خم آمده، از يك سو به فاصله پنج سال از ماجرا و در حضور صاحب غدير اميرالمومنين(ع) و امامان بعد از آن حضرت به ثبت رسيده و بارها توسط ايشان مورد تاييد قرار گرفته است؛ و از سوي ديگر، به دست سليم ـ‌يكي از اصحاب باوفاي امامان(عليهم‌السلام) و سابقه‌داران مكتب اهل‌بيت(عليهم‌السلام)‌ـ تدوين شده است.

با توجه به اين نكته، استخراج و تنظيم فرازهاي مربوط به واقعه غدير از كتاب سليم، احياي نخستين اثر فرهنگي اسلام درباره اين موضوع حساس خواهد بود، كه طي مراحل زير آماده شده است:
در انتخاب احاديث، آنچه به اصل واقعه غدير و نيز وقايع حاشيه‌اي آن در سفر حجةالوداع مانند سلام بر علي(ع) به عنوان اميرالمومنين و شعر حسان‌بن ثابت و ... مربوط بوده، و نيز احتجاجاتي كه با غدير انجام گرفته، گزينش شده است.
از هرحديث مقدار مربوط به غدير تفكيك شده است. در اين جداسازي فقط به جمله خاصي كه نام غدير در آن بوده اكتفا نشده، بلكه مقطعي از متن كه صورت داستاني ماجرا را حفظ مي‌كند جدا شده، و جمله خاص آن با قلم سياه‌تر مشخص شده است.
براي هرحديث يك شماره مسلسل در آغاز آن قرار داده شده؛ و در پاورقي هريك شماره آن در كتاب سليم ذكر شده است. بدين صورت نيازي به ذكر شماره صفحه حديث در كتاب سليم نخواهد بود.
تعداد احاديثي كه در كتاب سليم به غدير ارتباط داشته 13 حديث است، كه به همان ترتيب كتاب سليم چيده شده است.
در پاورقي‌ها توضيحات لازم و آدرس آيات قرآني و برخي نسخه بدل‌هاي مهم كتاب سليم آورده شده است.
در پايان كتاب دو فهرست آماده شده است: يكي فهرست مطالب و عناوين اصلي كتاب، و ديگري فهرست موضوعي كه موضوعات مربوط به غدير را در كتاب سليم نشان خواهد داد.

مفاخر اميرالمومنين علي(ع)
حديث دوم اين مجموعه، به مفاخر اميرالمومنين علي(ع) مي‌پردازد. سليم مي‌گويد: ابوذر و سلمان و مقداد برايم نقل كردند و سپس از علي(ع) شنيدم. آنان گفتند: مردي بر علي‌بن ابي‌طالب(ع) فخر كرد. پيامبر(ص) به علي(ع) فرمود: ‌«اي علي، تو بر همه عرب فخر كن، كه تو از نظر پسر عمو و پدر و برادر از همه بزرگوارتر هستي. تو خودت و نسبت و همسرت و فرزندانت و عمويت از همه بزرگوارتريد. تو در تقديم جان و مالت از همه بالاتر، و در بردباري از همه كامل‌تر، و در اسلام از همه پيشتر و از نظر عمل از همه بيشتر هستي.»

غديرخم در سخن حسن بصري
ابان مي‌گويد: اين حديث را براي حسن بصري نقل كردم. او گفت: سليم و ابوذر راست گفته‌اند. سپس حسن بصري فضايل اميرالمومنين(ع) را بر شمرد تا آنجا كه گفت: پيامبر(ص) او را در روز غدير خم نصب كرد و براي او صاحب اختياري بر مردم را واجب كرد همانطور كه براي خود واجب كرده بود، و فرمود: «هركس من صاحب اختيار اويم؛ علي صاحب اختيار اوست» و به او گفت: «تو نسبت به من، به منزله هارون نسبت به موسي هستي» و اين سخن را به هيچ‌يك از اهل بيتش و احدي از امتش جز او نفرموده است.

چاپ دوم كتاب «اولين ميراث مكتوب از واقعه غدير» در شمارگان 5000 نسخه، 68 صفحه و بهاي 8000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط