سه‌شنبه ۲۱ دی ۱۳۸۹ - ۱۱:۰۶
كسي كه آرا و حتي روياها را شكل دهد، صاحب دنيا خواهد بود

دبير نشست تخصصي «مروري بر آراي پائولو كوئليو با تاكيد بر رمان كيمياگر» كه روز گذشته(20 دي ماه) در سراي اهل قلم برگزار شد، با اشاره به نبوغ و تاثيرگذاري اين نويسنده برزيلي در افكار جهاني يادآور شد: برخلاف آنچه در گذشته مي‌پنداشتند، امروز كسي كه بتواند بر انديشه‌ها حكومت كند، برنده است و كسي كه آرا و حتي روياها را شكل دهد، صاحب دنيا خواهد بود.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين برنامه با حضور اميد حدائق، نويسنده و پژوهشگر حوزه عرفان و انديشه و ويراستار كتاب «رمز و رازهای کیمیاگر (پائولو چه میگوید؟)»، احسان عباسلو، دبير نشست، مدير سراي اهل قلم و كارشناس حوزه ادبيات و مقداد حكيمي، نويسنده كتاب «رمز و رازهای کیمیاگر (پائولو چه میگوید؟)» و كارشناس حوزه عرفان و اديان برگزار شد.

در ابتداي اين برنامه، احسان عباسلو، دبير نشست بيوگرافي از «پائولو كوئليو» ارايه كرد و با اشاره به زمينه‌هاي فرهنگي، خانوادگي و اجتماعي كه بخشي از شخصيت و رفتارهاي اين نويسنده نام‌آشناي غربي را شكل داده‌اند، گفت: پائولو با نوشتن «كيمياگر» چهره جهاني در حوزه ادبيات و عرفان يافت. اين كتاب او به بيش از 70 زبان در دنيا ترجمه و منتشر شده است.

وي با تاكيد بر اين كه «كيمياگر، آغازي براي موفقيت‌هاي بعدي پائولو كوئليو شد» اظهار داشت: تاكنون بيش از 100 ميليون كتاب از آثار او در 150 كشور جهان به فروش رفته است. اين موضوع نشان‌دهنده اهميت موضوعي، محتوايي و فرمي آثار اين نويسنده است. زماني كه پائولو كوئليو به ايران آمد، گفت كه تا حد فراواني تحت تاثير مولانا قرار گرفته و خود را به نوعي وامدار او مي‌داند.

عباسلو يكي از دلايل لزوم بررسي انتقادي آثار پائولو كوئليو را اقبال خوبي كه اين در ايران از كتاب‌هاي او شده است، خواند و توضيح داد: كارهاي كوئليو تنها ادبيات نيست، بلكه تلميحات فراواني به آموزه‌هاي ساير اديان و عرفان‌ها دارد.

در ادامه اميد حدائق، ويراستار كتاب «رمز و رازهای کیمیاگر (پائولو چه میگوید؟)» از اين كتاب به مثابه نقد جان‌بخشي ياد كرد كه در بازبيني تفكرات پائولو نقش زيادي دارد و اظهار داشت: كيمياگر پائولو در دو بخش ظاهري و نگاه تطبيقي يا رقابتي ميان ادبيات بومي يا ادبيات بين‌المللي و ادبيات برزيل قابل بررسي است.

وي اوج كاري پائولو را تاليف كتاب «كيمياگر» و دليل آن را نبوغ فراوان وي و پشتيباني‌هاي زيادي كه از او شده است، توصيف كرد و يادآور شد: بيشترين نگراني كه از توسعه و ترويج آثار وي احساس مي‌شود، بيم رواج‌يافتن قصه عرفان سياهي است كه در بطن آثار وي نهفته‌اند، بحثي كه در حوزه كلام نوين و پس از جنگ جهاني دوم رخ داد و كليسا و مسيحيت صهيونيست از آن حمايت كردند.

حدائق بارزترين نكته‌اي كه از آثار اين نويسنده برزيلي مي‌توان برداشت كرد را تاكيد بر تجارب و يافته‌هاي شخصي و گذر از تجربه و انديشه ديني خواند و بيان داشت: او با درك بهترين قالب اثر گذاري بر انديشه‌ها كه همان بيان قصه است، مفاهيم و دريافت‌هاي شخصي خود را القا مي‌كند. آثار پائولو با اثرگذاري فراوان در نسل جديد، موج جديدي از بي‌خيالي، ارتباط با عالم بالا از طريق مواد مخدر و ... را ترويج مي‌كند.

سپس عباسلو با اشاره به مضاميني كه در روح آثار پائولو جريان دارند، گفت: او زندگي را قائم به فرد مي‌داند. با مطالعه مطالب كتاب و شنيدن سخنراني‌هايش با نوعي از تضاد مواجه مي‌شويم. او معتقد است روح آدمي را از طريق سحر و جادو مي‌توان به روي جهان باز كرد و مي‌گويد همه ما ـ به دور از آموزه‌هايي كه با آن بزرگ شده‌ايم ـ شيوه زندگي داريم كه متعلق به خود ماست، بايد خود كتاب رفتارهايمان را بنويسيم. او در نوشته‌هايش به نوعي از شريعت گذر مي‌كند و معتقد است براي درك جهان و ارتباط با خدا نيازمند واسطه‌هاي بيروني نيستيم!

دبير نشست‌هاي تخصصي سراي اهل قلم با تاكيد بر اين كه باورهاي فكري و انديشه‌اي انسان‌ها، رفتارهاي عملي آنها را شكل مي‌دهد، گفت: چنين نويسندگاني با درك اين موضوع درپي تغيير باورها و نقاط اتكال ما هستند. بر خلاف دوره‌اي كه معتقد بودند هركسي بر درياها يا آسمان‌ها از طريق كشتي‌ها يا هواپيما و امثال آنها تسلط داشته باشد، برنده است، آنها دريافته‌اند در دنياي كنوني برنده كسي است كه بتواند بر انديشه‌ها و آرا حكومت كند و كسي صاحب جهان مي‌تواند باشد كه آرا و حتي روياها را شكل دهد.

سپس مقداد حكيمي، كارشناس حوزه اديان و عرفان با اشاره به قلم توانمند «پائولو كوئليو» ذهن مخاطبان را به آشنايي اين نويسنده با تمامي اديان و عرفان‌هاي واقعي و غير واقعي متمركز كرد و عنوان داشت: او با تاكيد بر استفاده از مواد مخدر، سحر و جادو دستيابي به چنين عرفان‌هايي را ميسر مي‌داند.

وي از كتاب كيمياگر اين نويسنده به عنوان مجموعه‌اي از رمز و رازهايي ياد كرد كه در كارت‌هاي 72 گانه تاروت كه برگرفته از كتاب تورات و حاصل افكار گروهي از يهوديان افراطي‌اند، نمادهايي از اين مفاهيم يافت مي‌شوند و توضيح داد: او همان‌گونه كه در آثار خود بيان كرده است، دوره‌اي زندگي خود را در بي‌خيالي و به تجربه همه چيزهايي كه ممكن بوده، پرداخته است. كوئليو در كيمياگر عناصري مانند زن، عشق بدون مرز، روح كيهاني كه قادر است همه چيز را به فرد بدهد، جذب خدا و ديدن او در همه چيز نظير باد، آب، آتش و ...، تخريب چهره كليسا و ... تاكيد دارد.

حكيمي افزود: كوئليو در بخشي از كتاب خود عقايد مسلمانان را نسب به اسلام تهي و توخالي مي‌داند. حركت او در آثارش به نوعي حركت خيزشي مارگونه‌اي است كه مي‌كوشد با استفاده از روش‌هاي سمبليك(نمادين) آراي خود را القا كند. او مفاهيمش را صريح و آشكارا بيان نمي‌كند تا با بازدارندگي همراه نباشد.

سپس دبير نشست‌هاي سرا از ادبيات به عنوان تيزترين تيغي ياد كرد كه در جنگ نرم از آن به دليل تلميحات و ويژگي‌هايي كه دارد، استفاده مي‌شود و يادآور شد: از افرادي كه چنين آثاري را مي‌خوانند، مي‌خواهم با بصيرت اين كتاب‌ها را بخوانند و به دليل علاقه به عرفان، خرد و راز، با سطحي نگري با چنين مطالبي مواجه نشوند.

در ادامه حدائق به عنوان جمع‌بندي كه مي‌توان از آرا و آثار كوئليو داشت، از دقت و نبوغ او در نوشتن ياد كرد و گفت: در عين داشتن نبوغ فراوان او را بيمار مي‌دانم. درگيري روحي كه او دارد بسياري از رفتارها را در وي ايجاد مي‌كند، نظير تاسيس موسسه خيريه غير انتفاعي و سرپرستي از كودكان بي‌خانمان كه با ساير كارهاي او تناقض دارد. او نيز مانند همه انسان‌ها به طور فطري در پي آرامش است، اما متاسفانه خوشبختي را يك ارزش نمي‌داند و مي‌گويد مانند غروب يك‌شنبه است( البته در سايت خود از آن به مثابه غروب جمعه براي ايرانيان) ياد مي‌كند و اعتقاد دارد كه در زندگيش در پي ماجراست، خطر كردن و احساس زنده بودن را دوست دارد. او درپي تخريب هر آن چيزي است كه در برابر او قرار مي‌گيرد!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط