کتاب «آشنايي با علوم قرآن» نوشته حجتالاسلام والمسلمين جواد محدثي از سوي موسسه بوستان کتاب تجديد چاپ شد.\
بر اساس مطالب كتاب، قرآن کلام خدا و سند نبوت و معجزه جاويد پيامبر اسلام(ص) است. دريايي ژرف و اقيانوسي کرانناپيدا و گنجينهاي تمام نشدني از معارف والا و حکمتها و آموزشهاي متعالي است. قرآن معيار و الگو و محک درستي و نادرستي انديشهها و احکام و رفتار است. آن چه با قرآن مخالف باشد، بياعتبار است و تطبيق و هماهنگي هرکلام و فکري با وحي الهي، دليل حجيت و اعتبار آن است.
جاذبه قرآن
در اين معجزه شگفت، آنچه چشمگير است، غناي محتوا، زيبايي کلام، فصاحت و بلاغت متن، مفاهيم متعالي و بلند است، از اينرو، هم براي مسلمانان عصر رسالت جاذبه و گيرايي داشته و هم براي نسل تشنه و جوياي امروز، منبع و مرجعي براي آگاهي و حکمت است. هم براي فصيحان و اديبان و سخنسنجان جاذبه داشته است و هم براي جانهاي عاشق و انسانهاي عارف و سالکان راه تقوا و سلوک و معنويت.
سرگذشت شگفت قرآن
قرآن کريم، با جاذبه و اعتبار و سنديت و حجيتي که دارد، دست نخورده و بدون تحريف و بيکم و کاست، آنگونه که توسط فرشته وحي نازل شده، محفوظ مانده و به دست ما رسيده است.
با توجه به عدم وسايل و ابزار چاپ و نگارش در آن روزگار و امکانات بسيار اوليه و ضعف ثبت و ضبط وقايع، بقاي اين کتاب مقدس، دست به دست و سينه به سينه به دست نسلهاي بعدي رسيده و در راه حفظ و بقاي ظاهر و باطن آن، ريخته شدن (خونها) و مجاهدهها داشتن، داستان شگفت و آموزندهاي است که شناخت و توجه به آن لازم است.
اين که قرآن کريم چگونه نازل شده، چگونه نوشته شده، چگونه به شکل موجود، تنظيم و تدوين يافته و سير نگارش و خط و نقطهگذاري و اعراب و نحوه قرائتها و ... از مسائلي است که شناخت آن نيز لازم است.
تقسيمبندي قرآن به سورههاي کوچک و بزرگ و به سورهها و آيههاي مکي و مدني، شان نزول آيات، تفسير قرآن و شيوهها و سبکهاي مختلف تفسيري، تفسيرهاي روايي از قرآن، تفسيرهاي موضوعي اين کلام آسماني و ... از موضوعات ديگر قابل بحث است.
معناي قرآن، سوره، آيه، اسامي قرآن، اسامي سورهها، تعداد آيات سورهها، ويژگيهاي قرآن، جنبههاي اعجاز قرآن، اختلاف قرائات، فصاحت و بلاغت قرآن، و ... نيز از آگاهيهايي است که درباره اين «حبلالمتين» استوار خدايي ميتوان کسب کرد. مباحثي همچون، محکم و متشابه، ناسخ و منسوخ، تفسير و تاويل، تفسير به راي، ظاهر و باطن قرآن نيز از موضوعات مخصوص به علوم قرآني است.
نقش هدايتي قرآن
ناگفته نماند که اگر از اينگونه بحثها سخن به ميان ميآيد، هرگز به معناي آشنايي صرف با علوم و مباحث قرآني و غفلت از سازندگيهاي آن در حيات فردي و اجتماعي ما نيست. اگر توجه به ظاهر اين کتاب ما را از «باطن» آن غافل سازد، غفلت از «هدايت قرآن» است. و اگر «مباحث لفظي» قرآن، ما را از«معارف عقلي و تربيتي» آن بازدارد، خسارتي بس عظيم است. اگر قرائت و لفظ جنبههاي ادبي، آوايي و ترتيل آن، ما را از عمل کردن و قرآني زيستن و قرآني انديشيدن دور کند، اين هم ضايعه ديگري است.
استاد جواد محدثي در پيشگفتار کتاب درباره نقش هدايتي قرآن مينويسد: «قرآن که کتاب هدايت و راهنماي عمل ماست، در صورتي ميتواند اين نقش و تاثير را در زندگي ما داشته باشد که درمانهاي قرآن را بر دردهاي اخلاقي و اجتماعي خويش نهيم و به آن "عمل" کرده، احکام و قوانين آن را در جامعه اجرا کنيم.
مسووليت ما در قبال اين کتاب سه چيز است: خواندن و قدرت بر قرائت صحيح، فهميدن و درک مفاهيم قرآني، و عمل کردن به اين کتاب.
آنچه در سلسله مباحث "آشنايي با علوم قرآن" مطرح ميشود، ميزان شناخت ما را نسبت به اين کتاب مقدس و کلام الهي، در ابعاد مختلفي که تنها اشارهاي گذرا به عناوين آن شد، افزايش ميدهد.
اميد است که اين شناخت، انس و الفت ما را با قرآن بيشتر سازد و زمينهساز "قرآني" انديشيدن، قرآني زيستن و قرآني عمل کردن باشد.»
چاپ ششم کتاب «آشنايي با علوم قرآني» در شمارگان 1200 نسخه، 144 صفحه و بهاي 22000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما