تلفنهاي همراه در حال تبديل شدن به كتابخانه جيبي براي ميليونها چيني ها هستند و در همه جا مي توان آنها را در حال مطالعه بر روي موبايل ها مشاهده كرد.
ميليون ها چيني كتاب هاي سنتي را كنار گذاشته اند و به خواندن رمان روي صفحات موبايل روي آورده اند. به همين دليل هر روز گوشيهاي هوشيار در چين محبوبيت بيشتري پيدا ميكنند و شمار بيشتري به سراغ استفاده از آنها ميروند.
ژانگ يي وو پروفسور ادبيات در دانشگاه پكن و يكي از تحليل گران معتبر چيني در اين باره ميگويد «حضور ادبيات موبايلي مي تواند موجب شود تا رمان هايي در حجم كمتر باب شود و شعر نيز بيشتر مورد توجه قرار بگيرد».
نوشتار چيني كه مبتني بر زبان ترسيمي است ، و در آن هر واژه با يك خط تصويري تعيين مي شود، كمتر از يك واژه انگليسي كه تركيبي از حروف مختلف است جا اشغال مي كند و همين زبان است كه به چيني ها اين امكان را مي دهد تا بتوانند رمان هايي با حجم كم توليد كنند كه به راحتي بر روي صفحات موبايل قابل خواندن باشد.
شن هابو رييس كه كتاب پرفروش «داستان سلطنت مينگ» را در كارنامهاش دارد در اين باره ميگويد «ادبيات موبايلي نيازمند يك طرح كلي جدي، با سبك نوشتاري ساده و فضاي زنده و پرجنب و جوش است. و فكر مي كنم طولاني بودن يا حجم مساله اصلي آن نباشد».
شاندا يكي از بزرگترين ناشران كتاب هاي موبايلي هر روز ميليون ها خواننده دارد و اين كتاب خوانها اغلب پس از خواندن رمان با نويسنده آن به مكاتبه مي پردازند تا نظر خود را درباره پلات داستان يا شخصيتها با نويسنده در ميان بگذارند.
حقوق مربوط به نمايش يك رمان مردمي موبايلي ، مثل «ارواح خارج از نور جريان دارند» به ميليون ها يوان بالغ شده و اطلاعات نشان ميدهد كه تقريبا نيمي از چيني هاي بزرگسال به اشكال مختلف كتاب ميخوانند و حدود 25 درصد از اين كتاب خوانان كه حول و حوش 220 ميليون نفر ميشوند، از رسانه هاي الكترونيكي براي مطالعه استفاده ميكنند. از اين ميان تقريبا 120 ميليون نفر از تلفن هاي موبايل خود براي مطالعه استفاده مي كنند و 25 ميلون نفر نيز فقط رمان هاي موبايلي ميخوانند.
نخستين رمان موبايلي كه در چين منتشر شد «خارج از شهر» نوشته كيان فوچينگ در سال 2004 بود. اين كتب 60 فصل داشت و 70 شخصيت در هر بخش ظاهر ميشدند و در مجموع از 4200 كلمه تشكيل شده بود. او حقوق نشر اين رمان را درچين و تايوان فروخت و بيش از 500 هزار يوان (58 هزار يورو) به دست آورد و به اين ترتيب به مشهورترين نويسنده براي هر كلمه در چين تبديل شد.
او ميگويد بيش از 800 هزار نفر در روز اين رمان را دريافت ميكردند و هر يك در يك روز دو بخش را براي مطالعه مي گرفتند و به همين دليل اين كتاب ميليون ها ين براي ناشرش سود آورد.
هر چند درباره طول رمان موبايل نظرهاي متفاوتي وجود دارد اما قدرمسلم رمان هاي طولاني كه 300 تا 500 هزار كلمه داشته باشند يا حتي رمان هاي متوسط كه 100 تا 200 هزار كلمه داشته باشند براي موبايل مناسب نيست.
نظر شما