چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۳:۲۳
هدف اصلي راه‌اندازي كتابخانه ديجيتال تسهيل فرايند توليد دانش است

دكتر مهدي عليپور حافظي، استاديار پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران در كارگاه «يكپارچه‌سازي اطلاعات در كتابخانه‌هاي ديجيتال» گفت: در يكپارچه‌سازي اطلاعات در كتابخانه ديجيتال به دنبال تسهيل چرخه دانش جديد از طريق گردآوري دانش‌هاي گذشته ايم./

خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) – به گزارش ستاد خبري سراهاي اهل قلم نمايشگاه كتاب تهران، دكتر مهدي عليپور حافظي، استاديار پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران در اين كارگاه كه صبح امروز (21 ارديبهشت) در كارنامه نشر سراي اهل قلم برگزار شد، گفت: در كتابخانه ديجيتال مي‌خواهيم محتوا را در قالب ديجتال عرضه كنيم و به كاربر خدمات موردنياز را در فضاي مجازي ارايه دهيم. منابع پايگاه‌هاي اطلاعاتي انتخاب شده نيستند و تنها به بخشي از آنها نياز داريم؛ بنابراين يكي از معيارهاي كتابخانه ديجيتال ارايه منابع اطلاعاتي انتخاب شده بر اساس خط مشي و سياست خاص است.

عليپور حافظي افزود: همچنين بايد در كتابخانه ديجيتال محتوا را به گونه‌اي در كنار هم قرار دهيم كه بازيابي آن آسان باشد و كاربر آسان‌تر به اطلاعات دسترسي يابد. پيشتر ناچار بوديم به طور مجزا پايگاه‌هاي اطلاعاتي را جست و جو كنيم و امكان جست‌وجوي يكپارچه وجود نداشت ولي اكنون مي‌توانيم در قالب كتابخانه ديجيتال پايگاه‌هاي اطلاعاتي را به طور مجزا جست‌وجو كنيم. در اين راستا سيستم واسط امكان جست‌وجوي واحد را در ميان سيستم‌هاي اطلاعاتي مختلف فراهم كرد.

وي خاطرنشان كرد: از سوي ديگر اطلاعات را در كتابخانه ديجيتال به صورت مديريت شده در اختيار كاربران قرار مي‌دهيم.

حافظي گفت: انتخاب، سازماندهي و مديريت نمايش اطلاعات در كنار ارايه سرويس‌هاي جديد از جمله پورتال و وبلاگ معيارهاي اصلي كتابخانه ديجيتال است.

وي با بيان اينكه سيستم‌هاي ذخيره كتابخانه‌هاي ديجيتال مختلف ويژگي خاص دارند، افزود: در يكپارچه‌سازي بايد سرويس يكپارچه ارايه دهيم. به عبارت ديگر بايد با يك جست و جو به چندين كتابخانه ديجيتال دسترسي يابيم.

عليپور حافظي خاطرنشان كرد: كتابخانه‌هاي ديجيتال هم‌موضوع بايد يكپارچه باشند. 11 نرم‌افزار كتابخانه ديجيتال معرفي شده كه هريك در چندين كتابخانه استفاده مي‌شود. در يكپارچه ‌سازي مي‌خواهيم با يك بار پرداخت هزينه از همه مجموعه‌ها استفاده كنيم.

وي همچنين گفت: يكپارچه‌سازي امكان استفاده از پژوهش‌هاي پيشين را در هر پژوهش فراهم مي‌كند. دانش جديدي كه توليد مي‌شود بر مبناي دانش پيشين است. در يكپارچه‌سازي مي‌خواهيم از دانش پيشين براي تسهيل چرخه توليد دانش جديد استفاده كنيم. به عبارت ديگر دستيابي به يافته‌هاي پژوهشي و دانش پيشين و استفاده از آنها از اهميت بسيار زيادي در توليد دانش نوين و تصميم سازي‌ها برخوردار است و كتابخانه‌هاي ديجيتال به دنبال راهكارهايي اند كه تسهيل كننده فرايند توليد دانش نوين باشند.

عليپور حافظي خاطرنشان كرد: وجود كتابخانه‌هاي ديجيتال متعدد، استفاده زا نرم‌افزارهاي متنوع توسط اين كتابخانه‌ها، دسترسي محدود به محتواي كتابخانه‌هاي ديجيتال توسط كاربران و ساير عوامل مرتبط مسايلي را به وجود آورده‌اند كه مانعي بر سر راه ايجاد دستيابي يكپارچه به اطلاعات اند. اين موضوع در ايران با توجه به پراكندگي اطلاعات در نرم‌افزارهاي مورداستفاده و نيز علاقه به مالكيت اطلاعات توسط موسسات مختلف و مسايل ديگر همچنين به عنوان معضلي بزرگ مطرح است.

وي گفت: دستيابي يكپارچه به محتواهاي اطلاعاتي به اين مفهوم است كه كاربر با يك بار جست‌وجو در يك سيستم اطلاعاتي قادر به دستيابي به اطلاعات موجود در سيستم‌هاي اطلاعاتي متنوع باشد و نيازي به تكرار فرايند جست‌وجو در سيستم‌هاي اطلاعاتي ديگر نباشد.

عليپور حافظي خاطرنشان كرد: تعامل ميان مجموعه‌هاي نامتجانس يكي از چالش‌برانگيزترين موضوع‌ها در ايجاد و توسعه كتابخانه‌هاي ديجيتال است.

كارگاه «يكپارچه‌سازي اطلاعات در كتابخانه‌هاي ديجيتال» صبح امروز 21 ارديبهشت از ساعت 11 تا 13 در سالن كارنامه نشر سراي اهل قلم برگزار شد.

بيست و چهارمين نمايشگاه كتاب تهران تا 24 ارديبهشت در مصلاي امام خميني (ره) برپا ست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها