مراسم رونمايي مجموعه «موسيقي محلي و آييني اقوام ايراني» ظهر جمعه (23ارديبهشت) در سراي اصلي اهل قلم بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران برگزار شد. در اين مراسم بر حفظ و رسيدگي موسيقي بومي تاكيد شد./
در ابتدا، اسماعيلي توضيح داد: فرهنگستان هنر در جهت حفظ و اشاعه موسيقي محلي و آييني اقدام به انتشار اين مجموعه كرده است.
وي افزود: كاظمي در اين مجموعه به طور مفصل به بررسي گونههاي موسيقي قوم كرد، تالش و ايلام پرداخته است. «گلبانگ سربلندي» نيز كتاب ديگري است كه بررسي، تحليل اجزا، شيوههاي آواز و آوازخواني را در بر ميگيرد. همراه اين كتاب پنج لوح فشرده كه نخستين صفحات ضبط شده آواز عصر قاجار را در برميگيرند ارايه شده كه در زمره بزرگترين منابع شنيداري موسيقي سنتي ايران است.
اسماعيلي توضيح داد: جلد پنجم اين مجموعه «سلسله موي دوست» نام دارد كه در واقع مردمشناسي موسيقي اقوام ايران است و فرهنگ اقوام تالش، تركمن، آذري، كرد، لر، عرب و بلوچ را شامل ميشود. در هفت بخش اين كتاب تصاويري از جلوههاي مختلف زندگي هر قوم كه با موسيقي همراه است به نمايش در آمده است.
در ادامه، معلمدامغاني انتشار اين مجموعه را افتخاري براي فرهنگستان هنر دانست و گفت: اين مجموعه توسط يكي از شخصيتهاي فرهنگي كشور به نتيجه رسيده. كاظمي مانند ايرانيان خون گرم و حقيقتپرست ساليان درازي از عمر و ثروت خانوادگي را صرف يافتن و فراهم آوردن اين مجموعه كرد و اگر اين اتفاق نميافتاد تمامي آثار در معرض نابودي بودند.
وي تصريح كرد: در اين سالها شاهد بوديم كه برخي دوستان كوششهايي براي جمعآوري موسيقي كردند ولي هيچ يك به دنبال كمال نبوده اند.
مدير فرهنگستان هنر بيان داشت: كاظمي از استادان موسيقي و خردمنداني است كه نسبت به موضوعات احاطه علمي و عملي دارد. شايسته بود اين گنج تقديم به آيندگان شود. اگر اين اتفاق نميافتاد زيان بزرگي شامل حال فرهنگ و هنر اين كشور ميشد.
در ادامه، آريانپور افزود: ارزش دارد براي موسيقي بومي وقت بگذاريم. در اين روزگار به موسيقي سنتي رسيدگي ميشود ولي در زمينه موسيقي بومي كمتر كار شده است در حالي كه اين موسيقي يادگار بسيار غني هزار ساله اجداد ماست. در ايران در هر ده، روستا و شهر كوچك و بزرگ موسيقي بومي وجود دارد كه نيازمند جمعآوري است.
وي تصريح كرد: اين مجموعه مرجع است و بايد مدتها براي مطالعه آن وقت گذاشت. كتاب «موسيقي قوم كرد» در پنج فصل و 367 صفحه نوشته شده و تصاوير بسيار هنري دارد. كتاب «موسيقي قوم ايلام» در 9 فصل و 180 صفحه مكتوب شده و «موسيقي قوم تالش» دو فصل و 228 صفحه دارد و 30 تصوير را در برميگيرد. كتاب «سلسله موي دوست» يكي از زيباترين آثاري است كه در اين سالها منتشر شده.
وي صميمانه به كاظمي تبريك گفت و اظهار داشت: اميدوارم همه ما بتوانيم سهم خود را درباره موسيقي ايران ادا كنيم.
كاظمي در ادامه از حضور در اين مراسم ابراز خرسندي كرد و بيان داشت: خوشحالم در همين لحظه در اين نقطه زمين شاهد اين همه ذوق و حضور چهرههاي ادبي و هنري ام.
وي بيان داشت: قبل از 12 سالگي شاهكارهاي بزرگ روسيه را به پايان رساندم و ادبيات فرانسه را فرا گرفتم. استادن زيادي به من كمك كردند. فلسفه و ادبيات را در حد توانم خواندم. آنچه در نهادم نهاده شد بود شوق يادگيري بود كه هنوز به پايان نرسيده است.
كاظمي تصريح كرد: هنوز مشغول جمعآوري اطلاعات موسيقي اقوام ايرانيام و يافتههايم هنوز نيم درصد از تحقيات من اند.
كاظمي در 21 سالگي مقدمات الكترونيك را آموخت و با مقوله صوت و فيزيك اصوات آشنا شد و با فراگيري اين علم به بازسازي صفحات قديمي پرداخت. وي اين كار را از مناطق كرمانشاه، ايلام و كردستان آغاز كرد و بيشتر بر مسايل سنتي موسيقي متمركز ماند و اين فعاليت را تا سال 75 ادامه داد.
اين محقق در ادامه فعاليت خود هشت قوم ايراني «تالش»،«آذري»، «لر»،«كرد»،«عرب»،«بلوچ»،«تركمن» و «فارس» را شناسايي كرده است.
كاظمي طي پنج سال يعني از سال 78 تا 83 با حضور مداوم در بين اقوام و فيلمبرداري با دوربين ديويكم حدود سه هزار نوار از انواع موسيقي مانند لالايي، كودكان، نغمههاي كار، حماسي، آوايي، آييني، عزا، مذهبي و خانقاهي را جمعآوري كرده و سپس براي ادامه تحصيلات به مالزي رفت و طي پنج سال، دو تمدن بزرگ چين و هند را از نظر موسيقي مورد بررسي قرار داد. وي چند ماه است كه به ايران باز گشته و به عنوان دبير شوراي پژوهش موسيقي مقامي و محلي در فرهنگستان هنر مشغول به همكاري است.
نظر شما