دوشنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۳۱
بررسي نسبت «ماركوزه» با جنبش‌هاي دانشجويي

كتاب «هربرت ماركوزه، روشن‌بيني جوانان و جنبش دانشجويي» منتشر شد. اين اثر با بررسي تفكرات و عملكردهاي ماركوزه، تاثيرات وي بر جنبش‌هاي دانشجويي دهه شصت را تبيين مي‌كند.

امير احمدي‌آريان، ويراستار و مقابله‌كننده كتاب، در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)،‌ضمن بيان اين مطلب گفت: در دهه شصت ميلادي جنبش‌هاي دانشجويي در سراسر جهان شكل گرفتند كه جنبش‌هاي دانشجويان فرانسه و آمريكايي از جمله شاخص‌ترين آنهايند. ماركوزه، يكي از چهره‌هاي محبوب دانشجويان معترض بود و آنان برخي از جمله‌هاي كتاب‌هاي او را به عنوان شعار سر مي‌دادند و بر ديوارها مي‌نوشتند.

به گفته احمدي‌آريان، اين كتاب با بررسي زندگي عملي و رفتار سياسي ماركوزه، مي‌كوشد دليل جذب شدن دانشجويان شورشي به آراي او را دريابد.

وي افزود: ماركوزه، متفكر آلماني و يكي از نمايندگان مكتب فرانكفورت است كه به آمريكا رفت و كتاب‌هايش را به زبان انگليسي نوشت. عبدالرسول خليلي، نويسنده اين اثر، نسبت وابستگي او به مكتب فرانكفورت و تاثيرش بر دانشجويان را نيز سنجيده است.

احمدي‌آريان يادآور شد: تعلق ماركوزه به اين مكتب را نمي‌توان دليل تاثيرگذاري‌هاي او دانست، زيرا ساير نمايندگان آن چنين تاثيري نداشتند، نظير آدورنو كه حتي مخالف جنبش‌هاي دانشجويي بود.

وي درباره دلايل اصلي تاثيرپذيري دانشجويان از ماركوزه به اختصار گفت: او به مفهوم «اروس» يا شور و اشتياق و همچنين خلاقيت فردي كه به خلاقيت جمعي گره مي‌خورد، تاكيد داشت. اين گرايش‌ها به وضعيت تاريخي پيوند خوردند و خريداران فراواني در ميان جوانان يافتند.

كتاب «هربرت ماركوزه، روشن‌بيني جوانان و جنبش دانشجويي» به تازگي در 261 صفحه و بهاي 65000 ريال از سوي نشر چشمه منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط