جمعه ۳ تیر ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۴
دلايل مشاركت اندك دانشجويان در همايش‌هاي كتابداري

با وجود برگزاري ماهانه يك همايش در حوزه كتابداري و اطلاع‌رساني توسط انجمن كتابداري، استقبال دانشجويان و كتابداران از اين همايش‌ها اندك است. ايبنا دلايل اين امر را در گفت‌وگو با اعضاي هيات مديره انجمن كتابداري و استادان اين رشته به بحث گذاشته است./

خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، برپايي همايش‌هاي تخصصي در حوزه‌ها و رشته‌هاي مختلف گامي در ارايه آخرين يافته‌هاي علمي و زمينه‌ساز تشكيل حلقه‌هاي دانش است. از مجراي همايش‌هاي علمي، آخرين يافته‌هاي علمي از طريق پايان نامه‌ها و فرصت‌هاي مطالعاتي كارشناسان ارايه مي‌شود.

به گفته دكتر سعيد رضايي شريف‌آبادي، رييس انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران، همايش‌هاي حوزه كتابداري در كنار ارايه و تبادل تجربه و دانش مي‌تواند فرصتي براي گفت و گو و ديدار اهالي كتابداري باشد.

همچنين دكتر اميررضا اصنافي، مسوول كميته همايش‌هاي انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران مي‌گويد: برپايي همايش‌هاي ماهانه توسط انجمن در 10 سال اخير توفيق نسبي در ارايه ايده‌هاي جديد و رفع مسايل روز كتابداري داشته است. اين همايش‌ها مي‌توانند پل ارتباطي ميان گروه كتابداري دانشگاه‌ها و كتابخانه‌ها و مراكز اطلاع‌رساني باشند.

عضو هيات رييسه انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران در عين حال به مشاركت اندك دانشجويان كتابداري در همايش‌هاي ماهانه انجمن اشاره مي‌كند و مي‌افزايد: با اينكه 4000 نفر از كتابداران و دانشجويان كتابداري عضو انجمن هستند تنها حدود 100 نفر از آنها در همايش‌هاي ماهانه شركت مي‌كنند. براي رفع اين چالش به همكاري استادان و اعضاي هيات علمي دانشگاه‌ها نياز داريم.

به عقيده بسياري از استادان و كارشناسان، ارتقاي كيفيت پژوهش‌ها در حوزه كتابداري مي‌تواند به استقبال بيشتر دانشجويان و كتابداران از همايش‌ها بيانجامد.

دكتر مهدي عليپور حافظي، مسوول كميته پژوهش انجمن كتابداري مي‌گويد: يكي از چالش‌هاي همايش‌هاي كتابداري نپرداختن به مسايل روز اين رشته است. بسياري از مقاله‌هاي ارايه شده در اين همايش‌ها برپايه موضوعات كارآمد استوار نيستند.

وي بر لزوم تاسيس مركز تحقيقات كتابداري در كشور تاكيد مي‌كند و مي‌افزايد: راه‌اندازي اين مركز راهگشاي نگارش مقاله‌ها و انجام طرح‌هاي علمي متقن براي برگزاري پربار همايش‌هاي كتابداري خواهد بود.

به اعتقاد عليپور حافظي عدم مديريت درست همايش‌ها نيز در استقبال اندك مخاطبان موثر است.

دكتر زاهد بيگدلي، عضو هيات علمي دانشگاه شهيد چمران اهواز نيز مانند دكتر عليپور حافظي، تحقيقات موازي در حوزه كتابداري را چالشي عمده مي‌داند و تصريح مي‌كند: بسياري از تحقيقات تكراري و با محتواي تقريبا يكسان انجام و تنها اختلاف‌هايي صوري در آنها مشاهده مي‌شوند؛ اين تحقيقات موازي نيز چالشي در حوزه كتابداري به حساب مي‌آيند و از دلايل اصلي استقبال نكردن از همايش‌هاي اين رشته اند.

مريم اسدي، مسوول كميته روابط عمومي انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني با اذعان بر استقبال محدود كتابداران و دانشجويان از همايش‌هاي انجمن مي‌گويد: با اينكه همايش‌هاي انجمن تخصصي و رايگانند، اما به طور متوسط حدود 100 نفر در هر دوره شركت مي‌كنند.

وي اضافه مي‌كند: از يك ماه پيش از برپايي هر همايش، اطلاع رساني جامع از طريق پوستر و رسانه‌هاي مختلف انجام مي‌شود.

دكتر رحمت‌الله فتاحي، رييس سابق انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران عوامل دروني و بيروني حرفه را در نبوداستقبال كافي از همايش‌هاي كتابداري موثر مي‌داند و مي‌گويد: ياس دانشجويان از آينده شغلي و همكاري نكردن اعضاي هيات علمي دانشگاه‌ها در كنار مسايل اقتصادي و اجتماعي بيرون از حرفه، در بروز اين چالش موثر است. دانشجويان امروز كتابداري كمتر دغدغه دانش‌افزايي دارند و براي حضور در همايش‌هاي تخصصي احساس نياز نمي‌كنند.

اين عضو هيات علمي دانشگاه فردوسي مشهد بخش عمده‌اي از پژوهش‌هاي انجام شده در حوزه كتابداري و اطلاع‌رساني در ايران را در قالب پايان‌نامه تحصيلات تكميلي و با موضوع‌هاي نسبتا تكراري، اشباع‌شده و فاقد نوآوري مي‌داند و مي‌گويد: همايش‌هايي كه برپايه اين پژوهش‌ها برگزار شوند، نمي‌توانند گره از مشكلات روز كتابداري  بگشايند. اين امر به دلزدگي دانشجويان از همايش‌ها منجر مي‌شود.

دكتر يزدان منصوريان نيز عوامل مختلفي را درنبود استقبال كافي از همايش‌هاي كتابداري موثر مي‌داند.

اين عضو هيات علمي دانشگاه تربيت معلم تهران تصريح مي‌كند: كتابداران و دانشجويان به سودمندي همايش‌هاي انجمن كتابداري اطمينان ندارند و از حضور در نشستي براي شنيدن بحث‌هاي تكراري و موازي پرهيز مي‌كنند.

وي با اشاره به ساعت برگزاري همايش‌هاي ماهانه انجمن كتابداري مي‌افزايد: همايش‌هاي ماهانه كتابداري در تهران و در ساعات عصر چهارشنبه برگزار مي‌شوند. بنابراين دانشجويان براي صرف وقت و حضور در همايش بايد دلايل محكمي داشته باشند.

منصوريان بر تاثير مستقيم همايش‌هاي علمي در افزايش يافته‌هاي علمي مخاطبان تاكيد مي‌كند و مي‌گويد: تاثير غيرمستقيم حضور در همايش‌هاي علمي، توسعه سرمايه اجتماعي و افزايش ارتباط ميان رشته‌اي است. كتابداران با حضور در همايش‌هاي تخصصي مي‌توانند از فعاليت‌هاي يكديگر آگاه و از انزوا خارج شوند. هرچند حضور در همايش‌ها مستلزم صرف وقت است، در درازمدت فوايد بسيار زياد خود را نشان مي‌دهد. 

مساله نبوداستقبال از همايش‌هاي حوزه كتابداري، به چالشي  تبديل شده و درباره راهكارهاي رفع آن اظهار نظرهاي زيادي مي‌شود. به نظر مي‌رسد، ارتباط هرچه بيشتر گروه‌هاي كتابداري دانشگاه‌ها با انجمن كتابداري مي‌تواند در رفع اين چالش راه‌گشا باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها