به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، ضيافت شام وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و مديران فرهنگي با نويسندگان و اهالي قلم به مناسبت روز قلم، سهشنبه شب( 14 تير) در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماري برگزار شد.
در اين مراسم كه بهمن دري، معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و جمعي از مديران فرهنگي حضور داشتند، سيدمحمد حسيني، در توصيف روز قلم گفت: روز قلم فرصتي براي گراميداشت اهل قلم است. در اهميت قلم هر چه گفتهاند، كم است. قلم، پل ارتباطي ميان گذشته و آينده است كه همه تجربيات بشر را در طول تاريخ به نسلهاي بعد منتقل كرده است.
وي افزود: انسان از زماني كه قلم به دست گرفت و آراي خود را مكتوب كرد، نقطه عطفي را در تاريخ بنيان نهاد و يكي از علتهاي باقي ماندن علما و دانشمندان، نويسندگي و كتابت آنهاست. به فرمايش حضرت اميرالمومنين (ع)، نوشته فرد از سخنش بليغتر و رساتر است؛ چرا كه انسان براي نوشتن تامل ميكند و تفكر بيشتري انجام ميدهد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي همچنين گفت: علم و دانش با نوشتن به قيد و بند درميآيد و اين براي انتقال به نسلهاي مختلف است؛ چرا كه سخن گريزپاست و كتابت ميتواند ماندگار باشد و عمق نوشته قابل مقايسه با سخن نيست.
حسيني در ادامه سخنانش با اشاره به نقش قلم در اشاعه فرهنگ اسلامي در طول تاريخ گفت: در تحولاتي كه در جهان اسلام رخ داده است، قطعا قلم نقش حايز اهميتي دارد و مبارزاني چون سيدجمال و ديگران با مقالههايشان سبب بيداري مردم بودند. از سوي ديگر اسلامگرايي و غربگرايي نيز دو مقولهاي اند كه با قلم تبيين ميشوند و هر صاحبنظري بتواند اين دو را عالمانهتر تبيين كند و بشناساند، نقش موثري را ايفا كرده است.
وي تصريح كرد: دراينباره نويسندگاني كه به چند زبان مسلط هستند، ميتوانند با آگاهي و اشراف بيشتري به ابعاد اين مساله بپردازند؛ اگرچه در اسلام به سيف و شمشير و جهاد با باطل نيز تاكيد شده است؛ ضمن آنكه همواره قلم از جايگاه والايي برخوردار بوده است و به تعبير امام(ره) كه فرمودند كاش قلمها به جاي مسلسلها راهگشا شوند.
حسيني افزود: اگر كسي كه قلم به دست ميگيرد، اهليت نداشته باشد فجايع جبرانناپذيري را به وجود خواهد آورد. هرچند ميدانيم بيشتر نويسندگان كشور ما در جهت مصالح كشور قلم ميزنند. ما همه آرزو داريم به جاي آنكه بشر به توليد اسلحه و جنگافزار بيانديشد، زمينههاي ارتقاي سطح قلم را در جوامع ايجاد كند. در اين راستا انتظارمان اين است كه در مقوله كتاب، نويسندگي و تكريم نويسندگان كارهاي بيشتري انجام شود.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه با اشاره به لزوم ايجاد تمهيدات لازم براي تقويت ترجمه آثار گفت: درباره ترجمه آثار ارزشمند داخلي به زبانهاي خارجي گامهاي بلندي برداشته خواهد شد و در وهله اول اولويت با كتابهاي برگزيده است.
وي دربخش ديگر سخنانش با بيان نقش حايز اهميت جشنوارههاي فرهنگي كه در سالهاي اخير برگزار شده اند، توضيح داد: واضح است كه جشنوارههايي مانند گام اول، كتاب فصل، كتاب سال، پروين و جلال آلاحمد، نمونه تكريم نويسندگانند و در حال حاضر قرار است چنين حركتهايي در شهرستانها نيز به انجام برسند تا آثار نويسندگان هر چه بيشتر احيا و معرفي شوند.
حسيني با تاكيد بر اينكه مديران سازمانها بايد به نويسندگان و مترجمان مجموعههايشان توجه بيشتري داشته باشند، توضيح داد: به دستگاههاي مختلف توصيه ميكنم كه نسبت به مترجمان و نويسندگان مجموعهشان توجه بيشتري داشته باشند و از ايشان حمايت كنند.
وزير ارشاد همچنين از تحويل مصوبه لايحه مالكيت فكري به دولت خبر داد و گفت: لايحه مالكيت فكري با همكاري حقوقدانان و وزارت دادگستري تدوين و به دولت تحويل شده است و اميدواريم در مجلس هم از حمايت مطلوب برخودار شود.
حسيني در ادامه از اهميت فرهنگ نقد و پرداختن به نقد صحيح و علمي سخن گفت و توضيح داد: نويسندگان بايد نيم نگاهي به فرهنگ نقد داشته باشند و اين فضا به گونهاي رشد يابد كه كسي بدون سابقه علمي به نقد نپردازد و واضح است كه اگر نقد جدي و با اخلاق در جامعه رواج يابد، كمك فراواني به مردم و جامعه خواهد كرد.
حسيني با تاكيد بر پرهيز از نقد مخرب، گفت: در نقد بايد از افراط و تفريط جلوگيري شود؛ چرا كه اعتدال همواره بهترين راه است و نقد مخرب و تخريبگر با اخلاق اسلامي و نويسندگي سازگاري ندارد.
وي در پايان گفت: اميدوارم برنامههاي حوزه كتاب به ويژه در جنگ فكري و فرهنگي كه اين روزها با آن مواجه ايم، بيشتر از پيش رونق بگيرد.
گزارش تكميلي اين مراسم متعاقبا در «ايبنا»منتشر خواهد شد.
چهارشنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۸
نظر شما