اسرافیلی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: خوشبختانه پس از انقلاب کارهای موثر و اقدامات مناسبی در حوزه کتاب و گسترش کتابخوانی صورت گرفته است. از جمله این اقدامات میتوان به برپایی نمایشگاههای کتاب اشاره کرد.
وی در ادامه توضیح داد: اما متاسفانه با وجود آنکه همواره درباره افزایش تعداد عنوانهای آثار منتشر شده آماری را ارائه کردهایم اما کیفیت این آثار نادیده گرفته شدهاند. شاید یکی از دلایلی که کتابخوانی در کشور ما رونق چندانی ندارد همان کیفیت پایین آثار منتشر شده چه از نظر ظاهر و مسایل فنی چاپ و چه از نظر محتوایی باشد.
این شاعر به دلیل دیگری در این زمینه اشاره و تشریح کرد: مشکلات اقتصادی از دیگر عوامل موثر در توجه نکردن به موضوع کتاب به حساب میآیند؛ چراکه در چنین شرایطی بهطور طبیعی افراد در پی برآوردن دیگر نیازهای اساسی خودند و به کتاب توجهی نشان نمیدهند.
وی با تاکید بر اهمیت بحث محتوایی کتاب اظهار داشت: اگر آثار منتشر شده از معیارهای کیفی لازم برخوردار باشند، افراد تمایل بیشتری به کتابخوانی نشان میدهند. اما متاسفانه شاهد چاپ آثاری هستیم که ارزش یکبار خواندن را هم ندارند و تنها موجب اتلاف سرمایه و وقت میشوند.
اسرافیلی به عنوان مثال به آثار پژوهشی جدید اشاره کرد و گفت: آثار متعددی در حوزه تحقیق و پژوهش به چاپ میرسند اما با بررسی این آثار متوجه میشویم چنین کتابهایی حاوی اطلاعاتی مختصر با متنی کودکانه و غیر فنی اند و اطلاعات ارائه شده در این آثار از سایر منابع به ویژه اینترنت در دسترس قرار دارند. بنابراین چنین کتابهایی ارزش یک بار مطالعه را نیز نخواهند داشت.
وی درباره آثار منتشر شده حوزه شعر توضیح داد: بسیاری از آثار منتشر شده حوزه شعر به دست من میرسند و آنها را تورق میکنم. اغلب این آثار بدون در نظر گرفتن عناصر و ساختار شعری منتشر شدهاند و حتی به نظر من ارزش هزینه کردن برای ارسال به کتابخانهها را هم ندارد.
این شاعر افزود: صحبتهایی با برخی از دستاندرکاران کتاب درباره چاپ چنین آثاری داشتهام. آنان معتقدند این آثار را در صورتیکه در چارچوبهای تعریف شده قرار داشته باشند، تنها براساس اصل «هر فردی میتواند آزادانه اندیشه خود را نشر دهد» منتشر میکنند.
وی در ادامه به موضوع تخصصی شدن ناشران اشاره و تشریح کرد: متاسفانه ناشران ما تخصصی نیستند و در تمامی حوزهها آثاری را منتشر میکنند. اگر ناشران به سوی تخصصی شدن پیش روند به مرور شاهد برپایی نمایشگاههای تخصصی کتاب نیز خواهیم بود و بدین ترتیب آثار منتشر شده از کیفیت لازم برخوردار میشوند.
اسرافیلی در پایان یادآور شد: در صورت ارتقای کیفیت کتابها، شاهد استقبال گستردهتر از کتاب و همچنین رونق بازار کتاب و کتابخوانی خواهیم بود.
مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای، صبح چهارشنبه هفته گذشته (۲۹ تیر) در دیدار جمع کثیری از کتابداران، جایگاه مطالعه و شمارگان کتابها را برای کشوری چون ایران ناکافی دانسته و خواستار همت بیشتر همه مسوولان برای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی در کشور شدند.
چهارشنبه ۵ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۵:۴۵
نظر شما