به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، زرشناس كه كتاب «رويكردها و مكتبهاي ادبي» را سال گذشته (89) راهي بازار كتاب كرد، درباره سرفصلهاي تازهترين تاليفش در زمينه نقد ادبي توضيح داد: نخستین سرفصل اين كتاب درباره نيهيليسم ابزورد است که در آن ماهيت نيهيليسم و تعاريف مختلف آن مورد نقد قرار گرفته است.
وي اضافه كرد: در اين بخش موضوعاتي مانند نيهيليسم مدرن و پسامدرن و ظهورات آن در ادبيات و هنرهاي تجسمي بررسي شده است و بعد از اين مقدمه وارد بنيانهاي نيهيليسم در ادبيات ابزورد ميشویم.
این منتقد درباره فصل دوم کتابش گفت: در فصل دوم كتاب نمايندگان ادبيات ابزورد مانند كافكا، كامو و برخي هنرمندان و نمايشنامهنويسان مانند ساموئل بكت، اوژن يونسكو، هارولد پينتر و بسياري ديگر مطرح ميشوند و همچنين نسبت نيهيليسم ابزورد با پستمدرن بيان شده است. در اين فصل همچنين به مصاديق نيهيليسم ابزورد كه مثالهاي آن كافكا و سارتر با كتاب تهوع هستند، نگاه شده است.
زرشناس در ادامه با اشاره به محورهاي فصل سوم كتابش گفت: در فصل سوم به كامو پرداخته شده است؛ چرا كه كامو غير از آن كه در داستانها و نمايشنامههايش مصداقهاي انديشه نيهيليسم جريان دارد، خودش را نيز در جايگاه تئوريسين ابزورد قرار داده است.
اين پژوهشگر اضافه كرد: كامو پس از نوشتن «افسانه سيزيف»، اثر معروفي را نوشته كه در آن نيستانگاري را تئوريزه كرده است و در همين راستا از سارتر جدا ميشود.
اين منتقد داستايفسكي و مبناهاي انديشه او در نسبت با نيهيليسم را موضوع فصل چهارم کتابش عنوان کرد و ادامه داد: در اين فصل آرا و انديشه داستايفسكي بررسي شده است، از اين منظر كه او ابزورد نيست، بلكه وي در كشاكش نيهيليسم بوده و در موقعيتهايي چشمانداز تمدن غرب در ظهور ابزورد را پيشبيني كرده است. عمده توجه اين بخش به كتابهاي دو کتاب «شياطين» و «جنزدگان» این نویسنده است.
زرشناس كه اضافه شدن بخشي درباره ساموئل بكت را به اين كتاب محتمل دانست، گفت: ميدانم كار در حوزه نيهيليسم و ريشههاي آن، به چند چهره معطوف نيست و در آثار نويسندگاني چون دوراس، كوندرا، سال بلو و بسياري ديگر به طور پراكنده مظاهري از نيهيليسم وجود دارد كه اميدوارم بتوانم در آثار بعدي به آنها بپردازم.
به گفته زرشناس، نگارش اين اثر تا پايان سال جاري به طول ميانجامد و براي چاپ به انتشارات «پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي» سپرده خواهد شد.
این نویسنده برای کتاب «رویکردها و مکتبهای ادبی» به جایزه ادبی قلم زرین در هشتمین دوره این جایزه، دست یافته است.
یکشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۵۶
نظر شما