ناصر حسينيمهر به خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، گفت: نمايشنامه «ويتسک، اثر ناتمام» اثر گئورگ بوشنر حدود دو قرن پیش نوشته شده و نخستين نمایشنامه مدرن جهان محسوب میشود.
وي ادامه داد: قهرمان اثر انسانی تنها، سرگشته و تنگدست به نام «ویتسک» است که تقدیرش در آزمایشگاه بزرگ جامعهای بسته و سیاه رقم خورده و همواره مورد ستم واقع میشود.
حسينيمهر توضيح داد: این نمایشنامه در کشورهای آلمانی زبان اثري است که بیشترین اجراها را داشته و سال آینده هم که دویستامین ساگرد تولد بوشنر است در چندین تالار تئاتر مطرح اروپایی اجرا خواهد شد.
وي افزود: پنج سال پیش با ترجمه و پیشنهاد اجرایی «ویتسک» به ایران بازگشتم ولي فرصت اجرای آن را پیدا نکردم، در نتیجه نمایشنامه را به نشر ققنوس سپردم که به چاپ رسید و در مدت کوتاهی نایاب شد. خوشبختانه این کتاب تا چند هفته دیگر تجدید چاپ خواهد شد.
حسينيمهر تصميم دارد پس از انتخاب گروه بازيگران نمايش «ويستک» را تا نيمه ماه مهر در تالار مولوي به روي صحنه ببرد. وي درباره نحوه اجراي اين اثر توضیح داد: رویکرد اجرایی در این نمایشنامه کاملا بصری یا تصویری خواهد بود و به هیچ وجه به متن اتکا نمیکنم. هرچند چیزی به متن اضافه نخواهد شد.
این کارگردان و مترجم درباره ويژگيهاي اين نمايشنامه اظهار کرد: نویسنده نمایشنامه «گئورگ بوشنر» از نویسندگان ادبیات کلاسیک آلمان به شمار میرود که در کارنامه ادبی او تنها یک داستان بلند و سه نمایشنامه «مرگ دانتون»، «لئونس و لنا» و «ویتسک» ثبت شده است.
حسينيمهر ادامه داد: نکته جالب توجه آن که هر سه نمایشنامه بوشنر بیشترین اجراهای صحنهای را در طول تاریخ تئاتر آلمان داشته است.
وي گفت: اين نمايشنامه نشان دهنده جوامع فاسد و بیمار است. جوامعی که شهروندان خودش را قربانی میکند و بیشک میوه این نوع جوامع بسته و سیاه هم چیزی نیست جز جنایت و ناامنی و ترس و فقر نخواهد بود.
حسينيمهر توضيح داد: شخصیت حقیقی «ویتسک» مانند خالقش «بوشنر» در اوایل قرن نوزدهم زندگی میکرد، در دوران سیاه پس از شکست انقلاب دوم فرانسه، سالهای پس از 1814 و زمانی که پادشاهان، قیصران و فئودالها به حکومت بازگشته و نظام کهنه فئودالی خودشان را احیا کرده بودند و جلوی هرگونه حرکت و تحول اجتماعی را میگرفتند. جامعه آن روز آلمان مبتلا به رخوت و بیماریهایی مثل مالیخولیا و زندگی ملالآور بود.
وي اضافه كرد: در این نمایشنامه شیادانی که نماینده این نظام کهنه هستند ویتسک را در حد یک «انسان ـ حیوان» تنزل میدهند، و او ناچار میشود همسر و فرزندش را فدا کند.
از جمله آثار ترجمه یا تالیفی ناصر حسینیمهر میتوان «پیشروان تئاتر اروپا»، «رخ در رخ»، «آخرین درس بازیگری»، «تئاتر جزیره کوچک آزادی»، «مفیستو»، «تئاتر ايران: چند روايت تازه» و «ستارگان در آسمان بامدادی» را نام برد.
چهارشنبه ۹ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۰
نظر شما