به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) افروغ درباره اين كتاب اظهار کرد: صنايع دستي ايران بويژه هنر فلزكاري بازتاب دهنده سنتها،آداب و رسوم قوم ايراني است.
وي افزود: هر چند در متون تاريخي ايران به هنر به ويژه هنر «فلزكاري» توجه زيادي نشده و به اين لحاظ چهرههاي بسياري از هنرمندان بويژه فلزكاران را غبار فراموشي فراگرفته است؛ ولي شاهكارهاي به جا مانده نشان از انديشمندي و سخت كوشي آنان در آفرينش هنرهاي ارزنده ايراني دارد.
افروغ ادامه داد: در اين كتاب سعي كردم به شكل خلاصه و مختصر نگاهي گذرا به هنر فلزكاري دو عصر سلجوقي و صفوي داشته باشم. عصارهایی كه در حوزه هنری و در زمينه هنر فلزكاری در طول تاريخ اين هنر بعد از اسلام بيشترين سهم را داشتهاند.
وي بيان کرد: دوران سلجوقي و صفوي در سير تحولات تاريخي، فرهنگي و هنري و علمي ايران در دوران اسلامي از اعصار زرين و درخشان تمدن اسلامي محسوب ميشوند كه در آن هنرهاي گوناگون به چنان تعالي و پيشرفتی رسيدند كه در كمتر دورهاي از تاريخ ايران این گونه بوده است.
افروغ افزود: در دوره سلجوقي شاهد رشد چشمگير هنر، ادبيات، علوم و فنون مختلف نظير رياضات، هندسه، پزشكي و مهمتر از همه علم نجوم هستيم كه در اين دوره بسيار گسترش يافت و نكته قابل توجه پيوند و بازتاب اين علوم (نجوم) در هنر و آثار هنري است.
از مسایل بررسی شده در این کتاب میتوان به این موارد اشاره کرد: «زمينههاي تاريخي، فرهنگي و هنري عصر سلجوقي»، «زمينههاي تاريخي، فرهنگي و هنري عصر صفوي»، «فلزكاري دوره سلجوقي»، «سبكهاي نقرهكاري و نمونههاي كاربرد نقوش در دوره سلجوقي»، «صنعت نقرهكاري خراسان»، «فلزكاري در دوره صفويان»، «ظروف جواهر نشان صفوي»، «فولادسازي و مشبكسازي»، «قلمزني»، «دواتگري»، «مليلهكاري»، «زرگري و جواهرات»، «فيروزهكوبي»، «مرصع»، «آب كردن»، «مهر كردن»، «كندهكاري»، «سياه قلم»، «نقش و تزيين در اشياي فلزي»، «تزيينات گياهي يا نباتي»، «تزيينات نقوش انساني آثار دوره صفوي» و «بررسي چند اثر فلزي از دورههاي سلجوقي و صفوي».
كتاب «فلز كاري عصر سلجوقي و صفوي» تاليف محمد افروغ در شمارگان دوهزار نسخه و با قيمت سههزار و ۲۰۰ تومان از سوي موسسه انتشارتي جمال هنر منتشر شده است.
پنجشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۰
نظر شما