مهدي حامدسقايان، مجري طرح، تدوين كننده و ويراستار علمي «فرهنگ جامع تئاتر دفاع مقدس» در نشست رونمايي از جلد اول اين كتاب گفت: هدف اصلي از نگارش اين اثر، فارغ از ارج نهادن به زحمات هنرمندان كشور، فراهم آوردن فرهنگ نامهاي از اسناد و مدارك بود./
در ابتداي اين نشست محمد بالار، نگارش «فرهنگ جامع تئاتر دفاع مقدس» را كاري ارزشمند خواند و اظهار كرد: اين اثر به عنوان منبعي كاربردي ميتواند مورد توجه پژوهشگران قرار بگيرد و نقش و ارزش تئاتر دفاعمقدس را به نسل امروز معرفي كند.
حامدسقايان، به عنوان دومين سخنران اين نشست گفت: اين كتاب مجموعهاي چهار جلدي است كه طي دو سال نيم تحقيق توسط يك تيم پژوهشي گردآوري شده است.
وي با اشاره به ضرورت نگارش «فرهنگ جامع تئاتر دفاع مقدس» و احساس خلاء در اين حوزه، افزود: بعد از مدتها كار در حوزه دفاعمقدس متوجه شدم كه نويسندگان و كارگردانان و بازيگران حوزه تئاتر به تدريج در حال فراموشياند و نامي از آنان كه معرف پيشينه تئاتر ايرانند به يادگار نميماند و جوانان نسل آينده ما چيزي از گذشته تئاتر دفاعمقدس نميدانند.
مهدي حامدسقايان گفت: هدف اصلي از نگارش كتاب، فارغ از ارج نهادن بر زحمات هنرمندان كشور، فراهم آوردن فرهنگ نامهاي از اسناد و مدارك بود؛ زيرا بسياري از هنرمندان علاقهاي به ثبت خاطرات و تجربيات نداشتند كه اين امر آسيبي جدي بر آرشيو اطلاعات و اسناد تاريخ تئاتر وارد كرده است. تاريخ و تاريخ نگاري زماني شكل ميگيرد كه هنرمندان زندگي شخصي خود را ثبت كنند.
وي با اشاره به چالشهاي موجود براي نگارش فرهنگ جامع تئاتر دفاع مقدس گفت: پراكندگي و كمبود اسناد و گم شدن آنها به دليل جابجايي سازمانها يكي از مشكلات بود، تا آنجا كه حتي درباره پيشينه تاريخ تئاتر شهر نيز آرشيو و سندي وجود نداشت و ما اطلاعات را از طريق عكسهايي كه دانشجويان از پوسترهاي تئاتر شهر گرفته بودند تهيه كرديم. اين مشكل در آرشيو صدا و سيما هم به همين شكل وجود داشت.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: «فرهنگ جامع تئاتر دفاع مقدس» از نظر تاريخي، تئاتر دفاعمقدس را از سال 1359 تا 1387 بر اساس مدارك و اسناد در 15 مدخل و هزار و پنجاه و هشت صفحه در جلد اول معرفي كرده و «گاه شمار تئاتر دفاعمقدس»، «تاريخچه تئاتر دفاع مقدس» و «آسيبهاي تئاتر دفاع مقدس» با نكات ريز و تحليلي، از جمله مداخلاند.
وي درباره جلد دوم كتاب گفت: جشنوارههاي تئاتر دفاع مقدس و تئاتر مقاومت، از جمله موضوعهاي جلد دوماند. در جلد سوم تمامي اجراهاي نمايشهاي دفاع مقدس در تهران و شهرستانها و در جلد چهارم 500 هنرمند اين عرصه معرفي ميشوند.
مجري طرح، تدوين كننده و ويراستار علمي «فرهنگ جامع تئاتر دفاع مقدس» افزود: 12 هزار مدخل پژوهشي اين اثر براساس مدارك و اسناد مكتوب و دست نويس و فايلهاي نرمافزاري شكل گرفتهاند.
وي گفت: براي نگارش دقيق اين كتاب نيازمند شناخت اهميت نگارش اين فرهنگنامهها از سوي هنرمندان هستيم و اميدواريم اين پژوهش 4 هزار صفحهاي اثر پژوهشي مفيدي براي تئاتر دفاع مقدس شود.
در نشست رونمايي از كتاب «فرهنگ جامع تئاتر دفاع مقدس»، عليرضا كمري، فرهنگنامه و دايرهالمعارف نويسي را نشان از بلوغ و پختگي جامعه خواند و گفت: نبايد به نگارش همين چند كتاب اكتفا كرد. بلكه بايد به كليت چنين كاري، مطالعات آن، شيوه تاليف و ساختار و مفاد آن به ديد نقد نگاه كرد تا به اين واسطه آثار بهتري توليد شوند. اين اثر نشان از آن است كه ما اندك اندك به اهميت مرجع شناسي و تحقيق به مفهوم كلمه نزديك شدهايم.
دفتر نخست «فرهنگ جامع تئاتر دفاعمقدس» در قطع وزيري و با شمارگان 3 هزار نسخه از سوي معاونت هنري بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس يا همكاري نشر فراسخن منتشر شده است.
نظر شما