رضواني در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اظهار كرد: اين كتاب در پنج بخش طبقهبندي شده و داراي 22 فصل است و براي مناطق روستايي و برنامهريزي توسعه روستايي كاربرد دارد. بخش اول به معرفي جغرافياي روستايي، بخش دوم به فرايندهاي بازساخت روستايي، بخش سوم به واکنشها و بازساخت روستايي، بخش چهارم به تجربههاي بازساخت روستايي ميپردازد و در بخش پنجم نتيجهگيري را دربردارد.
وي گفت: اين كتاب كه با همكاري صامت فرهادي ترجمه شده، در ابتدا روستا را تعريف كرده و ماهيت آن را شرح داده است و در بخش دوم به درك و فهم روستا و تغييرات نواحي روستايي مورد مطالعه ميپردازد. از اين روي نشان ميدهد كه اين تغييرات و تحول در زمينههاي اقتصاد روستايي، تحول كشاورزي، تحول اجتماعي و... صورت ميگيرد.
رضواني همچنين اظهار كرد: تحول اجتماعات محلي و زيست محيطي، ابتدا تغييراتي ايجاد ميكند كه در نواحي روستايي در سالهاي اخير اين تغييرات را به طور آشكار مشاهده ميكنيم.
وي افزود: برنامهريزي روستايي نقش موثري در جهاني شدن دارد. تحولات در نواحي روستايي، واكنش به بازساختهاي مطرح شده و در نهايت تجربه بازساخت روستايي در برخي از كشورها مورد مطالعه قرار گرفته شده است. نمونههاي مورد مطالعه در اين كتاب بيشتر شامل كشورهاي اروپايي، آمريكايي و كاناداست ولي تنها به برنامهريزي روستايي در كشورهاي توسعه يافته نميپردازد و به كشورهاي جهان سوم نيز اشاره دارد.
رضواني گفت: در كشور ايران مناطق روستايي در اطراف شهرهاي بزرگ به ويژه در اطراف كلانشهرها همانند تهران و جلگههاي ساحلي درياي خزر تغييرات گستردهاي را ايجاد كرده است. در بيشتر روستاها تغييراتي در سالهاي اخير صورت گرفته و شاخصهاي مختلفي اين تغييرات را بررسي كرده است.
وي به ويژگي اصلي كتاب نيز اشاره كرد و گفت: ويژگي بارز اين كتاب بخش بازساخت است كه به تحول روستايي و ساختارهاي جديد اشاره ميكند و نشان ميدهد كه چه مقدار ماهيت زندگي روستايي تغيير كرده و دگرگون شده است و چگونه بايد با سياستهاي مناسب در نواحي روستايي اقدام كنيم.
وي درباره برگزاري جايزه كتاب فصل گفت: جايزه كتاب فصل عاملي براي اطلاعرساني، تشويق و ترغيب محققان و پژوهشگراني است كه در زمينههاي مختلف فعاليت ميكنند؛ برگزاري اين مراسم مولفان و ناشران را به تهيه و تدوين كتابهايي با كيفيت و محتواي مطلوبتر واميدارد.
كتاب «جغرافياي روستايي: فرايندها، واكنشها و تجربههاي بازساخت روستايي» كه براي استفاده دانشجويان مقاطع مختلف تحصيلي در رشتههاي جغرافيا، جامعهشناسي، کشاورزي، اقتصاد و برنامهريزي منطقهاي تدوين شده، به موضوع بازساخت روستايي و فرآيندهاي جهانيشدن، ميپردازد. براي تبيين موضوع مذکور مباحثي چون سياست روستايي و واکنش به بازساخت، فقر و انزواي اجتماعي و زندگي روستايي، توسعه و تحديد حيات روستايي و کار در نواحي روستايي مورد بحث قرار گرفته است.
هدف نويسنده از اين نوشتار تحليل بازساخت روستا در دوران معاصر است. اين تحليل به بررسي فرآيندهاي اصلي بازساخت، واکنشهاي اجتماعهاي محلي، دولتها و تجربههاي مردمي که در نواحي روستايي زندگي ميکنند، ميپردازد و يا از نواحي روستايي بهرهبرداري ميکنند. همچنين براي تبيين موضوع از نمونههاي تطبيقي و پژوهشهاي موردي نيز استفاده شده است.
دکتر محمدرضا رضواني دانشيار دانشکده جغرافيا دانشگاه تهران در گروه جغرافياي انساني است. «روشهاي تحقيق در جغرافياي انساني»، «مقدمهاي بر برنامهريزي توسعه روستايي در ايران»، «مطالعه و تحليل شاخصها و روشهاي ارزيابي فرهنگ هنر و ارتباطات در کشورهاي مختلف»، «مهارتهاي مطالعاتي براي دانشجويان جغرافيا»، «روابط متقابل شهر و روستا در کشورهاي در حال توسعه»، «توسعه گردشگري روستايي» و «مقدمهاي بر برنامهريزي روستايي» از جمله كتابهاي رضواني بهشمار ميروند.
كتاب «فرهنگ مفاهيم و اصطلاحات برنامهريزي و توسعه روستايي» كه توسط دكتر محمدرضا رضواني و همياري وليالله نظري و محمدامين خراساني به كوشش انتشارات جهاد دانشگاهي واحد تهران منتشر شده بود نيز در شانزدهمين جايزه كتاب فصل به عنوان اثر تأليفي شايسته تقدير انتخاب شد.
آیین پایانی هفدهمين دوره جايزه كتاب فصل با حضور برگزيدگان و شايستگان قدرداني اين دوره از جایزه و مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و موسسه خانهكتاب، عصر يكشنبه (17 مهر) در پژوهشكده هنر و معماري برگزار شد.
دوشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۰ - ۱۲:۵۴
نظرات