دوشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۷
«سكه‌هاي گنجينه موزه ملك» رونمايي شد

مدير عامل موسسه كتابخانه و موزه ملي ملك در سومين جشنواره فرهنگي ـ هنري ماه هشتم از دو كتاب «سكه‌هاي گنجينه موزه ملك» و «دعاي احتجاب» رونمايي كرد. وي گفت: «دعاي احتجاب» نسخه نفيس بازنشر شده به خط ميرزا احمد نيريزي شامل زيارت حضرت امام حسين (ع) و ابياتي از اشعار منسوب به حضرت اميرالمؤمنين علي (ع) است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، مؤسسه كتابخانه و موزه ملي ملك به مناسبت دهه كرامت و روز ميلاد فرخنده امام رضا عليه‌السلام، سومين جشنواره فرهنگي ـ هنري ماه هشتم را با رونمايي از دو كتاب «سكه‌هاي گنجينه موزه ملك» و «دعاي احتجاب» عصر روز يك‌شنبه (17 مهر) در سرسراي ملك برگزار كرد. برپايي هفت نمايشگاه آثار نفيس خطي در استان‌هاي ايران از ديگر بخش‌هاي اين جشنواره است.

سيد محمدمجتبي حسيني، مدير عامل موسسه كتابخانه و موزه ملي ملك در ابتداي نشست گفت: طبق وقف‌نامه حاج حسين آقا ملك، واقف و بنيانگذار كتابخانه و موزه ملي ملك، به رسم هر سال آيين گرامي‌داشت ولادت امام رضا (عليه السلام) در اين مؤسسه برپا مي‌شود. برپايي جشن در سالروز ولادت پنج تن آل عبا و بعثت پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و ميلاد فرخنده امام رضا عليه السلام خواسته زنده ياد آقا ملك بوده است.

وي افزود: در اين روز گرامي كتاب «دعاي احتجاب» رونمايي مي‌شود. اين كتاب به خط ميرزا احمد نيريزي از گنجينه كتابخانه ملي ملك طي توافقنامه‌اي با همكاري فرهنگستان هنر به چاپ رسيده است. اين نسخه نفيس بازنشر شده شامل زيارت حضرت امام حسين (ع) و ابياتي از اشعار منسوب به حضرت اميرالمؤمنين علي (ع) است.

وي به خوشنويس اين نسخه نفيس اشاره كرد و افزود: ميرزا احمد نيريزي، ملقب به سلطاني از بزرگترين خوشنويسان خط نسخ و کاتبان قرآن در سده دوازده هجري (اواخر حکومت صفوي) است. او بنيانگذار شيوه خاصي در خط نسخ است که مورد استقبال خوشنويسان پس از او قرار گرفت و به نسخ ايراني شهرت يافت.

مدير عامل موسسه كتابخانه و موزه ملي ملك گفت: نيريزي به مناسبت کتابت براي شاه سلطان حسين صفوي برخي از آثارش را با عبارت «سلطاني» رقم يا امضاء مي‌کرده ‌است. احمد نيريزي به بزرگترين خوشنويس خط نسخ شهرت دارد اما شکسته و نستعليق را هم خوش مي‌نوشته ‌است. نيريزي قرآن‌هاي متعددي را خوشنويسي كرده و كتابت صحيفه سجاديه يكي از آثار ماندگار او به‌شمار مي‌رود.

وي به كتاب‌آرايي كتاب «دعاي احتجاب» نيز اشاره كرد و گفت: اين كتاب از نظر كتاب‌آرايي و تذهيب داراي رتبه ويژه‌اي است كه در كمتر آثار نيريزي مشاهده شده است. اين كتاب يكي از گنجينه‌هاي كتابخانه و موزه ملي ملك به‌شمار مي‌رود و داراي نفاست ويژه‌اي است.

همچنين در اين مراسم كتاب «سكه‌هاي گنجينه موزه ملك» رونمايي شد. اين كتاب كه به كوشش سيد علي‌اصغر شريعت‌زاده، مديرموسسه فرهنگي انتشاراتي پازينه تدوين شده، مجموعه سكه‌هاي موسسه كتابخانه و موزه ملي ملك را از روزگار هخامنشي تا پايان دوره پهلوي گردآوري كرده است.

حسيني در ادامه سخنانش گفت: موزه ملك داراي سه هزار سكه از روزگار هخامنشيان تا دوران معاصر است و يكي از بهترين گنجينه‌هاي تاريخ سكه ايران به‌شمار مي‌رود و به عنوان آثار فرهنگي تاريخي ايران از ارزش بالايي برخوردار است. اين سكه‌ها در دو دسته پيش از اسلام و پس از اسلام گردآوري شده و سكه‌هايي را شامل مي‌شود كه از سوي دربارها و رجال به كساني كه خدمات ارزنده‌اي داشته‌اند، اهدا شده است.

پس از رونمايي از دو كتاب موزه ملك، حسيني از حجت‌الاسلام شاه‌مرادي درخواست كرد كه به جايگاه بيايد و كتاب‌ «دعاي احتجاب» را به ابوالعلا‌ء سودآور (نوه دختري حاج آقا ملك) و كتاب «سكه‌هاي گنجينه موزه ملك» را به سيد علي‌اصغر شريعت‌زاده پيشكش كند.

حسيني در ادامه سخنانش گفت: نشر پازينه با اشراف كاملي كه به موضوعات تاريخي از جمله سكه‌ها دارد به كوشش محققان و پژوهشگران كتاب‌هاي بسياري منتشر كرده و قرار است كه سكه‌هاي ايران قبل از اسلام «موزه كاظميني»،‌ سكه‌هاي دوران هخامنشي، سكه‌هاي عرب ساساني، درهم اسلامي، سكه‌هاي دوره صفويه، سكه‌هاي اولجايتو، سكه‌هاي پهلوي و... را در قالب كتاب بررسي كند.

شريعت‌زاده نيز به عناوين كتاب‌هاي منتشر شده انتشارات پازينه در زمينه سكه‌شناسي اشاره كرد و گفت: «سكه‌هاي ايران در دوران هخامنشي»، «سكه‌هاي ساساني»، «عرب ـ ساساني: سكه‌هاي دوره جنگ داخلي؛ ماني‌گرايان، يزيديه و خوارج ديگر»، «سكه‌هاي ايران پيش از اسلام»، «سكه‌هاي دوره صفويه»، «سكه‌هاي پهلوي» و «سكه‌هاي عثماني»از جمله كتاب‌هايي است كه منتشر شده است.

حسيني همچنين به كتابي كه ابوالعلاء سودآور در زمينه سكه‌هاي ايران زمين به زبان انگيسي نوشته اشاره كرد و گفت: اين كتاب سكه‌هاي ايران زمين را از روزگار باستان تا دوره كنوني بررسي كرده و اميدواريم كه به زبان فارسي نيز ترجمه شود تا پژوهشگران ايراني بتوانند از مطالب آن بهره گيرند.

وي در بخش ديگر سخنانش از راه‌اندازي كتابخانه ديجيتال مؤسسه كتابخانه و موزه ملي ملك خبر داد و گفت: فاز نخست اين كتابخانه با مجموعه‌اي از 2000 جلد نسخه خطي و چاپ سنگي راه‌اندازي شد. اميدوارم راه‌اندازي كتابخانه ديجيتال بتواند مرجع و منبع مهمي براي محققان و پژوهشگران باشد.

پس از آن حسيني از سيد محسن هاشمي، معاون امور فرهنگي كتابخانه ملك درخواست كه به جايگاه بيايد و از علي صداقت‌بين، مسوول بخش ديجيتال و فناوري اطلاعات، محسن حق‌گو، مسوول بخش ديجيتال‌سازي، مهناز جعفري، مسوول اطلاع‌رساني كتاب‌هاي مرجع، آزاده جزني، مسوول اداره اطلاعات فرهنگي و حفاظت فني و مهتا باصفا، رئيس اداره كتابخانه ملك با اهداي لوح سپاس قدرداني كرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها