سه‌شنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۹
براتی‌پور: شعر عاشورایی را آسیب‌شناسی کنیم

عباس‌ براتی‌پور، شاعر، آسیب‌شناسی و تحلیل شعر عاشورایی را مهم‌ترین جنبه این حوزه دانست و گفت: بیشتر آثار پژوهشی منتشر شده در زمینه شعر عاشورایی، جنبه تاریخی داشته‌اند و به ارایه گزارشی تاریخی از روند این نوع شعر از گذشته تا امروز پرداخته‌اند.-

براتی‌پور در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت:  متاسفانه در اغلب این آثار نشانی از نقد و بررسی، یا آسیب‌شناسی شعر عاشورایی دیده نمی‌شود. این در حالی ا‌ست که آسیب‌شناسی این نوع شعر یکی از ضرورت‌های حوزه شعر و ادب عاشورایی ا‌ست.

این شاعر در توضیح ضرورت این امر افزود: مسایلی هستند، که از گذشته و بر اثر غفلت‌های شاعران در شعر عاشورایی آمده‌اند. اما هنگامی‌که پیام امام حسین(ع) مبنی بر «هیهات منه‌الذله» (هرگز زیر بار ذلت نخواهیم رفت) را می‌شنویم، متوجه می‌شویم نباید بسیاری از این توصیف‌ها یا تشبیه‌ها در این اشعار بیاید.

وی در ادامه توضیح داد: برای مثال برخی از شاعران برای غنی‌تر کردن بعد عاطفی اشعار خود به استفاده از کلمات یا عبارتی روی آورده‌اند، که بیشتر به خواری و ذلت انسان‌ها منجر می‌شود و با پیام عاشورا منافات دارد. برهمین اساس شاعران و مداحان باید در سرایش اشعار و نوحه‌های خود این مساله را مدنظر داشته باشند.

براتی‌پور در پایان یادآور شد: در میان آثار پژوهشی حوزه شعر عاشورایی که تاکنون مطالعه کرده‌ام، بیش از همه کتاب «شکوه شعر عاشورا در زبان فارسی» اثر محمدعلی مجاهدی به آسیب‌‌شناسی شعر عاشورایی پرداخته است و جزو آثار شاخص این حوزه به حساب می‌آيد.

عباس براتی‌پور متولد سال 1322 در تهران است. نخستین مجموعه شعر او با عنوان «بهت نگاه» در سال 1369 منتشر شد.

اداره جلسه‌های نقد و بررسی شعر حوزه هنری از سال 1368 تاکنون، کارشناس شعر و دبیرکانون شاعران بنیاد جانبازان به مدت 6 سال (از سال 1374 تا 1380)، مسوول صفحه ادبی روزنامه رسالت از سال 1370، عضو شورای شعر وزارت ارشاد استان تهران و داور مسابقات شعر در سطح کشور از جمله فعالیت‌های ادبی براتی‌پور به حساب می‌آید.

«دل و دریا»، «گزیده ادبیات معاصر 24»، «تا طلوع گل‌ سرخ» و «آتش‌سواران» عنوان دیگر مجموعه شعرهای او هستند. همچنین تاکنون 15 مجموعه شعر با تحقیق و گردآوری براتی‌پور منتشر شده است.

«وعده دیدار» (گردآوری اشعار درباره امام زمان(عج))، «کتیبه شکیب»‌ (گردآوری اشعار درباره جانبازان)، «سینای سبزعشق» (گردآوری اشعار درباره جانبازان)، «با شقایق‌ها برادر» (گردآوری گزیده اشعار جانبازان شاعر)، «عطش عشق» (گردآوری مجموعه شعر عاشورایی)، «داغ تشنگی»‌ (گردآوری اشعار ویژه کنگره بین‌المللی امام خمینی (ره) و فرهنگ عاشورا)، «سوار مشرقی» (گردآوری اشعار درباره امام زمان (عج))، «درساحل علقمه» (گردآوری مجموعه رباعی درباره حضرت عباس(ع))، «ماه در فرات» (گردآوری مجموعه غزل درباره حضرت عباس(ع))، «بر جبین صبح» (گردآوری اشعار درباره غدیر)، «زیتون و زخم» (گردآوری اشعار درباره فلسطین) و سه مجموعه شعر «چشم بیمار»، «غم دلدار» و «بر تربت خورشید» (درباره رحلت امام خمینی (ره)) عنوان این مجموعه‌ها هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط