به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا) این كتاب به دو بخش كلی تقسیم شده است: «از چهار زندان» و «آخرین شعرها». در ابتدای كتاب هم زندگینامه مفصلی از حكمت آمده كه چگونگی شكلگیری و سرایش برخی شعرهايش را برای مخاطب روشن میكند. در انتهای روایت زندگی این شاعر، آثار حكمت و تاریخ انتشار یا نگارش آنها آمده است.
در زندگینامه شاعر، بخشهای زیادی از زندگی و شعرهای او روایت شده و اضافه كردن عباراتی از حكمت و دیگر منتقدان، نوعی نگاه موشكافانه و انتقادی را به مخاطب میدهد. در زندگینامه این شاعر و نمایشنامهنویس ترک، نه تنها با زندگی حكمت، كه با سبک سرایش او و تلاشش برای مبارزه و مقاومت در زندان روبهرو میشویم. وی در یكی از اشعارش كه با نام «اتوبیوگرافی» در كتاب آمده، با زبان شعر، زندگی، علایق و آرمانهای خود را در زندگی از زمان تولد شرح میدهد. شعری كه دو سال بعد از سروده شدنش، حكمت از دنیا رفت.
ناظم حكمت ران (Nazım Hikmet Ran) سال 1901 در سالونیكا، دومین شهر بزرگ یونان امروز كه در آن زمان جزو امپراتوری عثمانی بود، به دنیا آمد. او از سن 14 سالگی به سرودن شعر پرداخت و در سن 19 سالگی در سفری كه به شوروی داشت از نزدیک با نسل جدید هنرمندان انقلابی آشنا شد و جسارتی بیشتر را در ایجاد تحول در شكل و محتوای شعر تركیه یافت.
وی از برجستهترین شاعران نوپرداز و نمایشنامهنویس آزادیخواه تركیه بود. حکمت همواره از شاعرانی بود كه فعالیت هنریاش را محدود نمیكرد و با انتشار اشعار و مقالههای خود در میان جوانان محبوبیت ویژهای داشت. او افسر نیروی دریایی بود كه روزی بدون دلیل از ارتش اخراج شد و مجبور شد تركیه را ترک كند. او سالها بعد به كشورش بازگشت و اشعاری او در روزنامه «آیدین لیق» منتشر كرد؛ اشعاری كه خیلی به مذاق دولتمردان كشورش خوش نیامد و محكوم شدن به پانزده سال حبس را برای او در پی داشت.
او در سن 14 سالگی به شعرسرایی روی آورد و نخستین مجموعه شعرش را در 17 سالگی منتشر كرد. حكمت در ایدهها و دیدگاههایش همیشه تند و انقلابی بود و همواره به دنبال سبكی نو در نوشتن شعرهایش میگشت.
چاپ دوم كتاب «از چهار زندان» سروده ناظم حكمت با ترجمه رضا سیدحسینی و جلال خسروشاهی در 224 صفحه، به بهای پنج هزار تومان با شمارگان 1650 نسخه از سوی نشر «نگاه» منتشر شده است.
پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۳
نظر شما