یکشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۶
«حكايت‌هايی از عبيد زاكانی» در «حكايت‌های ايرانی»

جلد نهم از مجموعه‌ي «حكايت‌هاي ايراني» به حكايت‌هايي از «عبيد زاكاني» شاعر و طنزپرداز قرن هشتم تعلق دارد. اين كتاب را «منوچهر علي‌پور» براي نوجوانان گردآوري كرده است.

ايبنا نوجوان: «خواجه نظام‌الدین عبیدالله زاکانی» معروف به «عبيد زاكاني»، شاعر قرن هشتم هجري است كه به‌خاطر طنز و لطيفه‌پردازي‌هايش شهرت دارد.

«منوچهر علي‌پور» در جلد نهم از مجموعه‌ي «حكايت‌هاي ايراني» بيش از هفتاد حكايت از آثار اين شاعر را براي نوجوانان گردآوري كرده است.

در مقدمه‌ي كتاب به قلم او مي‌خوانيم: «شهرت و آوازه‌ي عبيد زاكاني در عرصه‌ي ادبيات پارسي، غير از طنزپردازي شگرف او، تاثيرگذاري ايشان بر شاعران پس از خود است. در موضوع طنز، هجو و هزل بي‌ترديد عبيد زاكاني از سرآمدان است و ديگر شاعران پس از وي به تقليد و پيروي از اين شاعر لطيفه‌پرداز پرداخته‌اند. امروز كمتر كسي است كه عبيد زاكاني را نشناسد و از او به بزرگي ياد نكند، اگرچه در عرصه‌ي ادبيات جدي هم او در دوره‌ي زندگي خود شناخته شده بود اما قدرت شوخ‌طبعي او آنقدر فراوان است كه بر روي تمامي آثار جدي او سايه گسترانيده و آن آثار را به خلوت كشانده است

علي‌پور در اين كتاب تلاش كرده از ميان انبوه حكايت‌هاي شيرين و دلپذير اين لطيفه‌پرداز، حكايت‌هايي را كه زيباترند انتخاب كند تا مخاطبان امروز بهتر بتوانند هم با انديشه‌هاي تاثيرگذار عبيد آشنا شوند و هم از حكايت‌هاي جذاب و گيراي او لذت ببرند.

بيش‌تر حكايت‌هايي كه در اين كتاب آمده است كوتاه اما در عين حال پرمغز هستند مانند داستان «سرباز و جنگ»: «به سربازي گفتند چرا به جنگ نمي‌روي؟ گفت: به خداوند سوگند كه من يك نفر از دشمنان را نمي‌شناسم و آن‌ها نيز مرا نمي‌شناسند. پس دشمني بين ما چگونه صورت پذيرد؟»

عبيد زاكاني در حكايت‌هايش از شوخ‌طبعي بهره برده تا كاستي‌ها و ناهنجاري‌هاي روزگار خود را به زيبايي هرچه تمام‌تر براي مردم به تصوير بكشد. مانند داستان «دوست داشتن شيطان»:
«شيطان را پرسيدند كه كدام طايفه را دوست داري؟ گفت دلالان را. گفتند چرا؟ گفت: از بهر آن‌كه من به سخن دروغ از ايشان خرسند بودم، ايشان سوگند دروغ نيز بدان افزودند!»

يا در حكايت «ادعاي خدا و پيغمبري» كه مي‌گويد: «شخصي از مولانا عضدالدين پرسيد كه چون است كه در زمان خلفا مردم دعوي خدايي و پيغمبري بسيار مي‌كردند و اكنون نمي‌كنند؟ گفت: مردم اين روزگار را چندان ظلم و گرسنگي افتاده است كه نه از خداي‌شان به ياد مي‌آيد و نه از پيغامبر

اگر شما هم مي‌خواهيد از حكايت‌هاي «عبيد زاكاني» لذت ببريد، مي‌توانيد «حكايت‌هايي از عبيد زاكاني» را بخوانيد. نگران سختي برخي از حكايت‌ها هم نباشيد، چون نويسنده در پاورقي‌ها كلمه‌ها و عبارت‌هاي مشكل را براي مخاطبان شرح داده است.

اين كتاب را انتشارات تيرگان با قيمت 1700 تومان منتشر كرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها