به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، «پديده كتابسازي نزديك به يك دهه است كه در صنعت نشر ايران پديدار شده است. در ابتدا به دليل استفاده از رانت كاغذ يارانهاي و برخي سوءاستفادهها اين پديده در حوزههاي مختلف تبديل به مشكلي بزرگ شده بود اما بعد از آن استفاده برخي موضوعات عامهپسند اين پديده را در زمينه كتابهاي تاريخي بيشتر نمودار كرد.»
آن چه بازگو شد بخشي از سخنان فرشاد ابريشمي، كارشناس ارشد رشته تاريخ ايران باستان بود كه به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) گفت. وي افزود: در كل ميتوان گفت اگر همين پديده كتابسازي توسط نويسندگان تاريخي به خوبي انجام شود با نوبتهاي متعدد چاپي ارزش خود را نشان ميدهد اما بايد دانست كه قلم نامطلوب و سخت، مخاطب ندارد و در نتيجه ناشر روي اين گونه مطالب سرمايهگذاري نخواهد كرد.
وي اضافه كرد: به عنوان مثال كتاب «كوروش بزرگ» اثر «هارولد لمپ» توسط چندين ناشر همزمان چاپ شد و در اين ميان برخي نويسندگان هم با اتصال مطالب گوناگون درباره شخصيتهاي بزرگ تاريخي عناوين مختلفي از كتابهاي تاريخي را منتشر كردند كه اين هم به دليل بار علمي پايين قابل انتقاد است اما چون باعث ايجاد علاقه و ترغيب خوانندگان جوان به موضوعهاي تاريخي ميشود، تحسين شد.
ابريشمي گفت: البته بازنگري رويدادهاي تاريخي، به دليل گستردگي و فراوانيشان، براي خواننده غير متخصص دشوار خواهد بود. براي نمونه آنچه كه در ابتداي پادشاهي داريوش پيش آمد و به رويارويي پرشمار او با لشكريان شورشي منجر شد، خواننده را در دريافت پياپي رويدادها و تعيين سالشمار آنها به دشواري ميافكند.
وي افزود: در اين ميان تنوع محصول در طراحي و صحافي هم بسيار موثر خواهد بود. اگر مسوولان امر نيز به جاي تعداد و شمارگان كتاب ناشران به كيفيت و محتواي آن براي اختصاص غرفه در نمايشگاههاي كتاب توجه ميكردند، خود جلو بخش منفي پديده كتابسازي را ميگرفت اما برخي معيارهاي نادرست باعث اتلاف هزاران بند كاغذ ميشود.
اين نويسنده كتابهاي تاريخي اظهار كرد: با توجه به سرانه بسيار پايين مطالعه در ايران، ناشران و نويسندگان و ديگر اقشار فرهنگي جامعه بايد مردم را به تهيه كتاب و مطالعه آن ترغيب كنند تا به مرور آنها خود ميان كتابهاي خوب و ارزشمند، بهترين را انتخاب كنند.
وي در پايان سخنانش گفت: نبايد برخي محدويتهاي سليقهاي در مميزي كتاب را در فقدان كتابهاي خوب بيتأثير دانست و ناديده گرفت. اميدوارم با تهيه قانون مدون و يكسان بحث مميزي سليقهاي هم حل شود.
فرشاد ابريشمي، نويسنده، پژوهنده تاريخ و دانشجوي كارشناسي ارشد تاريخ ايران باستان است. از وي تاكنون آثار مختلفي در حوزه تاريخ ايران باستان منتشر شده كه از ميان آنها ميتوان به كتابهاي «كوروش كبير حقيق تاريخ»، «داريوش بزرگ افتخار تاريخ»، «ترجمه كتيبههاي هخامنشي»، «از منشور كوروش تا گفتار داريوش»، «ساسانيان» اشاره كرد.
وي همچنين مجموعه كتابهاي ايرانشناسي را با نامهاي «ايران قديم، مهد تمدن جهان»، «تهران روزگاران قديم»، «تبريز قديم»، «كرمان قديم»، «اصفهان قديم»، گيلان قديم» منتشر كرده است. ابريشمي هم اكنون مدت دو سال است كه سرگرم نگارش «تاريخ 10 هزار ساله ايران» است. همچنين «تخت جمشيد از ديروز تا امروز» را به دو زبان فارسي و انگليسي در دست تدوين دارد.
چهارشنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۰ - ۰۹:۵۰
نظر شما