دوشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۸
انتقاد رييس دانشگاه تهران از نظريه پرداز نبودن دانشگاهيان

فرهاد رهبر رييس دانشگاه تهران در مراسم پاياني بیستمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران با انتقاد از نظريه‌پرداز نبودن دانشگاهيان گفت: موتور هر علمي نظريه‌هاي آن است. نظريه پردازي بايد در دانشگاه رونق بيشتري يابد و ساماندهي شود و جهت گيري عميق پيدا كند. در رقابت علمي اگر موتور علم را كه نظريه پردازي است خاموش كنيم از رقابت عقب مي‌مانيم.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، همزمان با هفته پژوهش بیستمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران به منظور تجلیل از برگزیدگان پژوهشی، صبح امروز (28 آذر) با حضور فرهاد رهبر، رييس دانشگاه تهران و جمعي از معاونان و مسوولان اين دانشگاه در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
 
رهبر، رييس دانشگاه تهران در اين مراسم با بيان اين‌كه انقلاب اسلامي ايران ادعاي بنا كردن تمدن بزرگ اسلامي را دارد و تا كنون نيز بخش قابل توجهي از اين ادعا را عملي كرده است، افزود: نقش دانشگاهيان در ايجاد تمدن بزرگ اسلامي پايه‌اي و اساسي است و بايد بر مبناي فرهنگ اسلامي باشد. 

وي ادامه داد: امسال سال جهاد اقتصادي ناميده شد و جهاد نيز بدون علم و دانش امكان‌پذير نيست، بنابراين ما دانشگاهيان در جهاد اقتصادي نيز نقش اساسي ايفا مي‌كنيم و اين جهاد از طريق توانمندي‌هاي دانشگاهيان محقق مي‌شود.
 
وي افزود: امروز با توجه به اينكه علم و دانش تمدن ساز بوده و موتور پيشرفت هر جامعه است، موجب رقابت در سطح ملي و بين‌المللي مي‌شود. رتبه‌بندي‌هاي علمي حكايت از اين موضوع دارد كه در اين عرصه رقابتي شكل گرفته و دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالي كشور نبايد در اين عرصه عقب بماند.
 
رهبر با تأكيد بر اين‌كه دو عنصر كيفيت و خدمت بايد در رقابت علمي مورد توجه باشد، افزود: يك نكته اساسي ديگر در علم رعايت استاندارد الهي در آن است. استاندارد الهي نيز شاخصه‌هايي دارد؛ همانطور كه مقام معظم رهبري بيان كردند ما علم را براي رشد، شكوفايي، سعادت بشري و براي استقرار عدالت كه آرزوي ديرينه بشري است، مي‌خواهيم. علم در جامعه غربي در خدمت سرمايه‌داري است نه در خدمت بشر به همين دليل در انحصار عده‌اي خاص است. 

وي تصريح كرد: اين نگاه به علم اسلامي و الهي نيست. در علم الهي علم بايد در خدمت به انسان باشد. روابط بين انسان‌ها نيز در علم الهي ضابطه‌مند است. علم در استاندارد الهي علم نافع و موثر است؛ علم نافع نيز علمي است كه علاوه بر اين‌كه در خدمت بشر و رفع نيازهاي جامعه است، كوتاه‌ترين مسير را براي رسيدن به اهداف خود انتخاب مي‌كند، مشروط بر اين‌كه سلامت اجتماعي را خدشه‌دار نكند. 

رييس دانشگاه تهران در بخش ديگري از سخنان خود با تأكيد بر اين‌كه تلاش براي دسترسي به علم بايد از هواي نفساني به دور باشد، گفت: امروز چقدر از گروه‌هاي علمي ما با عشق كار مي‌كنند؟  اگر ما بخواهيم مسيري را كه عاشقان طي كرده‌اند دنبال كنيم بايد از هواي نفس دوري كنيم.
 
وي افزود: براي اين‌كه بتوانيم در دنيا رقابت كنيم بايد استاندارد الهي را در توليد علم مورد توجه قرار دهيم. همچنين غني‌سازي علم را نيز بايد در نظر داشته باشيم و اين وظيفه جدي دانشگاه است؛ بايد روش‌ها را بازنگري كنيم. آموزش ما بايد پژوهش محور باشد و در هر حوزه‌اي كه كار مي‌كنيم بايد فلسفه آن علم را مورد توجه قرار دهيم. 

وي ادامه داد: يكي ديگر از نكاتي كه بايد بر آن تاكيد كرد، جامع نگري در توليد علم است؛ نيازهاي بشري امروز چند وجهي است و علمي مي‌تواند به بشر خدمت كند كه جامع‌نگر باشد به همين دليل ما بر بين رشته‌اي‌ها تاكيد مي‌كنيم چراكه مي‌خواهيم عالم چند وجهي تربيت كنيم. 

رهبر در ادامه با اشاره به بومي سازي علم، عنوان كرد:  علم را بايد براي رفع نيازهاي بشري خودمان توليد كنيم و اين كار نيز بايد با اسلامي كردن و ارزشمدار كردن آن انجام شود. 

وي تأكيد كرد: بايد در رقابت‌هاي علمي علم خود را به نمايش بگذاريم و آن را در معرض نقد ديگران قرار داده و انتشار دهيم. به همين دليل ما به هر 130 گروه فعال در دانشگاه تاكيد كرديم كه بايد حداقل يك نشريه علمي پژوهشي منتشر كنند و هر دانشجو براي ارايه تا انتشار يك مقاله نبايد بيشتر از يك فصل زمان صرف كند. اين نشريه‌ها نيز در ابتدا در سطح ملي و بعد در سطح بين‌المللي بايد مطرح شوند. 

رييس دانشگاه تهران تصريح كرد: نبايد براي انتشار علم خودمان زير بار منت ديگران برويم و ما به كشورهاي ديگر نصيحت مي‌كنيم كه اگر بخواهند با جامعه علمي ايراني اين‌گونه برخورد كنند، بازي را باخته‌اند. 

در ادامه اين مراسم از برگزيدگان بيستمين جشنواره پژوهش دانشگاه تهران تقدير شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها