سه‌شنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۴
ميرافضلی: نقد بايد معطوف به كتاب باشد نه نويسنده آن

سیدعلی میرافضلی با مقاله‌ای با عنوان «عشق آمدنی بود نه آموختنی» توانست برگزیده هشتمین جشنواره «نقد كتاب» در بخش شعر شود. این منتقد كه در مقاله‌اش كتابی از شمس لنگرودی را بررسی كرده است، در تعریف نقد گفت: نقد اصولی آن است كه معطوف به محتوای كتاب باشد نه نویسنده آن.-

 به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، شمس لنگرودی در كتاب «رباعی محبوب من» كوشیده نشان دهد سرودن رباعی آن‌طور كه تصور می‌شود آسان نیست و باوجود ظاهر ساده‌اش، یكی از دشوارترین گونه‌های شعری است. از همین رو است كه تعداد رباعی‌های خیلی خوب در ادبیات ما اندک است.

این كتاب شامل رباعیات برگزیده از آغاز شعر فارسی سنتی تا آغاز شعر نو در ایران است و لنگرودی كوشیده با معیارهای زیباشناختی متن، زیباترین رباعیات هزارساله را در زبان فارسی برگزیند. او در توصیف این كتاب نوشته است: شاید اشعاری زیباتر از این شعرها هم با همین معیارها هست كه ندیده‌ام، اما تاریخ، هر پدیده‌ای را سرانجام، معمولا سر جای خود قرار می‌دهد. برای جمع‌آوری این مجموعه بیش از ده هزار رباعی را دیده و خوانده‌ام. رباعیات درخشان نایاب است آن‌قدر كه بسیاری از رباعیات ناب عموما به نام چند تن ثبت شده است. 

اثری كه در جشنواره «نقد كتاب» امسال در حوزه شعر برگزیده شده مقاله‌ای است با عنوان «عشق آمدنی بود نه آموختنی» كه بر اساس كتاب «رباعی محبوب من» اثر شمس لنگرودی، شاعر و پژوهشگر نوشته شده است.

میرافضلی، برگزیده هشتمین دوره جشنواره «نقد كتاب» در حوزه شعر، درباره این كتاب و نقدی كه بر آن نوشته گفت: «رباعی محبوب من» گزیده‌ای از حدود 400 رباعی به زبان فارسی است كه من در مقاله‌ام مشكلات متنی شعرهای این كتاب و مقدمه آن را بررسی كرده‌ام و ایراداتی كه در نقل اسامی شاعران و نقل رباعیات بود را توضیح دادم. گمان می‌كنم توانسته باشم جایگاه این اثر را روشن كنم و دقت نظر كافی را در بررسی این اثر داشته باشم.

وی ادامه داد: چون ‌این كتاب در حوزه شعر سنتی بود، شیوه‌ای كه برای نقد این اثر برگزیدم نیز در حوزه نقد تاریخی و انتساباتی بود كه در رابطه با اشعار این مجموعه آورده شده بود. همچنین به نقل اشعار و منبع‌شناسی اثر نیز توجه كردم.

این شاعر و منتقد درباره تاثیر جشنواره‌ای برای نقد و همچنین وضعیت نقد در كشور گفت: وجود چنین جشنواره‌ای می‌تواند در پیشبرد نقد در رسانه‌های مكتوب و دیجیتال بسیار موثر باشد و تاثیرگذاری آن بر كسی پوشیده نیست. نمی‌توان وضعیت نقد را در كشور ایده‌آل دانست و جا برای كار بیشتر وجود دارد.

وی با تاكید بر نقش موثر نقد، نقش ناشران را در بهبود وضعیت كتاب و كتابخوانی در كشور بررسی كرد و گفت: ناشران كشور هم در حوزه‌های مختلف باید به این امر توجه داشته باشند و قبل از چاپ اثر هم از نظر منتقدان مختلف بهره ببرند تا بعد از انتشار اثر با مشكلاتی در مفهوم و محتوای كتاب مواجه نشوند.

او روند جشنواره نقد را در این سال‌‌ها رو به جلو دانست و گفت: به نظر من این جشنواره جای خود را در بین اهالی مطبوعات، نویسندگان و منتقدان باز كرده و كمابیش جشنواره موفقی بوده و همین امر سبب شده من علاقه‌مند شوم در این جشنواره شركت كنم. ارایه مكتوب آثار جشنواره‌ها كار پسندیده‌ای است و چشم‌اندازی كلی به منتقد می‌دهد تا آثار جدیدش را چگونه ارایه كند.

وی در پایان به این نكته تاكید كرد كه نقد باید معطوف به خود كتاب و محتویات آن باشد، نه خود نویسنده و اگر منتقد این اصل را رعایت كند نقدی قابل قبول ارایه خواهد كرد.

كتاب «رباعی محبوب من» پژوهش و گزینشی است از محمد شمس لنگرودی كه در سال 1388 از سوی نشر «مركز» منتشر شده است. نقد این كتاب با عنوان «عشق آمدنی بود نه آموختنی» نوشته سیدعلی میرافضلی در فروردین 1389 در مجله «الف» منتشر شد و امسال توانست در حوزه شعر برگزیده این جشنواره شود.

آیین پایانی هشتمین دوره «نقد كتاب» با حضور برگزیدگان و شایستگان تقدیر مقالات مكتوب و الكترونیک این دوره از جشنواره، دیروز، دوشنبه 28 آذر ماه در «سرای اهل قلم»‌ برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط