جهانگير خسروشاهي، در نشست نقد رمان «اشكهاي سورن» در سراي اهلقلم گفت: براي رماننويسي و ورود به تخيل، نيازي به بيان وادادگي در استحكام اعتقادات رزمندگان يا خانواده آنان نيست. نويسنده بايد همان تفكرات خود را در رمان تسري دهد. براي خاكستري نشان دادن شخصيتها نبايد آنها را بدون اعتقاد نشان دهيم./
سليمي در آغاز اين نشست، نصرتالله محمودزاده و آثار او را در حوزه دفاعمقدس معرفي كرد و گفت: «اشكهاي سورن» تازهترين اثر محمودزاده درباره جنگ، توسط انتشارات قدياني به چاپ رسيده است.
وي ادامه داد: در اين اثر، پسري به نام «يعقوب» براي پيدا كردن پدر مفقود شده خود به نام «يوسف» به منطقه جنگي غرب كشور سفر ميكند. «اشكهاي سورن» در فضاي كردستان سير ميكند و از اصول فني خوبي مانند طرح جلد مناسب برخوردار است.
سپس مهدي كاموس، از آثار نصرتالله محمودزاده در حوزه زندگينامه داستاني دفاعمقدس ياد و اظهار كرد: «اشكهاي سورن» نخستين تجربه نصرتالله محمودزاده در حوزه رمان است. شروع داستان، مخاطب را به ياد ادبيات دفاعمقدس گذشته مياندازد، اما با ورود شخصيت نوجوان به نام «يعقوب» به داستان، ما را با دنياي امروز پيوند ميزند.
وي اين اثر را نشانگر پيشگامي محمودزاده و بي علاقگي او به توقف در گذشته دانست و افزود: او از تمامي ظرفيتهاي داستاننويسي دفاعمقدس و عناصر داستاني مانند طبيعت، حيوانات و حتي ورود احساسات لطيف به داستان خود استفاده كرده، اما اين توانايي، به پردازش و پختگي بيشتري نيازمند است.
اين منتقد با تحسين انتخاب مناسب نام شخصيتها با تكيه بر ادبيات عاشورا يادآور شد: بسياري از صحنههاي رمان «اشكهاي سورن» با توجه به عناصر و ساختار اثر، جاي كار دارند و شخصيتها و صحنهها بايد با افزوده شدن حجم كتاب باز شوند.
كاموس اضافه كرد: متاسفانه رمانهاي دفاعمقدس در ايجاد تناسب ميان قالب و معنا دچار سستي اند اما اين ويژگي در رمان «اشكهاي سورن» حفظ شده و به سوي معناگرايي رفته و نشانگر اين است كه نصرتالله محمودزاده، حرفي براي گفتن داشته است.
جهانگير خسروشاهي، در ادامه نشست نقد و بررسي رمان «اشكهاي سورن» پس از قرائت بخشهايي از اين اثر گفت: براي رماننويسي و ورود به تخيل، نيازي به بيان وادادگي در استحكام اعتقادات رزمندگان يا خانواده آنان نيست. نويسنده بايد همان تفكرات خود را در رمان تسري دهد.
وي با اشاره به سرگرداني اعتقادي پسر نوجوان «يوسف» و حلقههاي مفقود و اتفاقات باورناپذير در رمان «اشكهاي سورن» تصريح كرد: نبرد انسان و طبيعت در اين اثر، با موفقيت به تصوير كشيده نشده است. همچنين براي خاكستري نشان دادن شخصيتها نبايد آنها را بدون اعتقاد نشان دهيم.
سپس نصرتالله محمودزاده، با تاكيد بر لزوم تدوين آثار قوي و پُرمايه درباره 8 سال دفاعمقدس اظهار كرد: ما براي معرفي رزمندگان به دنيا هيچ راهي جز ورود به عرصه انديشههاي شگرف و ابتكارات نو نداريم. من قصد دارم كه در كتابهاي بعدي، روي معرفت شهدا و رزمندگان كار كنم و رمان «اشكهاي سورن» نخستين تجربه من در اين مسير است.
وي اظهار كرد: من با استراتژي در حوزه دفاعمقدس مينويسم و اكنون احساس ميكنم كه جاي معرفتشناسي جنگ و شهدا در حوزه داستان و رمان خالي است. پس از مطالعه كتاب 2 جلدي «مقولهها و مقالهها» به عمق اين فاجعه پي بردم.
اين نويسنده دفاعمقدس تاكيد كرد: معرفي معرفت شهدا، كمال تفكرات نصرتالله محمودزاده خواهد بود. به نظر من در اين برهه زماني، بيان مسايل جنگ از منظر يك شخصيت، بسيار دشوار است. من حدود 7 سال با ساختار رمان «اشكهاي سورن» درگير بودم تا به اين صورت نوشته شد.
نصرتالله محمودزاده با اشاره به ضرورت برقراري ارتباط رمانهاي دفاعمقدس با نسل امروز گفت: من همه اين انتقادات را به جان ميخرم و خط سفيد و سياه را به هم ميريزم تا آثار ضدجنگ، مجال ورود پيدا نكنند.
نويسنده كتاب «عقيق» در پايان، پاسخ به انتقادات مطرح شده در اين نشست را مستلزم دوباره خواني رمان «اشكهاي سورن» دانست و تصريح كرد: من به دنبال انتقال پيامي هستم و يقين دارم كه مخاطبان، منظور من را متوجه خواهند شد.
نظر شما