كتاب «مديريت اسلامي» نوشته محمدحسن نبوي از سوي موسسه بوستان كتاب تجديد چاپ شد. اين اثر به تبيين نظرگاههاي اسلام درباره مديريت ميپردازد.-
تاكنون كتابهايي با عنوان «مديريت اسلامي» عرضه و چاپ شدهاند اما برخي از نويسندگان از مباحث مديريت روز بياطلاع بوده و آناني هم كه با علم مديريت آشنا بودهاند، نسبت به منابع اسلامي در حد لازم آگاهي نداشتهاند تا آنجا كه گاهي به وضوح، استفاده غلط از آيات و روايات در نوشتههاي آنان مشاهده ميشود.
نويسنده در بخشي از كتاب، از مديريت به عنوان يك علم نام ميبرد و مينويسد: «در علم مديريت، با توجه به آن كه بحث روابط انساني از مهمترين مسائل بهشمار ميرود، طبعا دين مبين اسلام، كه از مباحث عمده آن تنظيم روابط انسانهاست، بهترين مطالب و مسائل را بيان داشته است. از اينرو لازم است به جاي تسليم محض در برابر تئوريهاي مديريتي جهان غرب، "بحث مديريت اسلامي" را، به شكلي كاملا جدي، مطرح نموده و مورد دقت قرار دهیم.»
به عقيده نويسنده، «جهان امروز از دو مكتب معروف كلاسيك و نئوكلاسيك كه خميرمايه تئوريهاي مديريتي امروزي است، تشكيل ميشود. درباره مكتب كلاسيك يا «مديريت علمي» نياز به بحث فراواني نيست چون براي كساني كه كمترين آشنايي با افكار آنان دارند، روشن است كه تنها هدف آنان، بازدهي افزونتر و در نتيجه خدمت بيشتر به صاحبان صنايع بوده است.»
از آنجا كه رويكرد مكتب نئوكلاسيك به ابعاد روحي و رواني انسان توجه دارد، اين رويكرد به عنوان «مكتب روابط انساني» شهرت يافت. طرفداران اين مكتب با آزمايشهاي فراوان به اثبات رساندند كه نبايد با كارگران مانند ماشين برخورد كرد، بلكه بايد به نيازهاي انساني و روحي و رواني او توجه داشت. ارايهكنندگان اين نگرش جديد پس از چندي به عنوان افرادي انساندوست به دنيا معرفي شدند و عدهاي هم با حمايت از آنان به جرگه انساندوستان پيوستند.
تئوريهاي ديگر مديريتي هم كه هر يك از زاويهاي به مساله رفتار سازماني و روابط انساني پرداختهاند، همه در نهايت به اين نتيجه ميرسند كه اگر رفتار انسانها را تشخيص دهيد و انگيزههاي آنان را بشناسيد و بتوانيد با برخورد صحيح، انگيزههاي انسانها را در جهت اهداف سازماني به كار گيريد، به توليد بيشتر دست خواهيد يافت اما در «مديريت اسلامي» شاهديم كه رسيدن به اهداف سازماني، يكي از اهداف است، نه تنها هدف.
اين اثر در 13 فصل، مباحث مختلف مديريت اسلامي را شرح ميدهد: عنوان فصل اول «حكومت و مديريت اسلامي» است. فصل دوم «برنامهريزي» نام دارد كه بر ضرورت اهميت آن در مديريت، مطالبي را عرضه ميكند. اركان برنامهريزي، فصل سوم كتاب را تشكيل ميدهد كه در آن به مباحثي مانند «اهداف، پيشبيني و مشورت» ميپردازد. ديگر عناوين فصلهاي كتاب عبارتند از سازماندهي، انگيزش، رهبري، صفات فردي رهبر، رفتار رهبري، سلوك مديريت، لغزشگاهها، كنترل، پيگيري و در نهايت تصميمگيري است.
ويرايش سوم كتاب «مديريت اسلامي» در شمارگان 2000 نسخه، 396 صفحه و به بهاي 65000 ريال راهي بازار كتاب شد.
نظر شما