به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، «کشتيهاي بزرگ در ساحل پهلو گرفتند و کريستف کلمب ظفرمند پا به خشکي گذاشت تا سرزميني نو را کشف کند. اين روايتي رسمي است از کشف قاره آمريکا اما به راستي ساکنان بومي سواحل که به اين کشتي ها نگاه ميکردند چه فکري داشتند و چه عاقبتي؟!»
اين نوشتار بخشي از مقدمه كتاب «تاريخ آمريكا» است كه هاوارد زين به رشته تحرير درآورده است؛ کتابي که روايت مردم آمريکا را در برابر روايت رسمي مطرح و به آيندهاي بدون خشونت رو ميکند.
نويسنده در کتاب تاريخ آمريکا به روايت تاريخ از زبان آن کساني پرداخته که تا به حال سخنگويي نداشتهاند و البته او به جاي قضاوت اخلاقي و سوگواري براي گذشته تلاش دارد تا تاريخ از چشم ديگري هم ديده شود تا راه براي انديشه بهتر گشوده شود و آينده ما به تعبير زين بر آن لحظات زودگذر مهر و شفقت گذشته پايهگذاري شود، نه بر آن قرون سراسر جنگ و خونريزي.
به اين ترتيب زين ترجيح ميدهد به جاي دميدن در شيپور تاريخ دولتي، داستان كشف قاره آمريكا را از ديدگاه بوميان و آراواكها تعريف كند و ماجراي قانون اساسي ايالات متحده را از ديدگاه بردگان سياهپوست و سرگذشت «اندرو جكسون» را از ديد سرخپوستان چِروكي و ماجراي جنگ داخلي را از ديد ايرلنديهاي نيويورك و جنگ مكزيك را از ديد سربازان فراري لشكر «ژنرال اسكات» پيدايش و توسعه صنايع و صنعتمداري را از نگاه زنان جوان كارگر دركارخانجات نساجي لاوِل شرح دهد.
زين همچنين جنگ اسپانيا ـ آمريكا را از ديدگاه كوباييها و اشغال فيليپين را از ديد سربازان سياهپوست لوزون و عصر زراندود را از نگاه كشاورزان ايالات جنوبي و جنگ جهاني اول را از ديدگاه سوسياليستها و جنگ جهاني دوم را از ديدگاه صلحطلبان و طرح نيوديل يا «اصلاحات روزولت» را از چشم سياهپوستان و سلطه آمريكاي بعد از جنگ جهاني را از ديدگاه كارگران مزارع در آمريكاي لاتين گزارش ميكند.
زين تصريح ميکند كه ما نبايد در شرح و نگارش تاريخ كريستف كلمب را غيابا متهم و دربارهاش قضاوت كنيم و حكم تكفيرش را صادر كنيم، اكنون ديگر براي اين كار خيلي دير است و فقط يك تمرين فاضلانه در اصول اخلاقي خواهد بود اما اين توجه به خشونت و بيرحمي در سراسر کتاب به تعبير زين باعث ميشود حافظه دولتها را به جاي حافظه خودمان نپذيريم و بدانيم هدف سوگواري براي قربانيان و عيبجويي از دژخيمان نيست.
وي معتقد است كه آن اشكها و آن خشم و خروش اگر براي گذشته بيرون ريزد، نيروي معنوي ما را براي امروز تحليل ميبرد. به عقيده هاوارد زين در درازمدت، خودِ ظالم هم يك قرباني است و البته در كوتاه مدت (و تاكنون تاريخ بشري فقط از دورههاي كوتاه مدت تشكيل شده)، خود قربانيان كه به ناچار آلوده فرهنگي شدهاند كه بر آنها ظلم ميكند، بر ضدِ قربانيان ديگري عمل ميكنند.
چاپ نخست «تاريخ آمريکا از 1492 تا 2001» نوشته هاوارد زين با ترجمه ماني صالحي علامه را انتشارات کتاب آمه در 928 صفحه با بهاي 28000 تومان منتشر کرده است.
شنبه ۲۴ دی ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۷
نظر شما