به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)،دكتر محمدرضا سنگري، دبير هيات علمي همايش و عضو هيات علمي بنياد دعبل خزاعي، در اين نشست كه صبح امروز (سهشنبه، 27ديماه) در بنياد دعبل خزاعي برگزار شد، درباره اساس شكلگيري بنياد دعبل خزاعي گفت: «دعبل خزاعي» از چهرههاي بزرگ حوزه مديحه و مرثيه و ذاكر و ستايشگر اهل بيت(ع) همعصر با امام رضا(ع) بود كه در نشر معارف و گسترش محبت آلالله تلاش وسيعي داشت و سعي ميكرد غبارهاي تحريف و دروغ درباره اهل بيت(ع) را از چهره آنان بزدايد.
سنگري افزود: انتخاب اين نام براي چنين بنيادي بسيار گويا و روشن و مفسر كاري است كه اين مجموعه به عهده دارد، چنانكه نخستين گام بنياد اين بود كه از پيران و پيشكسوتان عرصه ذاكري و ستايشگري اهل بيت(ع) كه اكنون پير، نيازمند و از كار افتادهاند، حمايت كند. اين بنياد در ادامه راه، درصدد ارايه خدمات فرهنگي عميق، دقيق، گسترده و زلال به مداحان و ذاكران كشور برآمد و در اين راستا، هيات علمي بنياد تشكيل شد كه مدتهاست كارش را با جمعي از صاحبنظران، پيشكسوتان، پژوهشگران اين حوزه شروع كرده و به پيشرفتهاي قابل توجهي نيز در اين زمينه رسيده است.
دبير هيات علمي همايش علمي مداحان سراسر كشور ادامه داد: اين هيات علمي در نخستين گام با بررسي مسايل مورد نياز جامعه مداحان و ذاكران، اقدام به تدوين مرامنامه ستايشگران و ذاكران اهل بيت(ع) كرده است. اين مرامنامه، ترسيم خطوط روشن مداحي و ذاكري و عصارهاي از راهكارها، راهبردها و اصول كار مداحي و ذاكري است كه اعضاي هيات علمي بنياد، آن را در 14 بند آماده كردهاند.
وي گفت: هدف از اين مرامنامه، تبيين و ترسيم خطوط كلي ذاكري و مداحي است، ذاكران و مداحاني كه نهتنها در ايام محرم و صفر تاثيرگذارند، بلكه در تمام سال پيوندي نزديك با قلوب مردم دارند. ما مداحان و ذاكران را مبلغان دين ميدانيم و معتقديم آنان رسالتي در حد روحانيت به عهده دارند و اقبال اجتماعي به آنها نيز بسيار فراوان است. همين مساله زمينهساز تدوين مرامنامه ذاكران شد.
سنگري با اشاره به اينكه مرامنامه ستايشگران و ذاكران اهل بيت(ع) ميتواند تبيينكننده همه نيازهاي علمي و فرهنگي جامعه مداحان در آينده باشد، افزود: آنگونه كه در هيات علمي بنياد نيز بررسي شده است، در آينده دستكم بايد 38 كتاب مورد نياز براي جامعه مداحان داشته باشيم كه اين مكتوبات از درون مرامنامه استخراج خواهند شد.
وي اضافه كرد: بيترديد اين توليد فرهنگي، سير كار و كلاسها و دورههاي آينده را نيز مشخص خواهد كرد، زيرا اگر قرار باشد دورههاي آموزشي براي مداحان و ذاكران وجود داشته باشد، نخستين نياز جدي آنها «متن» است و ما بايد متن را توليد كنيم. بنابراين، خاستگاه متون مورد نياز جامعه مداحان، اين مرامنامه خواهد بود و از درون آن، قرار است دستكم 38 عنوان كتاب استخراج شود؛ البته اگر قرار باشد آن را بسط يافتهتر در نظر بگيريم، شايد لازم باشد حدود 100 محصول فرهنگي براي آينده از مرامنامه استخراج كنيم.
عضو هيات علمي بنياد دعبل خزاعي مرامنامه ستايشگران و ذاكران اهل بيت(ع) را نوعي ميثاقنامه دانست و افزود: در طليعه مرامنامه هم چنين مطرح شده است كه ما با خداي خود و با معصومان(ع) عهد ميبنديم كه اينگونه رفتار كنيم و بايستههاي مداحي و ذاكري را رعايت كنيم و آسيبها و تحريفات را از قلمرو مداحي و ذاكري حذف كنيم و به نوعي زمينه را براي ساماندهي و سازماندهي مداحي و ذاكري فراهم آوريم.
سنگري با اشاره به تشكيل جلسات متعدد در بنياد دعبل خزاعي براي مستندسازي مرامنامه ستايشگران و ذاكران اهل بيت(ع) گفت: 14 بند موجود در اين مرامنامه بر مبناي آيات، روايات و بياناتي از بزرگان استوارند كه محور اصلي در اين مرامنامه، پس از آيات و روايات، بيانات مقام معظم رهبري در اين باره است.
وي با اشاره به معرفي و قرائت مرامنامه ستايشگران و ذاكران اهل بيت(ع) در نشست پيرغلامان حسني آبانماه گذشته در همدان، افزود: درآن نشست مرامنامه تبيين و به نحوي در يك سطح علمي و عام مطرح و كه خوشبختانه با استقبال همه ذاكران و مداحان نيز همراه شد. نشست پيرغلامان امسال فراملي بود، يعني نمايندگاني از جهان به ويژه از كشورهاي منطقه كه فرهنگ شيعي دارند، حضور داشتند؛ به گونهاي ميتوان گفت اين مرامنامه در سطح جهاني نيز مطرح شده است و بايد پس از اين، در راستاي جهاني كردن آن نيز تلاش ويژهاي انجام دهيم.
سهشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۰ - ۱۴:۱۰
نظر شما