چاپ نخست کتاب «گسترش اسلام در سودان (از قرن 10 تا 14 هـ . ق)» تاليف صادق رمضاني گلافزائي از سوي موسسه فرهنگي، هنري و انتشارات بينالمللي الهدي منتشر و روانه بازار نشر شد./
اكثر منابع تحقيق كتاب حاضر، به زبان عربياند كه مولف طي چند سفر ويژه به سودان، با مشكلات فراوان تهيه و آنها را با دقت مطالعه، بررسي و ترجمه كرد.
سودان چون بسياري از كشورهاي جهان داراي تاريخ طولاني است و همانگونه كه ديودوروس (DIODRUR مورخ يوناني) در قرن اول قبل از ميلاد گفته است: «ساكنين سودان اولين مخلوفات بر روي كره زمين بودهاند.»
اهالي سودان كه از آغاز موحد بودند، همان صاحبان تمدن كهن هستند كه رودخانه نيل از ميان سرزمين آنها ميگذشت و به تجارت بينالمللي آشنايي داشتند.
هدف از اين پژوهش، پاسخگويي به پرسشهايي درباره رويكردهاي ديني و نهضت علمي تصوف در سودان، تفاوت ديدگاه مشايخ و «طرق» صوفيه در سودان با صوفيان كشورهاي ديگر، شيوههاي آموزشي آنان، ميزان تاثيرگذاري مشايخ صوفيه در تثبيت و گسترش اسلام در سودان، ميزان تاثيرپذيري آنان از دانشمندان مسلمان ايراني و تاثيرپذيري آنان از مكتب اهلبيت(عليهم السلام) است. بررسي موضوعات ياد شده در سودان از قرن دهم هجري (يعني عصر امويان فراري و تشكيل دولت فونج) موضوعي است كه پژوهشگران [ايراني] تاريخ و تمدن اسلامي هيچگونه توجهي به آن نداشتهاند و هدف نگارنده اين نوشتار روشن ساختن آنها عنوان شده است.
اين نوشتار در دو فصل و يك ضميمه به ترتيب زير تدوين يافته است.
نويسنده در فصل نخست، جغرافياي تاريخي و طبيعي و تاريخچه ورود اسلام به سودان را با نگاهي به فتح مصر بررسي كرده است و در سه بخش به ظهور تصوف و طرق صوفيه و ديدگاههاي علماي معاصر در مورد تاثيرپذيري مشايخ طرق صوفيه در سودان از دانشمندان مسلمان ايراني و نيز مكتب اهلبيت(عليهم السلام) پرداخته و سپس نگاهي به تصوف سياسي و مبارزات ضد استعماري در سودان انداخته است.
فصل دوم، فصل اصلي نوشتار محسوب ميشود و طي آن دوره «فونج» در سودان كه بستر حكومتي و سياسي مناسبي براي نهضت علمي تصوف بود، بررسي شدهاند. در اين فصل اهميت و جايگاه و نقش طرق صوفيه در گسترش اسلام در سودان و نيز سازمانهاي آموزشي و مشهورترين طرق صوفيه در اين سرزمين شرح داده شدهاند.
چاپ نخست كتاب «گسترش اسلام در سودان (از قرن 10 تا 14 هـ . ق» با شمارگان 1000 نسخه، 101 صفحه و به بهاي 50000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما