سه‌شنبه ۲ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۰:۲۷
ميرحسيني: دانشگاه‌ها ساز خود را براي تدريس كتاب‌ها مي‌زنند

عضو هيأت علمي گروه كتابداري دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهران شمال معتقد است، بخش زيادي از پديده كتاب‌سازي در رشته كتابداري به ناشران بر مي‌گردد. ميرحسيني مي‌گويد: اكنون دانشگاه پيام نور كتاب‌هايي را منتشر مي‌كند كه دقيقاً همان كتاب‌ها توسط ناشران ديگر هم چاپ مي‌شود و اصرار بر تدريس كتاب‌هاي چاپ خود دارد، درحالي كه نياز نيست يك محتوا دوبار منتشر شود.-

زهره ميرحسيني، عضو هيأت علمي گروه كتابداري دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهران شمال به خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، گفت: دانشگاه پيام نور اصرار دارد تا منابع خود را تدريس كند و به همين دليل كتاب‌ها توسط هيأت علمي همين دانشگاه تاليف مي‌شوند، بدون اين‌كه تخصص آن استاد براي موضوع كتاب بررسي شود. به نوعي منابع تدريس شده در اين دانشگاه تحميلي است.

وي ادامه داد: البته برخي استادان سال‌هاست كه مي‌گويند نظام تك منبعي در سيستم آموزشي جايگاهي ندارد و براي تدريس و انتخاب منابع بايد به استادان اختيار داده شود.

وي با اشاره به مراحل نگارش كتاب در حوزه كتابداري گفت: به صورت كلي روال تاليف كتاب درسي اين‌گونه است كه ناشران موضوعات را به استادان متخصص هر موضوع سفارش مي‌دهند. چنانچه خود مولف نيز پيشنهاد دهنده موضوعي به ناشران باشد توسط هيأت داوري در آن انتشاراتي بررسي و داوري مي‌شود و كمبودها و نقص‌هاي آن بيان شده و در صورت تاييد كتاب چاپ مي‌شود.

وي افزود: بنابراين اگر نقصي هم در كتاب‌ها مشاهده شود به ناشران مربوط است چراكه اثر داوري درستي نشده است.

اين استاد كتابداري با اشاره به پديده كتاب‌سازي در اين رشته گفت: بخشي زيادي از پديده كتاب‌سازي به ناشر بر مي‌گردد چراكه ناشر موظف است تا توسط يك گروه متخصص، كتاب را داوري كرده و آن را تأييد و چاپ كند اما به دليل عدم نظارت و كنترل بر اين حوزه كتاب‌هاي مشابه زيادي در يك موضوع منتشر مي‌شود.

وي با تأكيد بر اين‌كه نظارت و كنترلي روي كتاب‌هاي چاپ شده وجود ندارد، افزود: متاسفانه سرقت ادبي و نداشتن اخلاق تحقيقاتي در اين حوزه رواج دارد و در سال‌هاي اخير اين پديده در رشته كتابداري مشاهده شده و به طور مثال با 20 منبع براي موضوع مرجع شناسي مواجه هستيم، در حالي كه هيچ حرف تازه‌اي در آن‌ها بيان نشده است.

وي در ادامه اظهار كرد: اگرچه نمي‌توان براي اين بخش متولي تعيين كرد ولي به نظر مي‌آيد كه وزارت ارشاد مي‌تواند با ابلاغ بخشنامه‌هايي به ناشران بر لزوم بررسي كتاب‌ها قبل از انتشار توسط يك هيأت داوري متخصص تأكيد كند.

وي تأكيد كرد: بايد داوري كتاب‌هاي رشته كتابداري توسط هيأت داوري را جدي گرفت و از اين طريق از كتاب‌سازي جلوگيري كرد.

ميرحسيني در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به كتاب‌هاي ترجمه شده در اين رشته گفت: كتاب‌هاي ترجمه شده در حوزه كتابداري بيش از كتاب‌هاي تاليفي است، ولي بايد براي اين موضوع با استفاده از روش‌هاي پيمايشي نيازسنجي صورت گيرد تا مشخص شود آيا اين كتاب‌هاي ترجمه شده پاسخگوي نياز دانشجويان است يا خير؟

عضو هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي ضمن تأكيد بر ايجاد انگيزه براي نگارش كتاب توسط استادان گفت: نظام آموزشي بايد براي استادان انگيزه ايجاد كند و راهكارهاي آن نيز مي‌تواند از سوي واحدهاي پژوهشي در هر دانشگاه استخراج شده و اجرايي شود. بايد بنا به تخصص استادان موضوعي سفارش داده شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها