چهارشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۸
تحليل تاريخ ايران از انقراض ساسانيان تا حكومت عباسيان

سيد نقي خسروي در كتاب «تاريخ ايران: پس از اسلام» به بررسي و تحليل تاريخ ايران از انقراض دوره ساسانيان تا حكومت عباسيان مي‌پردازد و خواننده را با حوادث تاريخي آن روزگار آشنا مي‌سازد. اين كتاب دربردارنده مروري بر تاريخ ايران پس از اسلام است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، سيد نقي خسروي در كتاب دو جلدي «تاريخ ايران: پيش از اسلام» و «تاريخ ايران: پس از اسلام» به بررسي و تحليل تاريخ ايران از آغاز شكل‌گيري مادها تا يورش مغولان به ايران و سرنگوني دولت عباسيان مي‌پردازد و خواننده را با حوادث تاريخي آن روزگار آشنا مي‌سازد. جلد نخست اين كتاب دربردارنده مروري بر تاريخ باستاني ايران است. 

جلد نخست اين كتاب، شرح رويدادهاي تاريخ ايران از مادها تا پايان ساسانيان است و جلد دوم از پايان كار دولت ساساني تا نيمه نخست سده هفتم قمري را دربرمي‌گيرد. جلد دوم شامل 5 فصل است و وقايع تاريخ ايران از زمان سقوط ساسانيان تا پايان خلافت عباسي (در نيمه دوم سده هفتم) را دربرمي‌گيرد. 

در فصل نخست از آمدن اعراب به ايران، قيام‌هاي مردمي عليه امويان و مقدمات ظهور عباسيان و سربركشيدن ابومسلم خراساني سخن به ميان مي‌آيد؛ به ويژه از قيام مازيار ياد مي‌شود. اين فصل با شرحي درباره تشكيل نخستين دولت ايراني (دولت طاهريان) پس از حمله اعراب به پايان مي‌رسد. 

فصل دوم اختصاص به حكومت‌هاي ايراني صفاريان و سامانيان دارد. در آغاز از يعقوب ليث و رو در رويي او با خليفه عباسي سخن گفته شده است. مرگ يعقوب و جانشيني برادر او عمرو ليث دولت نوپاي صفاري را از جنگ با بغداد دور كرد. در مقابل، آن‌ها درگير نزاع با اسماعيل ساماني و حكومت تازه تاسيس او در ماوراءالنهر شدند. در اين فصل به اوضاع سياسي سيستان در روزگار فرمانروايي عمرو ليث و درگيري‌هاي او با مدعياني همانند «خجستاني» نگريسته شده است. 

در اين ميان نقش تفرقه‌اندازانه خليفه عباسي بغداد، اوضاع را براي صفاريان دشوار ساخت. خسروي (نويسنده كتاب) به شرح اين ماجراها، اوضاع سياسي طبرستان در اين دوره، جنگ عمرو ليث با امير اسماعيل ساماني مي‌پردازد و با نگاهي خاص به حكومت سامانيان، فصل دوم را به پايان مي‌برد. 

فصل سوم گزارشي از رويدادهاي پرفراز و نشيب ايران در سده‌هاي نخستين اسلامي و درگيري دولت‌هايي است كه هر كدام در بخشي از ايران حكمروايي مي‌كردند. آغاز اين فصل به تاريخ علويان طبرستان اختصاص دارد. حكومت آل زيار و حكومت‌هاي محلي در مشرق و شمال شرقي ايران، خود سرگذشت‌هاي ديگري دارند كه نويسنده بدان‌ها پرداخته است. 

نهضت باطنيان نيز كه جريان‌هاي فكري و سياسي مهمي پديد آورد، در ضمن وقايع توضيح داده شده است. ضمن آن كه از افول سامانيان، ظهور آل بويه و تاسيس دولت مقتدر غزنويان ياد شده است. اين فصل با شرحي درباره آغازين سال‌هاي تشكيل دولت سلجوقي پايان مي‌پذيرد. 

نويسنده فصل چهارم را با توضيحاتي درباره سياست عباسيان در مقابل فاتحان و زورمندان آغاز مي‌كند. آنگاه به تحولات سياسي و جنبش‌هاي آن دوره، همانند «قيام بساسيري»، مي‌پردازد و تاثير آن را بر اوضاع سياسي و اجتماعي بررسي مي‌كند. فرمانروايي آلب ارسلان و ملكشاه سلجوقي نيز از رويدادهايي است كه با شرح بيشتري بررسي شده است. افزون بر اين كه صفحات پاياني كتاب درباره اسماعيليه و ظهور حسن صباح است. 

فصل پايان بخش كتاب (فصل پنجم) درباره هجوم مغولان به ايران، كشتار مردم و نهضت‌هاي مقاومت خراسانيان در برابر مغولان است. نقش خواجه نصيرالدين توسي در رويدادهاي آن دوره نيز با شرح بيشتري تشريح شده است. اين فصل با حوادثي كه به سقوط دولت پانصد ساله عباسيان انجاميد، خاتمه مي‌يابد. 

چاپ نخست كتاب «تاريخ ايران: پس از اسلام» نوشته سيد نقي خسروي را انتشارات سفير اردهال با شمارگان 1100 نسخه منتشر كرده است. اين مجلد به بهاي 65000 ريال به فروش مي‌رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها