كتاب «اولين امير، اولين ترور» نوشته يعقوب توكلي كه به زندگي سپهبد شهيد محمدولي قرني پرداخته، به همت سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاعمقدس(ساحادم) به بيستوپنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران خواهد رسيد.-
وي یادآور شد: يكي ديگر از ويژگيهاي سپهبد قرني اين بود كه پس از وقوع انقلاب اسلامي، همسايگاني كه با ما قوميت متداخل داشتند، توطئههاي خود را شروع كردند و سپهبد قرني به خوبي اين اتفاق را تشخيص داد و وارد عمل شد. شهيد قرني، از بين مردان سياسي پس از انقلاب، به خوبي از پس پيشگيري اين واقعه برآمد.
وي گفت: هجوم سنگين گروهكهاي ضد انقلاب عليه سپهبد قرني در آن سالها، انگيزهاي شد تا با پژوهش و مطالعه بيشتر او را بشناسم. اين گروهكها به اين بهانه كه سپهبد قرني در ماجراي 28 مرداد سال 1332 دخيل بوده، او را مورد انتقاد قرار ميدادند و اين در حالي بود كه در فهرست كودتاچيان، نامي از او برده نشده است.
يعقوب توكلي كه غالب اسناد مربوط به شهيد قرني از دهه 1330 به بعد را دیده، يادآور شد: سپهبد قرني در ملي شدن شيلات در دوره مصدق نيز نقش بسزايي داشت و من سعي كردهام كه تمامي اين خدمات را در كتاب «اولين امير، اولين ترور» بازگو كنم. همچنين ارتباط سپهبد محمدولي قرني با امامخميني(ره) و سپس همكاري او با گروههاي انقلابي، با تكيه بر اسناد ساواك و مدارك ديگري همچون گزارشهاي مطبوعاتي مورد بررسي دقيق قرار گرفته است.
اين پژوهشگر تاريخ ادامه داد: جمعبندي و منسجم كردن گزارشهاي مطبوعاتي مرتبط با شهيد قرني، حكايت از اين دارد كه گروهکهای چپ و جريانهايي همچون مجاهدين خلق (منافقین) و مليگرايان، اظهارنظرهايي همسو با هم درباره با سپهبد قرني دارند كه اين وحدت نظر در نهايت، به وحدت عمل و شهادت او توسط گروهك تروریستی فرقان ميانجامد.
وي در پايان اظهار كرد: تمام تلاش خود را به كار گرفتهام تا كتاب «اولين امير، اولين ترور»، نشانی مستند و متقن از زندگي شهيد سپهبد محمدولي قرني به نمايش بگذارد.
محمدولي قرني، سال 1292 متولد شد و در سال 1309 وارد دانشكده افسري ارتش ـ مدرسه صاحب منصبي ـ و در سال 1311 با درجه ستواني دومي در رشته توپخانه فارغ التحصيل شد. وي در اواخر سال 1335، هنگامي كه رياست ركن 2 ستاد ارتش را بر عهده داشت، فعاليتهاي خود عليه رژيم شاه خائن را آغاز كرد و در اسفند سال 1336 به اتهام كودتا عليه رژيم پهلوي، به اخراج از ارتش و 3 سال زندان محكوم شد.
قرني در دي ماه 1339، مورد عفو قرار گرفت و از زندان آزاد شد. اما باز هم فعاليتهاي سياسي خود را و از جمله با آيتالله سيد محمود طالقاني ادامه داد و در اواخر سال 1342 مجدداً بازداشت شد و در دادگاه نظامي به 3 سال زندان محكوم و در دي ماه 1345 از زندان آزاد و تا پيروزي انقلاب اسلامي تحت نظر ساواك خانهنشين شد.
سپهبد قرني در كارنامه سوابق حرفهاي خود در دوران قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، مسووليتهايي را مانند معاونت ستاد ارتش، فرمانده تيپ مستقل رشت و رياست ركن دوم ستاد ارتش ثبت كرده است.
وي در تاريخ 23 بهمن 1357، يعني يك روز پس از پيروزي انقلاب اسلامي به رياست ستاد كل ارتش جمهوري اسلامي ايران منصوب شد. مدت مسوولیت او در نظام جمهوری اسلامی ايران فقط 43 روز - از 23 بهمن 1357 تا 7 فروردین 1358 - بوده است.
سپهبد قرنی از سقوط پادگان سنندج توسط گروهكهاي ضد انقلاب جلوگیری كرد و سرانجام در تاريخ سوم ارديبهشت 1358، توسط گروهک تروريستي فرقان به شهادت رسيد.
كتاب «اولين امير، اولين ترور» توسط سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاعمقدس(ساحادم) در بيستوپنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران عرضه خواهد شد. اين نمايشگاه، سیزدهم تا بیست و سوم اردیبهشت در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برپا ميشود.
نظر شما