یکشنبه ۲۷ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۵
ورزشكاران به صورت جدي دنبال كتاب نيستند

مسوول آكادمي ملي فوتبال ايران در نشست نقد كتاب «طب فوتبال» گفت: اساسا ورزش ما با مطالعه و فعالیت‌های علمی مانوس نیست و ورزشکاران به صورت جدی به دنبال کتاب یا اطلاعات علمی نیستند. امروزه ورزشكاران بیشتر دنبال اطلاعات حاضر و آماده و فوری‌اند و کمتر حوصله دانش‌پذیری در ورزش وجود دارد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، جلسه نقد و بررسي كتاب «طب فوتبال» با حضور دكتر محمدحسين عليزاده، مترجم كتاب و مسوول آكادمي ملي فوتبال ايران،‌ روبن شاهورديان، مدير انتشارات علم و حركت (ناشر كتاب) و دکتر بهزاد نوشادي، كارشناس فوتبال و مترجم كتاب‌هاي ورزشي، عصر ديروز (شنبه، 26 فروردين) در سراي اهل قلم برگزار شد.

سعيد سعيدي كه دبيري نشست را به عهده داشت، در ابتداي این جلسه، ترجمه و چاپ كتاب «طب فوتبال» را اتفاق مهمي دانست و در بيان نكات مثبت این کتاب گفت: ترجمه اين كتاب بسیار روان بوده و اين اثر، كتابي همه‌گير و كاربردي است.

در ادامه، حسين عليزاده، مترجم کتاب و مسوول آکادمی ملی فوتبال ایران، در بخش نخست سخنان خود و در پاسخ به اين سوال كه «چرا اين كتاب براي ترجمه انتخاب شد؟» اظهار كرد: فوتبال از جمله مسايل مهم عصر ماست كه كاركردهاي مهم سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي آن بر كسي پوشيده نيست. از سوي ديگر با توجه به مسوولیتی که در فوتبال دارم و همچنین به دلیل ارزش بالاي علمي این کتاب، آن را برای ترجمه انتخاب کردم. 

مسوول آكادمي ملي فوتبال ايران در پاسخ به این سوال که «چرا کتاب «طب فوتبال» کتاب جامعی است؟» گفت: یکی از نویسندگان این کتاب اهل انگلستان، یعنی اهل کشوری است که صاحب فوتبال است و یکی دیگر از این نویسندگان هم سوئدی است، کشوری که در پزشکی کاربردی شهره دارد. از تلاش این دو نفر کتاب بسیار خوبی حاصل شده و مطالب بسیار مفید و جامعی در این کتاب گردآوری شده است.

علیزاده افزود: در حال حاضر به مطالعات «اپیدمولوژی» یا همه‌گیرشناسی در پزشکی ورزشی ما کمتر توجه می‌شود، در حالی که این مساله موضوعی مهم و محور اصلی این کتاب است. همچنین یکی از مباحث جدید کتاب، مبحث فوتبال کودکان است و از سوی دیگر نیم‌نگاهی نیز به تغذیه داشته، یعنی مجموعه‌ای از علوم مربوط به فوتبال که در کتاب‌های دیگر کمتر به آن‌ها پرداخته شده است، در این کتاب گردهم آمده‌اند.

در ادامه این جلسه، بهزاد نوشادی گفت: اگرچه در حوزه نشر ورزشی فعالیت می‌کنم و به مطالعه نیز‌ علاقه دارم اما به صورت کاملا اتفاقی این کتاب را دریافت کردم.

وي افزود: این کتاب در سال 2003 تالیف و چاپ شده اما چون در این حوزه کتاب‌های کمی منتشر شده است و در زمینه موضوع اصلی این کتاب، یعنی بحث آسیب‌دیدگی، جهش‌های علمی سریع نداریم، به همین دلیل کتاب ارزشمندی است و هنوز هم تازگی دارد و به‌روز و کاربردی است.

نوشادی افزود: بسیاری از مشکلاتی که ما در حوزه فوتبال داریم از نداشتن علم کافی و فقر دانش بخش پزشکی تیم‌ها نشات می‌گیرد. به عنوان مثال ما کمتر در تیم‌ها متخصص ورزشی داریم و فوتبال ما نیز از همین موضوع آسیب‌های زیادی دیده است.

وی ادامه داد: کتاب «طب فوتبال» بسیار کاربردی است و به راحتی می‌توان نکات آن را در عمل اجرا کرد و رعایت برخی نکات ساده بیان شده در آن، از بروز بسیاری از آسیب‌دیدگی‌ها پیشگیری می‌کند اما متاسفانه چنین کتاب خوبی، توزیع مناسبی نداشته است.

در ادامه این جلسه سعیدی، دبیر جلسه، انتقاد خود را درباره توزیع نشدن مناسب و تبلیغ مناسب برای کتاب «طب فوتبال» این چنین مطرح کرد که «وقتی متخصصان و دانشگاهیان فوتبال ما از وجود چنین کتاب خوبی بی‌خبرند، نمی‌توان از مربیان و مسوولان باشگاه‌ها انتظار داشت که این کتاب را بشناسند و مطالعه کنند و به نظر می‌رسد در این زمینه‌ باید نهادهای مرتبط به صورت جدی‌تر وارد عمل شوند.»

علیزاده در پاسخ به این انتقاد گفت: اساسا ورزش ما با مطالعه و فعالیت‌های علمی مانوس نیست و ورزشکاران به صورت جدی به دنبال کتاب یا اطلاعات علمی نیستند و تقریبا امروزه بیشتر به دنبال اطلاعات حاضر و آماده و فوری‌اند و کمتر حوصله دانش‌پذیری در ورزش ما وجود دارد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: نگاه ورزش ما به مسایل علمی همچنان یک نگاه سنتی است که اجازه نمی‌دهد از بدنه دانشگاه‌ها و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در ورزش استفاده کنیم و در بیشتر اوقات هم هنگامي كه افرادي از جامعه علمی به ورزش نزدیک می‌شوند به جای این‌که اثرگذار باشند، اثر می‌پذیرند و در فضای ورزش مضمحل می‌شوند.

علیزاده افزود:  از سوی دیگر این مساله از عادت‌های کم مطالعه در جامعه ما هم نشات می‌گیرد و ریشه‌های جامعه‌شناختی دارد. به طور کلی نرخ مطالعه ورزشی و مراجعه به کتاب ورزشی در جامعه ما بسیار پایین است و این مساله ناشی از آن است که احساس نیاز به مطالب جدی و عمیق علمی در میان طیف ورزشی ما چندان وجود ندارد.

وی ادامه داد: برای توسعه علم در ورزش و فوتبال و برای نزدیک کردن ورزش به دانش، لزوم نشست‌های تخصصی و همایش‌های مرتبط مختلف احساس می‌شود که خوشبختانه با تاسیس آکادمی فوتبال و اتفاقات علمی انجام شده به پيروي از آن، اقدامات مثبتی در راستای همراه شدن فوتبال با علم انجام شده است.

در ادامه این جلسه، سعیدی کتاب «طب فوتبال» را یک دایره‌المعارف کوچک در حوزه فوتبال دانست و این سوال را عنوان کرد که «آیا بهتر نبود برای کاربردی‌تر شدن، این کتاب حجیم به کتاب‌های کوچک‌تری تبدیل می‌شد؟»

علیزاده پاسخ داد: این کتاب جایگاه خاص خود را در میان کتاب‌های تخصصی دارد و از سوی دیگر از دل مطالب این کتاب، تولیدات آكادميكي در دنیا در حال شکل گرفتن است و حوزه‌های تخصصی‌تری در علم فوتبال به وجود آمده است.

وی در پاسخ به این سوال که «فاصله میان متخصصان طب فوتبال در کشور ما با کشورهای تولیدکننده این کتاب چقدر است و چه موقع ما به جایگاه امروز آنان دست خواهیم یافت؟» گفت: ما فاصله زیادی با آن‌ها نداریم و در حال حاضر بخش عظیمی از كادر پزشکی و محققان کشور ما به سمت ورزش آمده‌اند که بخشی از این موضوع به دلیل علاقه و بخشی نیز به خاطر این است که فوتبال، منبع درآمد خوبی دارد. 

وي افزود: به طور کلی در حال حاضر پژوهش‌های زیادی در حوزه فوتبال در کشور ما انجام می‌شود و تولیدات بسیار خوبی در زمینه فوتبال در حال شکل گرفتن است و اگرچه کشورهای دیگر سریع‌تر از ما به شیوه علمی به سراغ فوتبال رفته‌اند و در حال حاضر از دستاوردهای علمی خود بهره می‌برند اما ما هم فاصله چندانی با آن‌ها نداریم.

این استاد دانشگاه در ادامه سخنانش کتاب «طب فوتبال» را کتاب تقریبا جامعی دانست و افزود: مبحث مهمی درباره فوتبال نیست که در این کتاب بیان نشده باشد. فیزیوتراپ‌ها، مربیان و پزشکان تیم‌های فوتبال را می‌توان مخاطبان اصلی این کتاب دانست و در دانشگاه‌ها نیز قابل تدریس است. از سوی دیگر اگر مربیان این کتاب را به بازیکنان معرفی کنند، دانش بازیکنان بالا خواهد رفت و به نوعی طب پیشگیری خواهیم داشت.

وي درباره علمی شدن فوتبال ايران ابراز اميدواري كرد و افزود: به عنوان مثال ده سال پیش شاید وجود بدنساز برای تیم‌ها عجیب بود اما امروزه همه تیم‌های فوتبال ما بدنساز دارند. ما باید به عنوان افراد تحصیل‌کرده، آینده‌نگری داشته باشیم و روی مباحث مهم ورزش کار کنیم تا تصمیم‌گیری‌های ما ذهنی نباشد. در حال حاضر تعداد فارغ‌التحصیلان رشته‌های ورزشی در کشور و نیز فضای استفاده از کتاب در فوتبال، به صورت تصاعدی رشد داشته است و اين اميدواركننده است.

علیزاده افزود: در راستای علمی شدن فوتبال، از یک سو باید در دانشکده‌هاي ورزش درست عمل کنیم و با توجه به نیازهای موجود، نیروی کارشناس تربیت کنیم و از طرف دیگر آن‌چه در فوتبال دنیا اتفاق می‌افتد را جدی بگیریم و مسایل روز را ببینیم. علت محبوبیت «فیفا» در بین فدراسیون‌های ورزشی این است که تغییرات آن از پایین به بالا است، یعنی بر اساس علایق مردم و نیازهای روز عملکرد آن تغییر می‌کند و انعطاف‌پذیری بالایی دارد، ما نيز بايد از اين تجربه‌هاي موفق درس بگيريم.

در پایان این جلسه نوشادی یادآور شد: ما در مرحله گذار از فوتبال سنتی به فوتبال مدرن هستیم و احساس می‌کنم هنوز فاصله ما با کشورهای پیشرفته بسیار زیاد است. این گذار آسیب‌هایی هم به مربیان سنتی ما که نگاهی به علم نداشته و صرفا تجربی کار می‌کنند وارد مي‌كند، اگرچه برخی مربیان ما نیز نگاه علمی به فوتبال دارند.

وی افزود: برای فرهنگسازی در راستای علمی شدن فوتبال و رشد آن، حاضرم این کتاب را برای همه مربیان فوتبال کشورمان به طور رايگان ارسال كنم، زیرا اگر همین کتاب را مربیان فوتبال ما مطالعه کنند، آسیب‌ها و مشکلات بسیار کم خواهد شد.

كتاب «طب فوتبال» نوشته «يان اكستراند»، «يون كارلسون» و «آلن هادسون» سال گذشته از سوي انتشارات علم و حركت منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط