به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در این شماره از كتاب ماه فنون و در ابتدای بخش «نقد و بررسی کتاب» مطلبی با عنوان «پایتخت اول خوارزم» نوشته حبیب برجیان آمده است. وی در بخشی از این مقاله کوتاه آورده: «آگاهی تاریخی از خوارزم باستان ناچیز است و این در حالی است که خوارزم نخستین سرزمین ایرانینشین ماقبل تاریخ و خاستگاه قوم اوستایی و شهریاریِ نیرومند و ثروتمند در قرون تاریخی بهشمار میآید.» وی در ادامه از اهمیت این منطقه مینویسد و مطالبی را درباره نام این منطقه بیان میکند.
«انرژیهای قابلتجدید» اثر هادی فارابی، مقاله دیگری است که به نقد کتابی با همین عنوان میپردازد که محمود ثقفی نویسنده آن است. وی بعد از معرفی بخشهای مختلف این کتاب، نکاتی را درباره آنچه ثقفی نوشته بیان میکند و در پایان به معرفی نویسنده اثر میپردازد.
کتاب «شاهزاده ریاضیات» اثر مارگارت تنت را ساسان مریدپور ترجمه کرده و در بخشی از این ماهنامه، عزیزه بابایی به بررسی آن پرداخته است. این مقاله 15 صفحهای، به محتوای کتاب و همچنین ترجمه اثر به زبان فارسی توجه دارد و در پایان مختصری از زندگی نویسنده این کتاب میگوید.
الهه شریعتی، کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه، به کتابی با عنوان «حفظ البدن؛ رسالهای فارسی در بهداشت و تندرستی» میپردازد و مقالههای مختلف این اثر را بررسی میکند. شریعتی در بخشی از این نقد، به آشفتگی متن موجود، نکاتی درباره چاپ پژوهشگاه و چاپ میراث و اختلافات میان آنها، مقدمه مصححان و همچنین نمایههای کتاب میپردازد.
«زیستشناسی بیهمتا» عنوانی است که ابوتراب یغمایی برای مرور کتاب «چه چیزی زیستشناسی را بیهمتا میسازد؟» برگزیده است. در این مقاله هم بعد از نگاهی به محتوای کتاب، یغمایی نکاتی درباره ترجمه اثر و زندگی نویسنده ذکر کرده است. در این کتاب برای مخاطبانی که ممکن است برای نخستین بار با زیستشناسی تکاملی مواجه میشوند، آثار دیگری هم معرفی شده است.
در مقالهای دیگر، محمدمهدی کاوه یزدی «کتاب ریاضیات» اثر کلیفورد آلن پیک اور را ورق میزند و مخاطب را با این اثر آشنا میکند. در مقاله «درختان میوه معتدله در اقلیمهای گرم» سمیه قاصدی به معرفی کتاب میپردازد و اشکالاتی را که در ترجمه اثر مشاهده کرده بود بیان میکند.
در بخش دیگری از این ماهنامه، مقالهای از اریک هاتن با ترجمه مونا خسرویی با نام «اهداف حس کنجکاوی؛ درک جهان از یونان و چین باستان» آمده است.
حسن فتاحی نيز، به معرفی کتاب «نظریه تقریب» میپردازد که در سال 1389 به طور مشترک توسط چهار مترجم رخت واژگان فارسی پوشید و منتشر شد. فتاحی مقالهاش را با توضیح چیستی «نظریه تقریب» آغاز و آثاری را برای مطالعه بیشتر به مخاطب معرفی میکند.
دو مقاله پایانی کتاب به قلم محمدرضا خوشبین خوشنظر نوشته شده. وی در نخستین مقاله به اثری با عنوان «علوم اعصاب» میپردازد. وی در مقدمه و در توضیح اهمیت این کتاب نوشته: «چند سال پیش که به دلایلی خاص به علوم اعصاب علاقهمند شده بودم با کتابی آشنا شدم و این اثر عمیقا نظرم را درباره علم پزشکی دیگرگون ساخت؛ کتابی بیهمتا که به انجیل متخصصان علوم اعصاب مشهور است و تمام دانشجویان پزشکی در ایالات متحده باید کل 1414 صفحه آن را بخوانند.»
خوشبین در بخش بعدی به معرفی «لروی هود» پرداخته و ترجمه مصاحبهای را از وی آورده که اخیرا با مجله «دیسکاور» انجام داده. هود یکی از سردمداران بیوفناوری مولکولی و ژنومیک است.
«آیینه نشر» عنوان بخش دیگری است که در آن آثار جدید علمی منتشر شده و در حال چاپ معرفی شدهاند. «فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی»، «بوم شناسی بذر»، «هرس درختان میوه و درختچههای زینتی» و «مونتاژ اتوماتیک و طراحی محصول» در سال 1390 منتشر شدهاند و سه کتاب با عناوین «101 آزمایش آسان شیمی برای بچههای سنین 9 سال به بالا»، «شیمی آلی» و «پاسخهایی به سوالات هرروزه» به زودی به بازار نشر راه مییابند.
«گزارش مراسم بیستونهمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» عنوان مقاله پایانی این شماره است.
شماره 60 کتاب ماه «علوم و فنون» در 120 صفحه و بهای هزار و 200 تومان منتشر شده است. سردبیر این ماهنامه تخصصی یونس کرامتی است که در این شماره، مقالهای با عنوان «نکاتی درباره زندگی و زادروز خیام و لزوم بازنگری در سالروز بزرگداشت خیام و روز ملی ریاضیات» به قلم وی منتشر شده است. وی در این مقاله به نام، شهرت، زادروز، خانواده، زادگاه و همچنین درگذشت خیام میپردازد.
کتاب ماه علوم و فنون به همت موسسه خانه كتاب منتشر میشود.
یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۷
نظر شما