سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۲۰:۲۴
تعارض با امنيت ملي، حريم خصوصي را از بين مي‌برد

لزوم كاربردي شدن مباحث در حوزه «حريم خصوصي اطلاعات»، محور سخنان كارشناسان در نشست نقد كتابي با همين عنوان بود. رسول سنايي‌راد، يكي از كارشناسان اين برنامه به حادثه 11 سپتامبر اشاره كرد و گفت: به كار گرفتن هزاران دوربين در ايالات متحده، سبب شده هيچ حريمي باقي نماند و اين به دليل در تعارض قرار گرفتن حريم شخصي و منافع عمومي است./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به نقل از ستاد خبري سراي اهل قلم بيست و پنجمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران، نشست نقد و بررسی كتاب «حریم خصوصی اطلاعات» با حضور فرید محسنی (نويسنده كتاب)، محمدحسین ساكت، رسول سنایی راد و سعید حكیمیها در سالن دیدار سرای اهل قلم نمایشگاه كتاب برگزار شد.

در ابتدای این نشست، محمدحسین ساكت به توضیحاتی درباره پژوهش‌های صورت گرفته در این حوزه پرداخت و گفت: كتاب‌‌های موجود در حوزه حریم خصوصی اطلاعات از انگشتان یك دست هم تجاوز نمی‌كنند، به ويژه اين كه در كتاب مورد بحث، نویسنده مباحثش را در حوزه تطبیق قوانین ایالات متحده و ایران آورده و بر ارزش كار افزوده است. ما در عمل، به آموزش‎‌های علمی در این حوزه نیازمندیم تا بتوانیم فعالیت بهتر و مفیدتری داشته باشیم.

به اعتقاد ساكت، مطرح شدن چنین آثاری در رسانه‌های همگانی سبب می‌شود مردم با مباحث این حوزه و محتوای این فكر و اندیشه آشنا شوند و آن را در زندگی خود به كار بگیرند. چنین موضوع مهمی را باید از حوزه نظری بیرون آورد و مباحث این كتاب را می‌توان در بخش‌های جداگانه و به صورت جزوه‌هایی عرضه كرد و شكل كاربردی‌ به آن داد.

به گفته ساكت، در این كتاب منابع زیادی به كار رفته و بر اساس منابعی كه در كتاب ذكر شده ،می‌توان نشانه‌های جامع بودن اثر را مشاهده كرد. وی در ادامه صحبت‌هایش و پیش از بیان پیشنهادهایی برای به بهتر شدن كتاب، گفت: اگر بخواهیم اشاره‌ای به پیشینه حریم خصوصی داشته باشیم باید اندیشه‌ها و نگاشته‌های ارسطو و افلاطون را بررسی كنیم.

آسیب‌شناسی شكستن حریم خصوصی اطلاعات، موضوع دیگری بود كه ساكت بدان پرداخت و اظهار داشت: این موضوع و مرز رعایت این حریم، به مسایل خانوادگی هم می‌رسد و به همین دلیل باید به آن توجه شود.

وی افزود: نقش امر به معروف و نهی از منكر در این كتاب نادیده گرفته شده و بهتر بود از این منظر هم بدان پرداخته می‌شد.

ساكت در ادامه، چندین نكته كوچك را درباره نوع ترجمه یا شیوه نگارش كتاب مطرح كرد و در ادامه از ریشه‌های حریم خصوصی اطلاعات در این كتاب سخن گفت.

سعید حكیمیها در ابتدای سخنانش از كتاب «حریم خصوصی اطلاعات» تمجید كرد و گفت: خوشحالم كه این اثر مورد توجه قرار گرفته. هر اثری كاستی‌هایی دارد اما كتابی كه آقای محسنی نوشته‌اند از حیث موضوع و هم به جهت نو بودنش، قابل توجه است و می‌توان بالاترین امتیاز را به آن داد.

وی در ادامه به دخالت‌هایی اشاره كرد كه امروزه در حریم خصوصی افراد می‌شود و در همین باره حوادثی چون حادثه تروریستی 11 سپتامبر و شكسته شدن حریم خصوصی شهروندان آمریكایی را بررسی كرد.

حكیمیها میزان ورود به حریم خصوصی افراد را چالشی مهم در این زمینه دانست و افزود: نبود قانون مشخص، سبب شده سوالات بی‌پاسخ زیادی در ذهن افراد به وجود بیایند و این حقوق‌دانانند كه باید این موضوع را بررسی و خلاها را شناسایی و برطرف كنند.

ساختار كتاب موضوع دیگری بود كه حكیمیها به ارزیابی آن پرداخت و گفت: نویسنده در این كتاب به بی‌راهه نرفته و كمتر به حوادثی پرداخته كه موضوعیتی با اصل كتاب ندارند. وی در مقدمه ذهنیتی مثبت برای مخاطب به وجود می‌آورد و نگاهی به نتایج به دست آمده نشان می‌دهد كه تحقیقات آقای محسنی ارزشمند بوده اند. 

وی در ادامه به طرح پیشنهادهایی درباره كتاب پرداخت و گفت: بهتر بود این كتاب به حوزه مسایل كاربردی هم می‌رسید و مولف اثر پیشنهادهایی برای كاربردی شدن موضوع ارایه می‌كرد.

تقسیم‌بندی مطالب كتاب موضوع دیگری بود كه حكیمیها به تمجید از آن پرداخت و گفت: با تقسیم‌بندی‌های مناسب نویسنده، محتوای كتاب به خوبی برای مخاطب قابل دریافت است و تاثیرگذاری كتاب را بالا می‌برد. این اثر می‌تواند راهگشای محققان آینده باشد تا به بررسی محورهایی بپردازند كه در این اثر مغفول مانده اند.

رسول سنایی‌راد، دیگر منتقد حاضر در نشست بود كه صحبت‌هایش را با بیان نكاتی درباره موضوع كتاب آغاز كرد و گفت: به نظر من انتخاب این موضوع برای نگارش یك كتاب شهامت زیادی می‌خواهد و همین شهامت ارزش كتاب را بالا می‌برد. آقای محسنی به خوبی توانسته در یك مطالعه تطبیقی، حریم خصوصی اطلاعات را در ایران و جهان بررسی كند و نتایجش را در اختیار علاقه‌مندان قرار دهد.

سنایی‌راد هم به ایالات متحده و شرایط حاكم بر آن در دوره بعد از حادثه 11 سپتامبر اشاره كرد و گفت: امروزه می‌بینیم كه به بهانه حمایت و حفظ امنیت ملی، هزاران دوربین در شهرهای این كشور به كار می‌روند و این‌گونه هیچ حریمی باقی نمانده است. در چنین شرایطی است كه حریم شخصی در تعارض با منافع عمومی قرار می‌گیرد و هنوز راه حلی برای این مشكل پیدا نشده است.

فرید محسنی، نویسنده كتاب «حریم خصوصی اطلاعات» بعد از پیشنهادها و انتقادهای حاضران در نشست، از سابقه تدریس خود در دانشكده علم قضایی سخن گفت و محتوای كتاب را یكی از مهمترین دغدغه‌های جامعه حقیقی دانست.

نویسنده كتاب «حریم خصوصی اطلاعات» انتشار این كتاب را كاری علمی و تلاش یك گروه دانست و گفت: حاصل دغدغه مشترك حقوق‌دانان به انتشار چنین اثری منتهی شده است.
وی ویژگی‌هایی چون «همه گیر بودن این موضوع»، «پرداختن حریم خصوصی اطلاعات به لایه‌های شخصیتی انسان‌ها» و «ارتباط این موضوع با عصر ارتباطات و پیشرفت فناوری» را برای انتشار این كتاب برشمرد و گفت: مخاطب این كتاب كاملا تخصصی است و به گمانم لازم است برای پیشرفت این مبحث، در ابتدا به مسایل پایه‌ای پرداخته شود. این كتاب مقدمه‌ای است برای تالیف پایان‌نامه‌ها، مقاله‌ها و كتاب‌هایی كه بخش‌های مختلف این موضوع را پوشش دهند.

حاضران در این نشست كه اغلب از جامعه حقوقی كشور بودند در ادامه به ذكر مثال‌هایی پرداختند كه در این حوزه تجربه كرده‌اند و كوشیدند حوزه‌های مختلفی را در بحث حریم خصوصی اطلاعات بگشایند. 

نشست نقد و بررسی كتاب «حریم خصوصی اطلاعات» نوشته دكتر فرید محسنی از ساعت 15 امروز (سه شنبه 19 فروردین) در سرای دیدار اهل قلم واقع در طبقه اول شبستان برگزار شد. 

كتاب «حریم خصوصی اطلاعات: مطالعه کیفری در حقوق ایران، ایالات متحده امریکا و فقه امامیه» تالیف فرید محسنی در بیست نهمین دوره جایزه کتاب سال توانست در بخش حقوق برگزيده شود.

بیست و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران تا 23 اردیبهشت در مصلای امام خمینی(ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها