نشست «شاهنامهخوانی» صبح امروز (20 اردیبهشت) با حضور دو شاهنامهخوان جوان در سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد./
سازماندهی هنر نقالی
موحدفرد با اشاره به ثبت جهانی هنر نقالی در یونسکو در سال 2011 گفت: اگرچه همواره به هنر نقالی نیاز اساسی وجود داشته است، اما با ثبت جهانی این هنر انتظار میرود حمایت بیشتری از نقالان جوان بهویژه بانوان نقال و نقالانی که در شهرستانها فعالیت میکنند، صورت بگیرد.
وی توضیح داد: همچنین مسوولان میتوانند به راهاندازی یک نهاد یا سازمان مرکزی برای انجام کارهای پژوهشی در زمینه نقالی و شاهنامهخوانی اقدام کنند. بسیاری از شاهنامهخوانان و نقالان پیشکوست کشور شاید تا چند سال دیگر از نظر سلامت جسمی و سن و سال توانایی شاهنامهخوانی را نداشته باشند.
موحدفرد ادامه داد: برهمین اساس خوب است مراکزی برای ضبط و ثبت شایسته شاهنامهخوانی و نقالی این افراد ایجاد و آثار آنها ماندگار شود.
وی در پایان یادآور شد: امروزه بسیاری از نقالان مجمع اصلی خود، یعنی قهوهخانهها را از دست دادهاند. بهتر است در این روزگار چنین محافلی برای احیا سنت شاهنامهخوانی ایجاد شود. شهرداری یکی از سازمانهایی است که میتواند نقش بسزایی در این حوزه بازی کند.
تمدنها و اسطورههایشان
در ادامه، عباسپور نخستین نقال این برنامه، اسطورههای هر کشور را نشاندهنده نژاد، باستان و تمدن آن کشور معرفی کرد و هنر نقالی را هنری شفاهی نامید که سینه به سینه از پدران ما به ما رسیده است.
وی در ادامه داستان «رستم و سهراب» را از بخشی که سهراب برای پیدا کردن پدرش به ایران لشکرکشی میکند، برخوانی کرد.
نقالی، هنری قدیمی
حسنبیگی، دیگر نقال این جلسه، به کاستیهای موجود بر سر راه این هنر و توجه نکردن به آن اشاره کرد و گفت: هنر نقالی یکی از قدیمیترین هنرها به حساب میآید و از هنر سینما، تئاتر و حتی تعزیه نیز قدیمیتر است.
وی همچنین اشارهای به طومارهای تهیه شده از سوی نقالان برای نقلها و شاهنامهخوانیها داشت و افزود: نقالان در این طومارها به داستانی که نقل میکردند شاخ و برگ بیشتری میدادند تا داستان زیباتر و طولانیتر شود.
این نقال ادامه داد: همچنین، ذهن همیشه آمادگی شنیدن شعر و نظم را برای طولانی مدت ندارد و باید در کنار آن نثر یا آوازی نیز بشنود.
وی در ادامه، یکی از طومارهایی را که نقالان برای فردوسی ساختهاند تعریف کرد و به برخوانی داستان «اکوان دیو» پرداخت.
نشست «شاهنامهخوانی» صبح امروز (20 اردیبهشت) از ساعت 10 و 30 تا 11 و 45 دقیقه، با حضور دو شاهنامهخوان جوان در سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
نظر شما