جمعه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۸:۰۷
خاطره‌نويسي پيش افتاده و رمان، هنوز موفق نيست

محمدعلي گوديني در نشست «ادبیات داستانی دفاع‌مقدس، بیم‌ها و امیدها» گفت: آثاری که در قالب خاطره با موضوع دفاع‌مقدس به چاپ رسیده‌اند، به دلیل این که خاطره‌اند و به زبان عموم نوشته شده‌اند، به راحتی مخاطب را جذب مي‌کنند. اما حوزه رمان، هنوز نتوانسته‌ به اين موفقيت‌ دست پيدا كند./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،‌ نشست «ادبیات داستانی دفاع‌مقدس، بیم‌ها و امیدها» باحضور نويسندگان، حسن گلچین و محمدعلی گودینی، بعد از ظهر امروز (جمعه 22 اردیبهشت ماه 91) در غرفه بیداری اسلامی در بیست‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزاری شد.

در ابتدای نشست، گودینی گفت: در دهه اول، پس از پيروزي انقلاب، نگاه مثبتی به ادبیات انقلاب و دفاع‌مقدس وجود نداشت و برخي نویسندگان نگاه سیاهی به این موضوع‌ها داشتند و حتی از کسانی‌که از خاک و طن‌شان دفاع‌ مي‌كردند، به خوبی یاد نمي‌كردند.

این داستان‌نويس دفاع‌مقدس و انقلاب اسلامی معتقد است: آثاری که در این دهه به چاپ رسیدند یا خیلی سیاه‌اند یا به شدت دچار شعارزدگی.

نویسنده کتاب «سرباز وطن» اظهار کرد: در سال‌هاي اخير آثاری که در قالب خاطره با موضوع دفاع‌مقدس به چاپ رسیده‌اند مانند «دا»، «بابا نظر» و «شنام» آثار قابل قبولی اند. کتاب «دا» به دلیل این که خاطره است و به زبان عموم نوشته شده توانست به راحتی مخاطب را جذب کند، اما در حوزه رمان، نویسندگان هنوز نتوانسته‌اند این حوزه را به خوبي به تصوير بكشند.

در ادامه نشست «ادبیات داستانی دفاع‌مقدس، بیم‌ها و امیدها»، حسن گلچین گفت: با شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، نویسنده حرفه‌ای و مذهبی نداشتیم و اگر اثری در این باره نوشته شد با سیاه نمایی‌ها و گوشه، کنایه ‌زدن‌ به دفاع‌مقدس همراه بود. می‌توان گفت ادبیات دفاع‌مقدس از دهه 70 شروع شد و نویسندگان آن کسانی بودند که خودشان در جنگ حضور داشته‌اند.

وی خاطرنشان کرد: در این دهه بیشتر تلاش‌ها در قالب خاطره بود و رزمندگان و بسیجیان جنگ، اتفاقات و حوادثی را که برایشان رخ داد در قالب خاطره به نگارش در آوردند اما در حوزه داستان و رمان کار خاصي صورت نگرفته است.

این نويسنده و کارشناس ادبیات دفاع‌مقدس اظهار کرد: از نقطه ضعف‌های این حوزه می‌توان به محدود شدن معرفی عده‌ای از فرماندهان و سرداران دوران دفاع‌مقدس اشاره کرد كه به اين ترتيب آثار به معرفی عده‌ای خاص از شهدا محدود شدند. يكي ديگر از ضعف‌ها این است که نویسندگاني از این حوزه تاکنون به مناطق جنگی نرفته‌اند و با آن آشنایی ندارند و حوادث را به اشتباه بازگو می کنند.

گلچین در پایان گفت: نوشتن رمان کار بسیار سختی است که وقت و تحقیقات بسیاری لازم دارد و نويسنده بعد از نوشتن اثر درگیر کارهای اداری و ناشر می‌شود كه گاهی چندین سال طول می کشد تا کتاب به چاپ برسد. به همین دلیل کار در حوزه رمان دفاع مقدس بسیار سخت و مشکل است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها