به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، عوامل مختلفی موجب آسیب منابع و مواد آرشیوی و کتابخانهای میشوند. اين عوامل، به طور کلی، در سه دسته فیزیکی، شیمیایی و زیستی تعريف میشوند.
هنگام بررسی منابع آرشیوی و کتابخانهای از نظر آسیبها و صدمات میکروبی با آثار و شواهدی از آسیبهای ناشی از حشرات برخورد میشود.
عوامل میکروبی به دلیل آنکه به آرامی موجب فساد و خرابی در اشیا و مواد کتابخانهای و آرشیوی میشوند و مانند حشرات یا جوندگان برای عموم قابلرؤیت نیستند و مشاهده آنان نیاز به وسايل خاصی دارد، عوامل «زنده خاموش» نامیده میشوند.
این کتاب به تفصیل درباره عوامل بیولوژیک میکروارگانیسمی شامل قارچها و باکتریهای مسبب آلودگی و فساد در منابع کاغذی بحث میکند و در فصول جداگانهای خصوصیات زیستشناسی، روشهای جداسازی و شناسایی آنها از روی اسناد آلوده و یا آسیب دیده کاغذی، انواع و چگونگی این آسیبها و روشهای کنترل و پیشگیری از آسیب را بیان میکند.
بخش اول اين كتاب با عنوان «جنبههای عمومی آسیبشناسی عوامل بیولوژیک» شامل کلیات، ویژگیهای قارچها، مقابله با آسیبهای ناشی از قارچها، اشیاي غیرکاغذی تاریخی و فرهنگی، جنبههای بهداشت و سلامت کارکنان بخشهای حفاظت و مرمت است.
بخش دوم نيز با عنوان «خصوصیات زیستی عوامل میکروبی مسبب فساد کاغذ و مواد سلولزی» شامل آشنایی با خصوصیات باکتریهای تجزیهکننده مواد سلولزی و آشنایی با خصوصیات ظاهری و میکروسکوپی قارچهای آسیب رساننده است.
براي اين كتاب دو نمایه فارسی و انگلیسی در نظر گرفته شده است. مخاطبان این کتاب، پژوهشگران، کارکنان حوزه مرمت و حفاظت منابع آرشیوی و کتابخانهای و دانشجویان رشتههای کتابداری، هنر، باستانشناسی، مرمت آثار تاریخی هستند.
کتاب «عوامل میکروبی آسیبرسان به مواد آرشیوی و کتابخانه» را انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در سال جاري منتشر کرده است.
سهشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۰
نظر شما