به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، تازهترين شماره کتاب ماه علوم و فنون، با سخن سردبیر درباره ادبیات علمی - ترویجی و نقش آن در افزایش سطح علمی جامعه آغاز شده است. یونس کرامتی در این بخش، در توضیح ادبیات علمی - ترویجی آن را «آثار علمی برای مخاطبان عام» معرفی کرده و روند انتشار مقالات در اين حوزه را در سالهای اخیر، مثبت دانسته است.
در بخش نقد کتاب این شماره، ابوتراب یغمایی، به نقد و بررسی کتاب «تکامل موجودات زنده» اثر دکتر هنگامه علیبیک پرداخته و در میانه مروری بر فصلهای کتاب، نقدهایی هم درباره محتوای آن نوشته است. وی معتقد است نویسنده این اثر، عوامل مختلف را در تکامل موجودات به خوبی بررسی کرده و در نگارش مطالب، دانش زیستشناسی خاصی را پیش فرض نمیگیرد. وی نبود منابع تاریخی را تنها اشکالی میداند که میتوان درباره این اثر ذکر کرد و در پایان منابعی برای مطالعات بیشتر در اختیار مخاطب قرار میدهد. وی مقالهاش را با معرفی علیبیک، نویسنده کتاب «تکامل موجودات زنده» خاتمه میدهد.
علی اوجبی، در مقالهای با عنوان «نیمنگاهی به درمان بیماریهای کودکان با گیاهان دارویی» به نقد و بررسی کتابی میپردازد که آزیتا خلج امیرحسینی آن را به فارسی ترجمه کرده است. وی این کتاب را نتیجه همکاری سه استاد مطرح این رشته معرفی میکند و در ادامه به بخشهای مختلف کتاب میپردازد. متن اصلی کتاب به زبان آلمانی نوشته شده است. اوجبی نبود نمایه و همچنین معرفی نشدن منابع مولفان و آثاری برای مطالعه بیشتر را یکی از ضعفهای اصلی اين کتاب میداند.
«فیزیک و سایکوفیزیک موسیقی» عنوان کتابی است که سیده ضحی حسینینصر آن را بررسی کرده است. این کتاب که به بررسی سیستمهای فیزیکی و فرآیندهای فیزیولوژیکی میپردازد هنوز در ایران ترجمه نشده است. حسینینصر در پایان مقالهاش، آثار دیگری را معرفی میکند که مخاطبان میتوانند آنها را به موازات این اثر مطالعه کنند.
«اخترفیزیک برای فیزیکدانان» عنوان کتابی است از ارنب رای چودهوری که حسن فتاحی آن را بررسی کرده است. جامعیت، وجود تمرین در پایان فصل، بیان پیشزمینههای لازم فیزیکی و ریاضیاتی، استفاده خودآموز از سوی مخاطبان برخی از مواردی هستند که فتاحی از آنها به عنوان نقاط قوت این کتاب نام برده است.
نگار علینقی به بررسی «محاسبات سرشکنی» اثر چارلز دی قیلانی و پاول آر ولف پرداخته و فهرست مطالب کتاب را به صورت تیتر وار ذکر کرده است. وی هدف این کتاب را ایجاد فهمی بهتر در مسایلی چون اندازهگیری روندی برای کاهش اندازه خطاها و محاسبه درست تحلیل و سرشکنی دادههای اندازهگیریشده دانسته است. این کتاب با ترجمه مشترک محمدعلی شریفی، محمدحسن سید تفرشیها، سلیم معصومی و سعید فرزانه از سوی انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است.
«هندسه تاکسی» با ترجمه حسن فتاحی و سعید هادی ترجمه شده و فرزانه صالحی به نقد و بررسی آن پرداخته است. در این مقاله به بررسی مطالب کتاب و همچنین ترجمه این اثر پرداخته شده است.
صالحی در مقاله بعدی، کتاب «جبر خطی» اثر کنت هافمنو ری کنزی را بررسی کرده و در ابتدای مقالهاش، مبحث جبر خطی را یکی از بااهمیتترین دروس در همه گرایشهای رشته ریاضی معرفی میکند. این کتاب با ترجمه جمشید فرشیدی روانه بازار کتاب شده است.
کتاب «تولید و فرآوری گیاهان دارویی» در بخش بعدی مورد بررسی قرار گرفته است. سمیه قاصدی از قدمت شناخت خواص دارویی نوشته و به فصلهای مختلف این مجموعه کتاب چهار جلدی پرداخته است. وی این کتاب را یکی از مهمترین کتابهای پایه در مقاطع مختلف تحصیلی در زمینه گیاهان دارویی میداند.
شیمی آلی مبحث دیگری است که کتابی در آن حوزه بررسی شده است. معصومه علیزاده با مرور کتاب «مبانی شیمی آلی» اثر عبدالحسین دباغ، شادپور ملکپور، محمدحسن امیرخیزی، آن را اثری مثبت ارزیابی کرده و نکاتی برای بهتر شدن کتاب نگاشته است.
کتاب «نقشهبرداری مهندسی» در مقاله بعدی بررسی شده است. فرهاد نیکسرشت بر ترجمه این کتاب تمرکز کرده و برخی اشکالات آن را برشمرده است.
در ادامه محمدمهدی کاوه یزدی، به بررسی یکی از رسالههای ابوالحسن ثابت بن قره، مترجم، فیلسوف، ریاضیدان، منجم و طبیب مشهور دوره اسلامی پرداخته و روشهای به کار رفته در این رساله را بررسی کرده است.
«بازتاب تاریخ کیمیا در دیباچه دو کتاب درس شیمی» موضوعی است که سید محمدحسین منظورالاجداد و مریم ثقفی به بررسی اهمیت آن پرداخته و اشتباهاتی را در این گونه آثار بررسی کردهاند.
در این شماره از ماهنامه علوم و فنون، صفورا یوسفی به نقد کتاب «انفجارها» پرداخته و توضیحاتی درباره مولف و پژوهشهای او ارایه کرده است. باراباسی، مولف این کتاب، به بررسی یکی از رفتارهای مشترک انسانی پرداخته است.
«انرژی، محیط زیست، نوآوری، فناوری و یک نفر» به کوشش مصطفی ساکت و نیما کریمی نگاشته شده است. در این مقاله، کتابهای حوزه انرژی و تاریخ پروفسور «واتسلاف اسمیل» بررسي شدهاند.
در ادامه محمدناصر مودودی به مرور آثار استیون جی گولد، زیستشناس، پرداخته و محمدرضا خوشبین خوشنظر در مقالهای طولانی «گرانش کوانتومی» را بررسی کرده است. وی چندین کتاب را در این حوزه معرفی کرده و گفتوگویی مفصل را نیز در مقالهاش گنجانده است.
«تاسفات ورنر سالخورده» عنوان مقاله پایانی این شماره از کتاب ماه علوم و فنون است كه در آن مرضیه مقدسزاده درباره زندگی ورنر هایزنبرگ نوشته و دو کتاب او را بررسی کرده است.
شماره 61 و 62 کتاب ماه «علوم و فنون» در 120 صفحه و با بهای یک هزار و 500 تومان منتشر شده است. سردبیر این ماهنامه تخصصی یونس کرامتی و صاحبامتیاز آن موسسه «خانه کتاب» است.
یکشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۶
نظر شما