سه‌شنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۴:۵۶
انديشمند و جامعه‌شناس مصری «انور عبدالملك» درگذشت

«انور عبدالملك» انديشمند شرق‌شناس و جامعه‌شناس مصری در بيمارستانی در پاريس به زندگی بدرود گفت. او سال‌های آخر زندگی خود را در پاريس گذراند اما به هيچ وجه از مسايل مصر و جهان عرب كه محور توجهات فكری‌اش را تشكيل می دادند غافل نبود._

به گزارش خبرگزاری كتاب ايران (ايبنا) به نقل از الجزيره، «انور عبدالملك» يكی از برجسته‌ترين انديشمندان مصر و جهان عرب در دهه‌های گذشته بود. وی اكتبر سال 1924 در قاهره به دنيا آمد و در دانشگاه «عين شمس» فلسفه خواند و سپس مدرك دكترای جامعه‌شناسی خود را از دانشگاه سوربون فرانسه دريافت كرد. او عضو هيات علمی و استاد مدعو در چند دانشگاه عربی و غير عربی بود. 

وی نخستين كتاب خود را در سال 1957 با عنوان «مقدمه‌ای بر فلسفه»منتشر كرد و از آن پس مورد احترام جامعه علمی در مصر و جهان عرب قرار گرفت.«ارتش و جنبش ملی»، «جامعه مصر و ارتش
 1952 ـ 1970»،«انديشه عربی در نبرد تجدد»،«باد شرقی»،«تغيير جهان»،«چين در نگاه چينی‌ها» و «شهروندی؛تنها راه حل» از ديگر آثار او هستند. 

نشانه‌های گرايش‌های فكری و تمدنی انور عبدالملك در آثاری چون «باد شرقی» و «بنيان‌های مقوله تمدن» و «برای راهبردی متمدنانه» آشكار شد. او چندين سال قبل از دوستش «ادوارد سعيد» يعنی در سال 1963، شرق‌شناسی موجود را به انتقاد گرفت و مقاله‌ای را با عنوان «شرق‌شناسی در بحران» منتشر كرد كه در آن به رابطه مطالعات و بررسی‌های برخی شرق‌شناسان و استعمار پرداخت. او معتقد بود كه شرق‌شناسی آنان مقدمه‌ای برای استعمار است. 

انتشار اين مقاله مناقشه‌های بسياری را در ميان شرق‌شناسان ايجاد كرد تا آن‌كه «ادوارد سعيد» ـ انديشمند فلسطينی ـ كتاب «شرق‌شناسی» خود را در سال 1978 منتشر كرد و ضمن بيان اصول شرق‌شناسانه خود، شرق را يك «شبهه اختراع اروپايی» خواند. 

«انور عبدالملك» از همان ابتدا با دغدغه‌های سياسی و اجتماعی كشورش همراه بود و بر هويت و همبستگی امت عرب و مسلمان تاكيد می‌كرد. او از سياست‌ درهای باز به روی شرق حمايت می‌كرد و با سياست‌ درهای باز به روی غرب و جهانی شدن به عنوان پيش شرط نوگرايی و ارتقای تمدنی مخالف بود. وی اين مقولات را تلاش‌هايی برای سلطه غرب می‌دانست كه فقط وابستگی را در پی خواهند داشت. 

اين انديشمند مصری در سال 1976 نشان طلای آكادمی نظامی جمال عبدالناصر را دريافت كرد و سال 1970 موفق به دريافت جايزه دوستی فرانسه و اعراب شد و در سال 1996 هم جايزه حكومتی مصر در علوم اجتماعی را به دست آورد كه در آن زمان از معروف‌ترين جوايز در مصر بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها