یکشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
جعفرزاده: قابليت توليد نرم‌افزار كتابخانه‌ای ملي را داريم

بابك جعفرزاده، كارشناس نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي مي‌گويد اگر شركت‌هاي توليدكننده نرم‌افزار كتابخانه‌اي با يكديگر تعامل داشتند، در اين باره هم‌افزايي به وجود مي‌آمد و دانش تخصصي شركت‌ها افزايش مي‌يافت، مي‌توانستيم نرم‌افزار كتابخانه‌اي ملي توليد كنيم.-

 جعفرزاده درباره مزيت استفاده از نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، گفت: از جمله نتايج مثبت استفاده از نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي اين است كه براي كتابدار فراغت بالي را به وجود مي‌آورد تا سرويس‌هاي بهتري  به كاربران خود ارايه كند و بيشتر براي مخاطب خود وقت بگذارد. به عنوان مثال مي‌تواند يك ليست ديجيتال تهيه و بر اساس آن كتاب‌هاي پربازديد را به مخاطبان پيشنهاد كند.

وي در ارزيابي خود از نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي ايران عنوان كرد: در ايران دو نوع نرم‌افزار كتابخانه‌اي توليد مي‌شود؛ نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي كه به‌صورت علمي توليد مي‌شوند و نرم افزارهايي كه سطح كيفي خوبي ندارد. به طور مثال در اين بخش زماني كه در اروپا بحث «دوبلين كور» درباره نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي مطرح بود در ايران نيز به سرعت اين موضوع پيگيري و توسط يك شركت نرم‌افزاري اجرايي شد.

وي ادامه داد: اكنون مفهوم «اف.آر.بي.آر» در دنياي نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي مطرح است. البته هنوز اين سامانه در نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي اجرا نشده اما اين موضوع در ايران نيز مطرح شده و پايان‌نامه‌هاي متعددي درباره آن نوشته شده است.

این کارشناس کتابداری افزود: برخي از نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي از انتظارات كتابداران فراترند اما متاسفانه هنوز بسياري از كتابخانه‌ها با نحوه عملكرد نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي آشنا نيستند و شايد كتابخانه‌هايي كه از اين نرم‌افزارها استفاده مي‌كنند تنها از 20 درصد قابليت‌هاي اين نرم‌افزارها استفاده كنند. 

جعفرزاده ادامه داد: كتابداري هنوز در ايران يك وظيفه است و متاسفانه كتابخانه‌هاي كمي در ايران وجود دارند كه يك مدير متخصص و دلسوز آن را مديريت كند.

مديرعامل شركت «گواه روشن» با بيان اين‌كه نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي در ايران از آخرين ويرايش و نسخه برنامه‌نويسي روز و قابليت‌هاي سخت‌افزاري عقب هستند، افزود: گاهي يك برنامه‌اي 10 سال پيش در دنيا استفاده شده و امروز تازه در ايران مطرح مي‌شود؛ به عبارت ديگر، استفاده از برنامه‌هاي قديمي و به‌روز نبودن در اين زمينه، نقطه ضعف ما به‌شمار مي‌آيد.

وي تاكيد كرد: البته علت اين موضوع نيز مشخص است هزينه نهايي يك نرم‌افزار در ايران پايين است؛ متاسفانه فرهنگ خريد نرم‌افزار در ايران وجود ندارد و ما هنوز قوانين مربوط به حقوق مولف را رعايت نمي‌كنيم. نبود پشتيباني مالي از توليد نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي موحب شده تا در اين زمينه عقب باشيم. 

اين كارشناس كتابداري با تاكيد بر لزوم حمايت دولتي در اين عرصه اضافه كرد: اگر دولت در اين حوزه به شركت‌ها كمك مالي كند، شاهد  پيشرفت‌هاي بيشتري در اين حوزه خواهيم بود.

جعفرزاده با اشاره به صدور نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي به خاورميانه گفت: اكنون به لحاظ فني در توليد نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي رتبه اول در خاورميانه را داريم اما فروش زيادي در اين مناطق نداريم؛ چون شركت‌ها به لحاظ مالي مشكل دارند و به طور مثال قادر نيستند هزينه‌هاي تبليغات خود را تامين كنند.

اين كارشناس نرم‌افزاري، وزارت ارشاد را متولي خوبي براي ساماندهي اين حوزه دانست و افزود: از نظر حقوقي وزارت ارشاد مي‌تواند ساماندهي اين بخش را بر عهده گيرد. كتابخانه ملي نيز مي‌تواند با دلسوزي بيشتري در اين باره عمل كند و تنها به فكر ارتقاي نرم‌افزار كتابخانه‌اي خود نباشد.

وي همچنين وضعيت نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي در ايران را مانند دو تيم‌ پرطرفدار فوتبال عنوان كرد و افزود: در ايران عده‌اي طرفدار نرم‌افزار كتابخانه‌اي يك شركت و عده‌اي طرفدار نرم‌افزار شركت ديگرند. اين وضعيت به‌گونه‌اي شده است كه استادان و كتابداران مجبورند با طرفداري از يك نرم‌افزار جلوي نرم‌افزار ديگر جبهه بگيرند!

وي تاكيد كرد: اگر شركت‌ها با يكديگر تعامل داشتند و در اين باره هم‌افزايي به وجود مي‌آمد و دانش تخصصي شركت‌ها افزايش پيدا مي‌كرد مي‌توانستيم يك نرم‌افزار كتابخانه‌اي ملي توليد كنيم.

اين كارشناس كتابداري تاكيد كرد: بايد فضاي نقد نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي در ايران به وجود بيايد تا نرم‌افزارها رشد كنند.

جعفرزاده در بخش پاياني سخنانش بر بومي‌سازي نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي نيز تاكيد كرد و گفت: الزاماً اين نرم‌افزارها بايد بومي شوند چون بسياري از نرم‌افزارهاي كتابخانه‌اي در ايران قابل استفاده نيستند. به طور مثال دوكلمه‌اي‌ها را در جست‌وجوي منابع پيش‌بيني نكرده‌اند و شناسايي نمي‌كنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها