در روزهای اخیر سلامت گابریل گارسیا مارکز نویسنده مشهور کلمبیایی و خالق رمان «صد سال تنهایی» به شدت مطرح بوده و برخي ميگویند این نويسنده مشهور از زوال عقل (دمانس) رنج ميبرد، در حالی که برخي ديگر از دست دادن حافظه ماركز را تكذيب ميكنند.-
در حقیقت با توجه به ادعاهاي دوستان و آشنايان ماركز، سلامت عقل برنده نوبل هر روز بحث برانگيزتر شد. برادر گارسيا ماركز نخستین كسي بود كه خبر بيماري زوال عقل او را مطرح كرد. او توضيح داد كه بسياري از اعضاي خانواده از اين بيماري رنج بردهاند و ماركز نيز از نظر حافظه دچار مشكل شده است.
وي سپس در مصاحبه اي با مطبوعات اسپانيايي چنین ادعا كرد: همه فاميل از زوال عقلي يا دمانس ناشي از پيري رنج بردهاند و من هم از آن مستثني نبودهام، در گابو نيز نشانه هاي از اين بيماري مشاهده شد، اما به دليل ابتلاي او به سرطان غدد لنفاوي در سال 1999 كه او را تا نزديك مرگ كشاند بيماري دمانس در او رو به وخامت گذاشت.
اين ادعاها در کنار اظهار نظر نويسنده پرويي «آلفردو بريسه اِچِنيكه» كه چند روز پيش از آن گفته بود ماركز هنگام صحبت نام افراد را جابهجا ميگويد، موجب شد زوال عقلي مارکز قوت بگیرد.
آلفردو گفته بود: براي من اين موضوع بسيار تاسف بار و ناراحت كننده بود. من در خانهاش در كارتاخنا بودم، چند روز اول حال خوشي داشت اما روز بعد مرا كارلوس صدا ميكرد.
يكي ديگر از دوستان گارسيا ماركز نويسنده و روزنامه نگار كلمبيايي «پلينيو آپوليو مندوزا»، كه زوال عقل ماركز را تاييد كرده است توضيح داده كه ماركز در مكالمه تلفني هويت افراد را تشخيص نميدهد. او همچنين به مطبوعات شيلي اعتراف كرده بود كه پنج سال است كه فقط به شكل رودررو با او مكالمه ميكند و يادآور شده بود كه پسر ماركز برايش تعريف كرده بود كه بايد او را ببيند چرا كه او از طريق صدا متوجه نميشود با چه كسي حرف مي زند.
تعدادي از دوستان، فاميل و آشنايان ماركز در حالي شاهد از بين رفتن سلامت عقل نويسنده افتخار آفرين كلمبيايي هستند كه او حافظه و ذهنش را فداي آثار ادبي و مطبوعاتي كرده است كه قادرند تخيل هر خوانندهاي را بيدار سازند.
ماركز چند بار اين واقعيت را بر زبان آورد كه مي نويسد تا او را بيش از اين دوست بدارند؛ رويايي كه از نظر خوانندگان آثارش هم اكنون برآورده شده است.
زوال عقل یا دمانس عارضهای بیش از فراموشی معمولی یا ناتوانی در به یادآوردن چیزهاست و بر شخصیت، مهارتهای ارتباطی، و حتی خلق و خوی افراد تاثیر میگذارد. از دست دادن حافظه میانمدت یا اخیر، نه صرفا فراموشکار، مشکل در به یاد آوردن چگونگی انجام دادن وظایف روزمره، فراموشکردن کلمات یا دستور زبان درست، ناتوانی در سنجش شرایط، مثلا فراموش کردن پوشیدن کت در آب و هوای سرد، گمگشتگی، یا به یاد نیاوردن چگونگی رسیدن به خانه، اشکال در درک مفاهیم انتزاعی مانند ریاضیات، نوسان خلق، تغییرات شدید در شخصیت، یا از دست دادن ناگهانی علاقه به فعالیتها از نشانه هاي اين عارضه است البته باید توجه داشت که هر شخص مبتلا به زوال عقل همه این علایم را ندارد.
نظر شما