جمعه ۳۰ تیر ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
طالقانی: قیمت کتاب را نمی‌توان به اندازه نرخ تورم افزایش داد

مجتبی طالقانی، مدیر انتشارات «سیمای دانش» با تاکید بر گرانی کاغذ و مشکلات متعدد پیش روی ناشران دانشگاهی گفت: مشکل اصلی این است که نمی‌توان قیمت کتاب را همزمان با بالا رفتن تورم در جامعه افزایش داد زیرا کتاب از اقلام ضروری سبد خانوار محسوب نمی‌شود و با بالارفتن قیمت، فروش آن كاهش مي‌يابد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مجتبی طالقانی، مدیرمسوول انتشارات «سیمای دانش»، ناشر كتاب‌های فنی مهندسی و دانشگاهی، مهم‌ترین مشکلی را که امروزه ناشران دانشگاهی با آن مواجهند، گرانی کاغذ دانست و افزود: گرانی کاغذ معضلی است که همه ناشران تخصصی و غیرتخصصی با آن درگیرند اما نزدیک شدن ماه مهر و سال جدید تحصیلی سبب شده ناشران دانشگاهی بیشتر نگران چاپ نشدن کتاب‌هایشان باشند.

وی در تشریح مشکلات ناشران دانشگاهی گفت: یکی از نگرانی‌های ما نزدیک شدن به ماه مهر است و اين‌كه نمی‌توانیم كتاب‌هايمان را به موقع در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم و فقط کتاب‌هایی را چاپ می‌کنیم که اولویت بیشتری دارند.

طالقانی درباره تاثیر گرانی کاغذ بر روند تولید کتاب‌های انتشارات «سیمای دانش» اظهار کرد: نگاهی به نمودار تولید کتاب نشان می‌دهد که در اين بخش افت شدیدی داشته‌ایم. پیش از گران شده کاغذ، هر هفته سه عنوان کتاب منتشر می‌کردیم در حالی که در سه ماه گذشته که با مشکل بي‌ثباتي قيمت کاغذ مواجه شده‌ایم هنوز نتوانسته‌ایم سه عنوان کتاب هم تولید کنیم.

به گفته طالقانی، انتشارات «سیمای دانش» 20 عنوان کتاب برای تجدید چاپ و حدود هشت عنوان کتاب چاپ نخست آماده انتشار دارد ولی توانایی انتشار آن‌ها را ندارد. طالقانی افزود: قیمت کتاب را نمی‌توانیم به نسبت تورم بالا ببریم زیرا کتاب در اقلام ضروری سبد خانوار جایی ندارد و مردم توانایی خرید کتاب و هزینه پرداختن برای آن را ندارند.

وی کمبود امکانات را دلیل توقف چاپ کتاب دانست و ادامه داد: ما ناشری حرفه‌ای با سابقه فعالیت حدود 28 سال هستیم. مسوولان معمولا، وعده‌هایی به ناشران می‌دهند اما این وعده‌ها به ندرت عملی می‌شوند. علاوه بر گرانی کاغذ ما با مشکلات بسیار دیگری هم روبه‌رو هستیم که در برابر گرانی کاغذ به چشم نمی‌آیند.

طالقانی گفت: خرید و فروش کتاب و فراوانی چک‌های برگشتی مشکلاتی هستند که ناشران سال‌هاست با آن‌ها درگیرند اما بازار بي‌ثبات کاغذ در این مدت‌ عاملی است که سبب شده ناشران نتوانند به کار خود ادامه دهند. یکی از راه‌هایی که می‌تواند به ناشران کمک زیادی بکند این است که وزارت ارشاد و کتابخانه‌ها، آثار منتشر شده را خریداری کنند و پولی که ناشران هزینه می‌کنند سریع‌تر به آن‌ها بازگردانده شود.

وی برطرف شدن مشکل کاغذ را سبب رونق گرفتن دوباره بازار نشر دانست و افزود: با حل شدن این معضل، مشکلات دیگر مانعی جدی بر سر راه چاپ کتاب نخواهند بود و می‌توان با آن‌ها کنار آمد.

توجه به ناشران فعال در صنعت نشر کتاب‌های دانشگاهی درخواستی بود که طالقانی از مسوولان داشت و گفت: تعداد ناشران غیرفعال از ناشران فعال بسیار بیشتر است و به همین انتظار داريم از گروه‌هایی که با علاقه به کار خود ادامه می‌دهند حمایت صورت بگیرد.

به عقیده طالقانی، اين مشكلات در نهایت به کل صنعت نشر کشور ضربه می‌زند و به جز برخی از موسسات انتشاراتی که امکانات بسیار بالایی دارند، سایر ناشران فقط بر حسب ضرورت تعداد محدودی از آثار در دست چاپ خود را با شمارگان پايين چاپ می‌كنند.

وی از تکثیر غیرمجاز کتاب‌های دانشگاهی در دانشگاه‌های مختلف کشور هم گلایه کرد و گفت: متاسفانه تلاش‌ها در این حوزه نتیجه نداده و هنوز هم شاهد این مشکل هستیم و بسیاری از مراکز دانشگاهی به این مساله اهمیتی نمی‌دهند.

به عقیده طالقانی، یکی از مشکلات اصلی جامعه، کمبود افراد کتابخوان است. وی درباره این موضوع گفت: در ایران کتاب کالایی نیست که اعضای خانواده خود را ملزم به تهیه آن کنند و فقط در مواردی که فرد در تنگنا قرار بگیرد و مجبور شود به سراغ تهیه یک کتاب می‌رود.

وی افزود: از سویی شاهد این هستیم که تالیف و ترجمه یک کتاب سودی برای استادان دانشگاه‌ها ندارد و حق‌التالیفی که یک ناشر می‌تواند بپردازد بسیار ناچیز است. همین موضوع سبب می‌شود فقط کسانی که به کارهای فرهنگی علاقه دارند وارد این حوزه شوند و بسیاری از افراد تمایلی به تالیف و ترجمه نداشته باشند. 

انتشارات «سیمای دانش»، ناشر كتاب‌های فنی مهندسی و دانشگاهی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها