به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، پنل «چاپ نشر» در آخرین روز از دومین کنفرانس ملی مدیریت کیفیت در چاپ، (28 تیر) در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب، با حضور فعالان چاپ و نشر کشور برگزار شد.
دكتر مهرداد عاليپور، مدیر انتشارات همگامان و مدرس «مدیریت و برنامهریزی» در موسسههای انتشاراتی اتحادیه ناشران و کتابفروشان،در این پنل درباره «جایگاه نشر در توسعه صنعت چاپ» سخن گفت.
وی افزود: در رویكرد فعلي در صنعت نشر، بايد به حوزه نشر به عنوان صنعت نگريسته شود نه صرفا کار فرهنگی. فرهنگ مسير نشر است اما هدف نشر، اقتصادي است.
وي درباره كميت نشر در چاپ گفت: افزايش رشد تقاضاي چاپ توسط حوزه نشر و ناشران امكان توسعه، بهبود و ارتقاي صنعت چاپ را به لحاظ كمي و كيفي در پي خواهد داشت.
عاليپور عنوان كرد: كيفيت بايد در ذات كار باشد اما اگر بتوانيم حجم كار را بالا ببريم سودآوري بيشتر ایجاد خواهد شد و افراد بيشتري جذب كار ميشوند. در حوزه نشر نيز ميتوانيم سطح کار خود را ارتقا داده و به سودآوري توجه کنیم.
وي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به اخبار نگرانكننده افت چاپ كتاب در صنعت چاپ اروپا گفت: اين نگراني در حوزه چاپ و بستهبندی صنايع پزشكي و مواد غذايي وجود ندارد چون در اين بخش به شدت رشد وجود داشته اما بيشترين نگراني درباره حوزه چاپ كتاب است.
وي تاكيد كرد: آمار غير رسمي 8 درصد كاهش چاپ فيزيكي كتاب را نشان ميدهد.
مدیر انتشارات همگامان گفت: جامعه جهاني صنعت چاپ بستهبندي و كاغذ (PIRA)» در سال 2011 گردش مالي چاپ دنيا را حدود 800 ميليارد دلار اعلام كرده كه اين مبلغ یک و نیم تا دو برابر بیشتر از گردش مالي صنعت توريست است. وی افزود: در ايران صنعت چاپ از رشد خوبي برخوردار نيست و آمار دقيق و رسمي نيز در اين زمينه وجود ندارد.
عاليپور اظهار كرد: دستاندركاران حوزه فرهنگ كشور معتقدند بيش از 500 نوع شغل در ارتباط با صنعت چاپ در كشور موجود است و اين موضوع اهميت اشتغالزايي صنعت چاپ را نشان ميدهد.
وي تأكيد كرد: ظلمي كه به صنف چاپ در كشور وارد ميشود اين است كه آمار و ارقام این حوزه بهروز و مستند نيست.
وي در ادامه با استناد به آمار موسسه خانه كتاب برای چاپ كتاب در كشور گفت: بيشترين آمار عناوين كتاب به حوزه دين، علوم عملي و سپس حوزه كودك اختصاص دارد. در حوزه ترجمه نیز بالاترين آمار به حوزه كودك تعلق گرفته و كمترين تأليف نيز مربوط به این بخش است.
وي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به كيفيت نشر در صنعت چاپ اشكالاتي را به دو خانواده چاپ و نشر وارد کرد و گفت: ضعف جدي در تربيت نيروي متخصص صنعت چاپ و نيروهاي متخصص آشنا به حلقههاي قبل و بعد از هر مرحله از فرايند توليد آثار چاپي و عموماً بهرهگيري از آموزش استاد و شاگردي در تربيت نيروي كار از مشکلات جدی حوزه چاپ است.
وي با اشاره به موارد ديگري از مشکلات حوزه چاپ از جمله توسعه نامتوازن گرايشهاي مختلف صنعت چاپ و نبود بهرهگيري چاپخانهداران از شيوههاي نوين بازاريابي گفت: رشد ناشران غيرحرفهاي به لحاظ آشنايي با فرايند پس از تأليف، انتظار غير منطقي برخي از ناشران براي توليد سريع و ارزان آثار، در نظر نگرفتن برخي معيارهاي جهاني در احتساب هزينه چاپ يا به عبارتي در نظر نگرفتن پارامترهاي زمانبندي در كنار تيراژ آن برخي از مشكلات ناشران در ارتباط با صنعت چاپ است.
وي در پايان سخنانش تاكيد كرد: با وجود این مشکلات، با توجه به اينكه سرانه مطالعه در ايران هنوز پایین است و به اوج خود نرسيده، پيشبيني شده كه صنعت چاپ در ايران در سالهاي آينده از رشد خوبي برخوردار باشد.
چهارشنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۱ - ۱۷:۳۰
نظر شما