جمعه ۲۰ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۵
«ژئوپولیتیک دریای کاسپین» نوشته شد

«ژئوپولیتیک دریای کاسپین» عنوان کتابی است که بر استفاده از نام «کاسپین» برای دریای شمال ایران، به جای نام «خزر» تاکید می‌کند. این کتاب حاصل پژوهش سه نوجوان دبیرستانی درباره دریای شمال ایران است که بر استفاده از نام صحیح این دریا تاکید می‌کند._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «ژئوپولیتیک دریای کاسپین» عنوان یک تحقیق نمونه دانش‌آموزی است که در قالب یک کتاب منتشر شده است.

این کتاب پس از ارایه مقدمه و پیشینه تحقیق، در فصل دوم با عنوان «نگاهی به تاریخچه و منابع انرژی دریای کاسپین» به تاریخچه دریای کاسپین بعد از اسلام و در دوران معاصر نگاهی می‌اندازد و همچنین چشم‌انداز آینده این دریا را به بحث می‌گذارد.

سومین فصل کتاب با عنوان «ژئوپولیتیک دریای کاسپین» شامل بخش‌هایی از جمله جایگاه سیاسی، اجتماعی، امنیتی کاسپین، حوزه‌های ژئوپولیتیکی کاسپین و رژیم حقوقی دریای کاسپین است. فصل چهارم به بررسی نقش ایران در تحولات منطقه اختصاص دارد و آخرین فصل کتاب نیز به بیان نتایج و پیشنهادهای پژوهش پرداخته است.

جواد محسن‌نیا، ویراستار علمی این کتاب در این باره به «ایبنا» گفت: امروزه حساسیت‌های زیادی نسبت به استفاده صحیح نام خلیج فارس وجود دارد در حالی که درباره دریای شمال کشورمان نیز باید این حساسیت وجود داشته باشد و یادمان نرود که نام اصلی و صحیح این دریا، «کاسپین» است نه خزر.

این نویسنده حوزه جغرافیا افزود: گروهی از یهودیان به نام «خزرها» در حدود سال‌های هفتم میلادی در کناره‌های دریای کاسپین سکنی گزیده و در آن‌جا سرمایه‌گذاری‌های مالی عظیمی انجام دادند و به همین دلیل نام این دریا به خزر مشهور شد در حالی که نام اصلی آن کاسپین است و پیش از خزری‌ها، «کاسی‌ها» در حاشیه این دریا اقامت داشتند.

وی در این باره ادامه داد: کاسی‌ها که اصالتا ایرانی بودند حدود هزاره‌ دوم پیش از میلاد، یعنی بسیار زودتر از خزری‌ها در کناره‌های دریای کاسپین ساکن شده بودند اما خزری‌ها فعالیت‌های عمرانی و تبلیغی بیشتری انجام دادند و توانستند حضور خود را تثبیت کرده و نام دریای شمال ایران را به خزر تغییر دهند.

محسن‌نیا با تاکید بر مستند بودن تمامی مطالب بیان شده در کتاب «ژئوپولیتیک دریای کاسپین» گفت: نویسندگان این کتاب تاکید دارند که خزر نام مناسبی برای دریای شمال ایران نیست و بهتر است از عنوان «دریای کاسپین» برای آن استفاده شود. در این کتاب همچنین بحث مالکیت‌های حقوقی این دریا مطرح و بیان شده است که در حال حاضر ایران تنها بر 13 درصد این دریا مالکیت دارد و کشورهای دیگر از جمله آذربایجان، آمریکا، انگلستان و آمریکا هر یک در بخشی از این دریا مالکیت و در آن منافعی دارند.

ویراستار کتاب «ژئوپولیتیک دریای کاسپین» ادامه داد: این کتاب بر لزوم فعال کردن رایزنان فرهنگی و سیاسی ایران در کشورهایی که بر دریای کاسپین مالکیت دارند، به عنوان یکی از راهکارهای تقویت و اصلاح وضعیت مالکیت و دسترسی ایران به این دریا تاکید می‌کند.

«ژئوپولیتیک دریای کاسپین»، پژوهش دانش‌آموزی محمد شیرزاد، امیرحسین صفاری و رضا ناگهانی، سه نوجوان دبیرستانی در شهرستان تربت حیدریه است که ‌اکنون در قالب یک کتاب منتشر شده است. این پژوهش سال گذشته در جشنواره کشوری مطالعه و تحقیق دانش‌آموزان، رتبه نخست را کسب کرده است. جواد محسن‌نیا، معلم این دانش‌آموزان و مدیر انتشارات چشم‌انداز قطب، این کتاب را ویراستاری و منتشر کرده است.

«ژئوپولیتیک دریای کاسپین» با شمارگان دو هزار نسخه و بهای سه هزار و 500 تومان از سوی موسسه چشم‌انداز قطب به چاپ رسید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط