چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۱
نامورمطلق: کتاب خدا یک «اسوه-متن» است

بهمن نامورمطلق معاون پژوهشی خانه هنرمندان در مراسم افتتاحیه همایش قرآن کریم و هنر، گفت همانطور که پیغمبر خدا برای مسلمانان یک اسوه است، کتاب خدا نیز یک «اسوه-متن» است و روابط بینامتنی قرآن با دیگر متن‌ها در تمدن اسلامی بسیا زیاد و غیرقابل احصاء است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم افتتاحیه همایش «قرآن کریم و هنر» بعد از ظهر امروز از ساعت 16 دیروز سه‌شنبه 24 مرداد با سخنرانی بهمن نامورمطلق، معاون پژوهشی خانه هنرمندان و علی اصغر شیرازی دبیر همایش و عضو هیات علمی دانشکده هنر دانشگاه شاهد، در تالار امیرخانی خانه هنرمندان برگزار شد. 

معاون پژوهشی خانه هنرمندان در این مراسم گفت: در ادیان الهی برای هر بخش از زندگی انسانی الگوهایی پیش‌بینی و معرفی شده است. در کتاب خدا قرآن، برای انسان، شخصیت حضرت رسول اکرم (ص) به عنوان یک الگو و یک «اسوه حسنه» معرفی شده است. 

وی افزود: همچنین ما باید از قران کریم هم به عنوان یک «اسوه-متن» استفاده کنیم. قرآن کریم اسوه‌ای برای تمامی کتاب‌ها و رساله‌ها و تمام آثار بشری است. قرآن یک نقش مرکزی در فرهنگ ایرانی و اسلامی دارد و شاید در هیچ جای دیگر و هیچ تمدن دیگری یک متن همانند قرآن، مطرح نشده است. شأنی که قرآن در میان مسلمان‌ها دارد، هیچ کتاب مقدسی در میان قوم خود نداشته است. 

نامورمطلق در ادامه با بیان این نکته که در طول تاریخ تمدن و تفکر اسلامی متن‌های بیشماری از قرآن اخذ شده است، گفت: اگر قرآن نبود بسیاری از هنرها ایجاد نمی‌شدند. به هیچ عنوان نمی‌توان روابط بینامتنی قرآن در فرهنگ اسلامی با دیگر متن‌ها را جدا و احصاء کرد، چرا که این روابط بسیار است. 

نویسنده کتاب «درآمدی بر بینامتنیت» در ادامه با اشاره به این نکته که در دوران معاصر حضور قرآن در میان هنرها کمتر بوده، گفت: میزان تاثیر پذیری و برگرفتن ایده‌ها از قرآن در طول تاریخ یکسان نبوده و فراز و نشیب‌های بسیاری داشته است. متاسفانه در دوران‌های متاخر حضور قرآن به نسبت دوره‌های گذشته کمتر بوده است و امیدوارم با برگزاری این همایش‌ها این حضور نيافتن جبران شود. 

نامورمطلق به نیاز روزافزون همه رشته‌ها و علوم به قرآن اشاره کرد و گفت: ما به قرآن نیاز بسیاری داریم، به عنوان مثال اصالت‌مندی بسیاری از شیوه‌های نقد و تحلیل ادبی و هنری ما بستگی به میزان اثرپذیری آن‌ها از قرآن دارد. بنابراین امیدوارم که با این همایش‌ها و نشست‌ها حضور قرآن در متن‌ها و گفتمان‌های ادبی و هنری بیشتر شود. 

بهمن نامورمطلق در ادامه پنل‌های این همایش و سخنرانان را معرفی کرد و در پایان وقوع زلزله و کشته شدن بسیاری از هموطنان در آذربایجان را تسلیت گفت. 

پس از سخنرانی نامورمطلق، علی اصغر شیرازی دبیر شروع به سخنرانی کرد و گفت: عارضه دوران معاصر این است که هم قرآن و هم اهل بیت پیغمبر مهجور مانده‌اند. در صورتی که نبی مکرم اسلام در پایان عمر گهربارشان امت اسلامی را به قرآن و اهل بیت توصیه کرده بودند. 

وی افزود: بسیاری از نظریه‌ها و دستورهای هنری در متن قرآن وجود دارد چرا که کتاب خدا همه مسایل لازم برای زندگی مسلمانان را در خود جای داده است. امیدوارم درک ما از این مساله بیشتر شود و از این همایش بهره‌ای از نور هدایت قرآن ببریم. 

همایش «قرآن کریم و هنر» در سه موضوع «هنر بر پایه معیارهای قرآنی»، «آداب نسخه سازی و آرایه‌های مصحف‌های قرآنی» و «خوشنویسی قرآن کریم در جهان اسلام» برگزار شد.
 
حبیب‌الله آیت‌اللهی، حکمت الله ملاصالحی، محمد مهدی هراتی، سعید شاپوری، محمد خزایی، مهناز شایسته‌فر، جبار رحمانی، مرتضی حیدری و ولی‌الله کاووسی سخنرانان این همایش بودند.

گزارش‌های تکمیلی «ایبنا» از پنل‌های اول و دوم این همایش متعاقبا منتشر می‌شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها