آلن ربگریه، انوره دو بالزاک و کلیفورد اودتس از نویسندگانی هستند که سال ها پیش در چنین روزی به دنیا آمده یا از دنیا رفتهاند.-
آلن ربگریه
آلن ربگریه، نویسنده و فیلمساز فرانسوی در روزی چون امروز از سال 1922 به دنیا آمد. او نخستین رمانش را با نام «جوانی» در بیست و دو سالگی نوشت، اما هرگز منتشر نشد. او که کارشناس کشاورزی بود، سال ۱۹۴۹ رمان «شاهکشی» را نوشت اما انتشارات گالیمار آن را رد کرد. این کتاب 30 سال بعد پس از بازنویسی توسط انتشارات مینویی به چاپ رسید. رب گری یه در حال بازگشت از مراکش به فرانسه در سال ۱۹۵۱ در کشتی نوشتن رمان «پاککنها» را آغاز کرد. این رمان نخستین اثر آلن ربگریه بود که در ۱۹۵۳ توسط انتشارات مینویی چاپ شد. این رمان که مضمونی پلیسی داشت در آن سال برنده جایزه فنئون شد و به شدت مورد توجه رولان بارت منتقد برجسته ادبیات فرانسه قرار گرفت. آلن رب گری یه در سال ۱۹۵۵ در مقام مدیر ادبی انتشارات مینویی قرار گرفت و رمان «چشم چران» را به چاپ رساند. موفقیت اصلی رب گرییه سال ۱۹۵۷ چهره کرد سالی که رمان «حسادت» که گذشته و حال و آینده را در کنار یکدیگر عرضه میکرد، نوید ظهور یک نویسنده صاحب سبک را میداد. آلن ربگریه از مهمترین چهرههای جنبش ادبی و هنری رمان نو یا موج نو است که در دهه ۱۹۶۰ هیاهوی بسیاری به پا کرد. او از نظر فکری به فلاسفه آلمانی به ویژه هایدگر و سبک داستان پردازی کافکا گرایش داشت و دیدگاه او با تفاوت قائل شدن میان واقعیت و رئالیسم، به این معنا که درک رئالیستی واقعیت نمیتواند تمامی آن را بیان کند، بسیار نزدیک به جریان فلسفی پست مدرنیسم میشد که در همان زمان در فرانسه پا گرفته بود. ربگریه به شدت از توصیفات رئالیستی مبتنی بر راوی دانای کل، آن چنان که در آثار بالزاک به چشم میآید پرهیز میکرد و با توصیف عینی جزئیات و خودداری از به کارگیری صفت به گوستاو فلوبر نزدیک میشد. روش او در بهره گیری از تلفیق رویا و واقعیت و در هم ریختن خط طولی زمان، داستانهای مارسل پروست را به یاد میآورد.
در بحبوحه جنگ استقلال الجزایر او یکی از ۱۲۱ روشنفکر فرانسوی بود که بیانیه معروف حمایت از مردم الجزایر را امضا کرد. با این وجود رب گری یه برخلاف ژان پل سارتر به تعهد سیاسی نویسنده باور نداشت و معتقد بود نویسنده مجاز نیست تا آثارش را در خدمت این یا آن جریان سیاسی قرار دهد.
او در فاصله سالهای ۱۹۶۴- ۱۹۶۱ فیلمنامه «سال گذشته در مارین باد» را نوشت که به وسیله آلن رنه ساخته شد و جایزه شیر طلایی جشنواره ونیز را از آن خود کرد. کارگردانی فیلم «قطار سریعالسیر اروپا» با شرکت ژان لویس ترن تینان که با استقبال فراوانی روبه رو شد و همچنین دو فیلم «لغزش تدریجی لذت» و «بازی با آتش» از دیگر فعالیتهای سینمایی آلن ربگریه به حساب میآید. او سال 2008 درگذشت.
انوره دو بالزاک
انوره دو بالزاک، نویسنده نامدار فرانسوی چنین روزی در سال 1850 از دنیا رفت. وی در سال 1799 در شهر تور در غرب فرانسه به دنیا آمد. او در دوران تحصیل به نوشتن و خواندن بسیار علاقه مند بود و از همان زمان نخستین جرقه های ادبیات در ذهنش زده شد. این نویسنده پركار از سال ۱۸۲۲ تا ۱۸۲۵ بیش از 10 رمان نوشت و همه آن ها را با نام مستعار منتشر کرد. سال ۱۸۲۹ نخستین شاهكار وی با نام «یاغیان» منتشر و با استقبال روبه رو شد. او سال ۱۸۳۲ در عرض یك سال، 14 داستان از جمله «سرهنگ شابر»، «كشیش تور»، «شاهكار گمنام»، «زن بی صاحب» را منتشر کرد. انتشار داستان های بزرگی مانند «زن سی ساله» و «اوژنی گرانده» در سال ۱۸۳۳، شهرت او را چندين برابر ساخت. «بابا گوریو» و «گبسک رباخوار» از دیگر آثار وی است. نوشته های او بر آثار بسیاری از بزرگان ادبیات چون «چارلز دیکنز»، «ادگار آلن پو»، «داستایوفسکی» ، «ویلیام فاکنر» و «گوستاو فلوبر» تاثیر گذاشت.
کلیفورد اودتس
کلیفورد اودتس، نمایشنامه نویس، فیلمنامه نویس و کارگردان آمریکایی چنین روزی در سال 1963 از دنیا رفت. وی که در سال 1906 در فیلادلفیا به دنیا آمد نخستین نمایشنامه اش را با عنوان «انتظار برای چپ دست» در سال 1935 نوشت که برایش موفقیت بزرگی به همراه آورد و خیلی زود او را تبدیل به یک چهره بین المللی کرد، اما آنچه سبب شهرت او شد خلق شاهکارش «پسر طلایی» بود که سال 1937 آن را نوشت و با آن به اوج شهرت رسید. از بسیاری از کارهای وی اقتباس سینمایی شده است. «بیدار شو و آواز بخوان!» و «چاقوی بزرگ» از دیگر آثار اوست.
نظر شما