چهارشنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۷:۱۶
خاطرات ايثارگران بايد بدون اغراق بيان شوند

کتاب «نسيم رهايي» نوشته «افسانه سادات ميرحبيبي» در قالب رمان و بر اساس خاطرات سرهنگ خلبان حسين مصري احمدي نگاشته شده است. نويسنده اين اثر يكي از مهم‌ترين راه‌هاي معرفي فرهنگ دفاع مقدس را نگارش كتاب دانست و از نويسندگان اين حوزه خواست كه صادقانه و بدون اغراق در اين زمينه قلم بزنند.-

افسانه سادات ميرحبيبي درباره رمان «نسيم رهايي» به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، گفت: نخستين اثرم در حوزه رمان محسوب مي‌شود، به سفارش هیات معارف جنگ هوانيروز نوشته شده است و فقط سه ماه براي تاليف اين اثر فرصت داشتم. 

وي درباره ويژگي‌‌هاي مهم اين نوشتار گفت: از نخستين آثاري است كه از سوي هیات معارف جنگ هوانيروز در قالب رمان منتشر شده است. كتاب‌هاي پيشين اين مجموعه صرفا در حوزه خاطره نويسي بوده‌اند. 

ميرحبيبي درباره ويژگي‌هاي مرحوم سرهنگ خلبان حسين مصري احمدي كه سبب نگارش اين اثر شد، افزود: ويژگي او زنداني سلول بودن اين آزاده است. او 10 سال در زندان‌هاي عراق زنداني بود در حالي كه خانواده‌اش هيچ اطلاعي از زنده بودن او نداشتند و به نوعي از افراد مفقود‌الاثر جنگ تحميلي عراق علیه ایران محسوب مي‌شد. وي در دوران اسارت به شدت بر سر عقايدش پافشاري مي‌كرد و پس از سپري كردن اين دوره به سرطان استخوان مبتلا شد. 

وي ديگر ويژگي مصري احمدي را صداقتش در بيان خاطرات دانست و گفت: او به معناي واقعي ايثارگر، از خود‌گذشته و به اصطلاح با مرام بود و هرچند وي نهايت تلاش خود را مي‌‌كرد تا تواضع و فروتني خود را به هنگام نقل خاطراتش حفظ كند اما ايثارگري وي به خوبي در خاطره‌هايش نمايان است. 

اين روزنامه‌نگار درباره نحوه انجام پژوهش براي نگارش رمان «نسيم رهايي» توضیح داد: براي نوشتن اين اثر چهار جلسه و در هر جلسه سه ساعت گفت‌وگو كرده‌ام. همچنين براي تكميل پژوهش‌هايم در بخش‌هاي كوچكي از اثر با «محمد ابراهيم باباخاني» دوست و همرزم سرهنگ خلبان حسين مصري احمدي نيز گفت‌و گو كرده‌ام. نكته جالب توجه درباره اين دو هم‌رزم اين است كه آنان از نخستين افرادي بودند كه در دوران جنگ تحميلي عراق علیه ایران به اسارت نيرو‌هاي عراقي درآمدند اما با اين وجود از آخرين افراد رها شده از بند رژيم بعثي عراق بودند. 

مير‌حبيبي درباره جالب‌ترين خاطره استفاده شده در کتاب «نسيم رهايي» گفت: لحظه به اسارت درآمدن مرحوم مصري احمدي يكي از تاثيرگذارترين خاطره‌هاي اين نوشتار است. اين خاطره مربوط به زماني است كه اين خلبان با در دست داشتن برگه مرخصي ده ‌روزه به اسارت نيرو‌هاي متجاوز عراقي در مي‌آيد. 

اين نويسنده حوزه دفاع مقدس نگارش «نسيم رهايي» را تجربه خوبي براي قلم زدن خود در این حوزه دانست و خاطر نشان کرد: متاسفانه در نگارش نمي‌توانيم تمامي خاطرات را به همان شيوه كه هست بنويسيم زيرا برخي از خاطرات در حاشيه رويداد‌هايي شكل گرفته‌اند كه از نظر نظامي براي نقل آن‌ها محدوديت ويژه‌اي وجود دارد. 

وي همچنین از شيوه خاص طراحي روي جلد كتاب از سوي ناشران نظامي به عنوان يكي از دلايل كم مخاطب بودن آثاری که توسط آن‌ها منتشر می‌شود ياد كرد و گفت: البته شيوه طراحي روي جلد «نسيم رهايي» از ويژگي‌هاي آن است زيرا كتاب‌هاي ديگری كه در حوزه معارف جنگ هوانيروز منتشر ‌شده‌اند، طراحي جلد جذابي نداشتند و در آن‌ها اغلب به چاپ تصويري از بالگرد يا نمايي از جنگ تحميلي عراق علیه ایران اكتفا مي‌شده است. 

ميرحبيبي افزود: تا دوره‌اي گمان مي‌شد اين شيوه طراحي تبليغي براي هوانيروز محسوب مي‌شود اما به نظر من همیشه چنین نیست. از همين روي، من هم تا پيش از نگارش اين كتاب علاقه‌اي به مطالعه آثار حوزه دفاع مقدس نداشتم. 

وي آشنايي با مناطق عملياتي در لا‌به‌لاي فعاليت‌هاي روزنامه‌نگاري و خبرنگاري را مهم‌ترين زمينه علاقه‌مندي‌اش به حوزه دفاع مقدس دانست و گفت: معتقدم كه از راه‌هاي معرفي دفاع مقدس نگارش كتاب است و از نويسندگان اين حوزه مي‌خواهم كه صادقانه و بدون اغراق در اين زمينه قلم بزنند. 

مير‌حبيبي در پايان درباره نظر مرحوم سرهنگ خلبان آزاده حسين مصري احمدي درباره اين اثر گفت: او از شعري كه در ابتداي اثر براي آزادگان سرودم استقبال كرد و همواره مشتاق بود كه اثرش در روز نيروي هوايي (19 بهمن) رونمايي شود. اما متاسفانه به دليل بيماري سرطان، روز پيش از رونمايي در گذشت. 

کتاب «نسيم رهايي» را انتشارات «سوره سبز» در قطع رقعي و 224 صفحه با شمارگان ‌سه‌ هزار نسخه و بهاي 65‌ هزار ريال روانه بازار نشر كرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها