پنجشنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۴:۰۲
گردهمایی شخصیت‌های علمی، ادبی و هنری به یاد «استاد عشق»

آيين بیستمین سال درگذشت پروفسور محمود حسابی صبح امروز، پنجشنبه 16 شهریور با استقبال شخصیت‌های علمی، هنری و ادبی و علاقه‌مندان وی برگزار شد.در این مراسم که عزت‌الله انتظامی،هنرپیشه پیشکسوت تئاتر و سینما مهمان ویژه آن بود از چاپ هفتادم زندگی‌نامه دکتر حسابی به نام «استاد عشق» رونمایی شد._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آيين بزرگداشت پروفسور محمود حسابی از ساعت هشت صبح امروز (پنجشنبه 16 شهریور) با حضور جمعی از هنرمندان، استادان دانشگاه، اهالی ادبیات، شاگردان وی و علاقه‌مندان به این دانشمند برجسته در موزه دکتر حسابی برگزار شد.

در اين مراسم چهره‌هایی چون عزت‌الله انتظامی، ایرج حسابی، حجت‌الاسلام و المسلمین احمد احمدی، رییس سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت)، هوشنگ ترابی، شاعر، محمدرضا سعیدآبادی، دبیر کمیته ملی یونسکو و استاد دانشگاه به سخنرانی پرداختند و از جایگاه و شخصیت دکتر حسابی و تاثیر وی در پیشبرد اهداف علمی کشور سخن گفتند. 

همچنين از چاپ هفتادم کتاب «استاد عشق» که نگاهی است به زندگی و تلاش‌های پروفسور حسابی رونمایی شد. این کتاب از سوی سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ناشر اختصاصی آثار دکتر حسابی،منتشر شده است. 

عزت‌الله انتظامی، در سخنانش، این مراسم را بزرگ و فراموش‌نشدنی خواند و گفت: در شرایطی که ما زندگی می‌کنیم باور این مساله بسیار دشوار است که 20 سال بعد از درگذشت یک چهره علمی یا هنری چنین جمعیتی برای پاسداشت زحمات وی دور هم جمع شوند. دکتر حسابی به واقع بزرگ بود و خدمات زیادی را انجام داد و باید بدانیم آدم‌هایی همیشه در یادها ماندگار می‌شوند که در دوران زندگی خود خدماتی ارزشمند انجام دهند.

وی با تاکید بر خدمات دکتر حسابی گفت: امیدوارم خداوند چنین انسان‌هایی را بیشتر خلق کند تا بتوانیم بهره بیشتری از آن‌ها ببریم. 

احمدی، رییس انتشارات سمت، حسابی را شخصیتی شایسته قدرداني معرفی کرد و اظهار کرد: باید در هر فرصتی از دکتر حسابی یاد کنیم تا به عنوان یک الگوی برتر بتوانیم نامش را مطرح کنیم.

وی شخصیت افراد را با اهمیت‌تر از آثار علمی آن‌ها دانست و افزود: دکتر حسابی یکی از افرادی است که شخصیتش همواره موردتوجه بوده. تلاش و پشتکار وی در موقعیت‌های سخت زندگی و بحران‌هایی که برای خانواده وی پیش آمد در او تاثیر منفی نداشت و حسابی از عمر خویش بسیار درست بهره برد.

احمدی در بخش دیگر سخنانش به ایران‌دوستی دکتر حسابی اشاره کرد و گفت: عشق به ایران در زندگی دکتر حسابی به‌خوبی قابل مشاهده است. وی می‌توانست در کشورهای دیگر بماند اما به کشور خودش بازگشت و به حل مسایل علمی وطن خود کمک کرد.

دکتر ابراهیم ابراهیمی نیز در این مراسم با اشاره به تلاش‌های دکتر حسابی در شناساندن و پیشبرد مهندسی نوین ایران اظهار کرد: وی آثار بسیار قابل‌توجهی از خود بر جای گذاشت و مهندسی را تجریه و تحلیل کرد و به نوعی راه مهندسی را در کشور باز کرد.

ابراهیمی افزود: نباید عادت کنیم برای بزرگان کشورمان بعد از درگذشت‌شان مراسم ختم برگزار کنیم. سعی ما باید بر این باشد که به اندیشمندان و چهره‌های تاثیرگذارمان در زمان حیات بها بدهیم و اکنون اگر می‌خواهیم این نوآوری‌ها ادامه پیدا کند دیوارهای خانه دکتر حسابی باید به وسعت مرزهای کشور گسترش پیدا کند.

دکتر سعیدآبادی در سخنانش به عشق و علاقه دکتر حسابی پرداخت و گفت: استاد به کمک همین عشق بود که کارهایش را انجام می‌داد و راه زندگی‌اش را به کمک عشق تغییر داد.

ایرج حسابی، فرزند پروفسور حسابی، در حاشیه این نشست درباره آثار به جا مانده از وی و کتاب‌هایی که در کتابخانه وی نگهداری می‌شود به «ایبنا» گفت: آثار دکتر حسابی به قدری گسترده‌اند که برای توضیح آن‌ها باید کتاب‌ها را به چندین دسته تقسیم کرد. 

وی درباره آثار کتابخانه دکتر حسابی توضیح داد: بیشتر کتاب‌هایی که در کتابخانه ایشان وجود دارند، در حوزه تخصصی وی یعنی فیزیک است. با این حال می‌توان گفت نخستین رشته دکتر حسابی و علاقه وی ادبیات بود و با ورود به کتابخانه وی آثاری از ادبیات ایران و آثار ادبی مطرح جهان را خواهید دید.
 
مهندس حسابی افزود: وی تمام آثار موجود در کتابخانه‌اش را با دقت مطالعه می‌کرد و یادداشت‌های ریزی که در حاشیه‌های کتاب‌ها نوشته شده بسیار دیدنی است. وی حدود 40 سال روی دیوان حافظ با همین دقت کار کرد و تحقیقاتی هم درباره بودا انجام داد که در آن عقاید بودا را با عقاید قدیم ایرانیان تطبیق داده است.

به گفته ایرج حسابی، آثار مربوط به ستاره‌شناسی و ریاضیات بخش دیگری از کتاب های دکتر حسابی را تشکیل داده‌اند. وی با بیان این مطلب افزود: با این وجود، تمرکز وی بر رشته فیزیک بود که شامل فیزیک اتمی، فیزیک هسته‌ای، فیزیک عمومی و فیزیک دیدگانی می‌شود.

حسابی ادامه داد: وی تحقیقات زیادی هم در رشته شیمی آلی و کاربردی انجام داده و نگاهی به مجموعه این آثار این تصور را به وجود می‌آورد که دکتر حسابی همواره کارهای جدی انجام می‌داده اما وی آثاری هم در حوزه کودک دارد که شامل داستان‌های کودکان و دایره‌المعارف کودکان می‌شود. این علاقه به موضوع کودک نشان می‌دهد که وی می‌خواسته از زبان یک کودک با ما صحبت کند.

فقر و ضعف جسمانی پروفسور حسابی، موضوع دیگری بود که پسرش به آن پرداخت و گفت: وی اگر فردی طبیعی بود می‌شد این فعالیت بی‌وقفه‌اش را به گونه‌ای توجیه کرد اما دکتر حسابی به دلیل فقری که در دوران کودکی‌اش تجربه کرد از ضعف شدید بینایی رنج می‌برد و مجبور بود برای مطالعه یک کتاب، آن را تا سه سانتیمتری چشمانش بیاورد.

بیان بخشی از خاطرات کودکی پایان‌بخش صحبت‌های فرزند دکتر حسابی بود. وی درباره دوران کودکی‌اش گفت: وی از ثانیه‌های زندگی‌اش هم استفاده می‌کرد اما هیچگاه اجازه نمی‌داد در روز جمعه فرزندش درس بخواند و معتقد بود جمعه روز بازی کردن است!

در بخشی از این مراسم استاد بصیرت‌نژاد که وظیفه مرمت اتاق کار دکتر حسابی را برعهده داشته به سخنرانی پرداخت و بر لزوم توجه بیشتر به این موضوع تاکید کرد. 

بخش دوم این مراسم امروز عصر و از ساعت 17 در شهر تفرش و خانه ابدی استاد حسابی برگزار خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها