حشمتالله ریاضی، پژوهشگر حوزه عرفان، کتاب «داستانها و پیامهای مصیبتنامه و اسرارنامه عطار» را به ناشر سپرد._
ریاضی در گفتوگو با ایبنا، مصیبتنامه را يكي از بهترین آثار شیخ فریدالدین عطار دانست و گفت: در این اثر با سيری آفاقي و انفسي روبهروییم که در چهل مرحله انجام میشود. آغاز این مراحل از عالم بیرون است. عارف در اين كتاب ابتدا از خاك، هوا، آب و آتش درباره چرایی وجود آنها ميپرسد و سپس نوبت به زمین و آسمانها میرسد. سوالشوندگان پاسخ این سوال را نمیدانند تا اینکه سیر آفاق پایان مییابد و عارف سر در گریبان فرو میبرد.
وی افزود: عارف سیر انفسی را آغاز میکند و سوالش را از تفكر، وهم، خيال، تعقل و تفكر میپرسد که هر يك جوابي ميدهند تا اینکه نوبت به انبيا(ع) ميرسد. عارف در انتها به این نتیجه میرسد که باید برای یافتن پاسخ سوالش به روح و جان خویش مراجعه کند. در واقع «مصیبتنامه» عطار نوعي جستوجو در درون و برون و سير تمام هستي و افلاك است،با اين هدف كه حقيقت حاكم بر همه عالم آشکار شود.
ریاضی «مصیبتنامه» را گفتوگوی میان درون و برون انسان دانست و گفت: در این اثر با دیالوگ درون و برون انسان مواجهیم که با هدف کشف سر هستی و یافتن جایگاه انسان در این هستی انجام میشود. موضوع «اسرارنامه» نیز جستوجوی اسرار الهي است. اساسا مبعوث شدن انبیا به این دلیل نبود که راه و روش زندگی مادی را که با عقل میتوان آن را انجام داد به ما بیاموزند. آنان مبعوث شدند تا اسرار هستی را بر ما آشکار سازند.
این پژوهشگر حوزه عرفان یادآوری کرد: من در تمام کتابهای عرفانی همین اسرار درونی را جستوجو میکنم، اسراری که در درون انسان نهفتهاند.
نظر شما