دوشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
پيشگيري از بحران‌هاي آينده با توليد كتاب علمي درباره سالمندان

محمد صمدانی‌فرد، مولف و متخصص حوزه پیری‌شناسی،همزمان با «روز جهانی سالمندان»، از کمبود متخصص طب سالمندان و کم‌توجهی به مشکلات سالمندان کشور گلایه کرد و گفت: با انتشار کتاب‌های علمی درباره مشکلات این گروه و ارایه تسهیلات بیشتر به آن‌ها مي‌توان از بحرانی شدن وضعیت جامعه در دهه‌های آینده جلوگیری ‌کنیم.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نخستین روز از ماه اکتبر برابر با دهم مهرماه، «روز جهانی سالمندان» نامگذاری شده است؛ سالمندانی که هر سال بر تعدادشان افزوده می‌شود و در تعالیم اخلاقی و دینی کشورمان هم تاکید زیادی بر احترام گذاشتن به آن‌ها شده است اما باید توجه داشت که این گروه در مرحله نخست، نیازمند تامین بهداشت، سلامتی و رعایت حقوق‌شان در جامعه هستند.

به مناسبت روز جهانی سالمندان با نویسنده بیش از 12 جلد کتاب با محوریت مسایل سالمندان گفت‌وگو کردیم. دکتر سیدمحمد صمدانی‌فرد معتقد است به تنهایی بیش از سازمان‌های مسوول سالمندان درباره این قشر از جامعه کتاب نوشته است و از کم توجهی به این گروه بزرگ از جامعه به شدت نگران است. وی درباره این مساله گفت: هنوز به طور جدی به مساله سالمندان در کشور پرداخته نشده و کم‌کاری در این حوزه، وضعیت سالمندان کشور را بحرانی می‌کند.

وی مسایل و مشکلات سالمندان را موضوعی جهانی دانست که بسیاری از کشورها هم اکنون با آن درگیرند و اظهار کرد: با پیشرفت در علم بهداشت میانگین زندگی در کشورهای پیشرفته به بیش از 80 سال رسیده که در ایران این میانگین تقریبا 70 سال است. در همین راستا، تغییر در هرم سنی جوامع، تغییرات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و پزشكی متعددی را در بر داشته که اگر به طور اصولی با این مسایل برخورد نشود و تمهیداتی برای این گروه اندیشیده نشود به‌زودی کشور شرایط سختی را تجربه خواهد کرد.

صمدانی‌فرد افزود: هرم سنی جوامع به شدت تغییر کرده و هیچ جامعه‌ای آمادگی برطرف کردن نیازهای این گروه را ندارد. بیماری‌های جسمی، افسردگی، بداخلاقی‌، تنگ‌خلقی و مشکل مسکن برخی از مسایلی هستند که با بالارفتن سن به سراغ افراد می‌آیند و اگر به آن‌ها توجه نشود سالمندان با مشکلات عدیده‌ای مواجه می‌شوند.

وی افزود: مشکل کشور ما این است که دانشگاهی نداریم تا متخصص بیماری‌های سالمندان به جامعه تحویل دهد. به همین دلیل است که با نگاهی به این حوزه نمی‌توانیم نقاط مثبت زیادی را مشاهده کنیم. امروزه جمعیت سالمند کشور بسیار زیاد شده و مسوولان نمی‌دانند با مسایل آن‌ها چگونه برخورد کنند.

نویسنده کتاب «مراقبت از سالمندان» افزود: در این کتاب بر تغذیه سالمندان تاکید زیادی شده است. تغذیه نامناسب این افراد تاثیر مستقیمی بر افسردگی و کاهش وزن آن‌ها دارد و مشکلات معدوی آن‌ها می‌تواند مشکلات روانی مختلفی را برای آن‌ها به دنبال داشته باشد.

این متخصص پیری‌شناسی دانشگاه سیراكیوس آمریكا یکی دیگر از مشکلاتی را که سبب شده در حوزه سالمندان نتوانیم دستاوردهای علمی زیادی داشته باشیم، تمرکز بر مبحثی مانند «تکریم سالمندان» دانست و اظهار کرد: گرچه احترام گذاشتن به سالمندان اهمیت زیادی دارد اما مشکلاتی که این قشر با آن مواجهند بسیار اساسی‌تر از این است و با بالا رفتن هزینه‌ها و کمی منابع مالی این گروه، سالمندان برای زندگی در جامعه امروز شرایط سختی را می‌گذرانند.

مولف کتاب «پوکی استخوان» که حدود 40 سال در کشور آمریکا تحصیل و فعالیت کرده ادامه داد: این کشور حدود 50 سال دیر متوجه اهمیت برنامه‌ریزی برای شناسایی و برطرف کردن نیازهای دوره سالمندی شد و امروزه با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کند. با وجود این‌که امروزه سالمندان آمریکایی مزایای قابل‌توجهی را دریافت می‌کنند اما آمار خودکشی در بین این گروه به شدت بالا رفته است.

نویسنده کتاب «پیرآزاری و غفلت از سالمندان» بی‌رغبتی پزشکان و پرستاران به کار در بخش سالمندان را معضلی در تمامی جوامع دانست و ادامه داد: مسوولان باید به هرم سنی جامعه توجه داشته باشند و به این نکته بیندیشند که چند دهه بعد، قشر جوان امروز به سن سالمندی می‌رسند و در آن زمان جمعیت بسیار زیادی از کشور را سالمندان تشکیل می‌دهند.

این مولف و دكترای تخصص پیری‌شناسی افزایش سالمندان و کاهش تولید مثل را سبب به هم خوردگی اجتماعی دانست و گفت: در کشورهای پیشرفته آثار علمی زیادی درباره مشکلات سالمندان نوشته شده در حالی‌که در کشور ما هنوز به خوبی به این موضوع پرداخته نشده است. متاسفانه کنفرانس‌هایی هم که در این حوزه برگزار می‌شود فراتر از مساله تکریم سالمندان نمی‌رود و مشکلات این گروه هر روز بیشتر می‌شود.

نویسنده کتاب «بیماری آلزایمر»، پیرآزاری را یکی دیگر از معضلات سالمندان دانست و گفت: این افراد تقاضاهای خاص خود را دارند و متاسفانه مورد بی‌مهری و حتی آزار و غفلت قرار می‌گیرند. بخش‌های دیگر جامعه هم توانایی جوابگویی به خواسته‌های این افراد را ندارد و می‌توان گفت «غفلت» بدترین نوع آزار این گروه است.

این متخصص که پایان‌نامه مقطع دکترای خود را درباره دختران میان‌سالی نوشته که احساس وظیفه در قبال نگهداری از مادرانشان دارند افزود: توجه نکردن به بیماری‌های سالمندان و نبود بیمارستان، پرستار و متخصص این حوزه عواقب زیادی در پی دارد؛ همان‌طور که در کشوری مانند آمریکا آمار خودکشی سالمندان به شدت افزایش یافته و هر روزه آمار تجاوز به حقوق این افراد هم بالاتر می‌رود.

تاکنون آثاری مانند «پروستات و بیماری‌های آن»، «رهایی از اضطراب»، «غلبه بر آرتروز با ورزش»، «تغذیه سالم»، «مراقبت از سالمندان»، «بی اختیاری ادرار در زنان»، «ناتوانی جنسی در مردان»، «همه چیز درباره یائسگی» و «پیرآزاری و غفلت از سالمندان» به قلم دکتر صمدانی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها