دوشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۱ - ۱۴:۲۲
آریامنش: ابداع خط کرشمه مدیون راهنمایی مرحوم استاد واشقانی است

استاد فتحعلی واشقانی فراهانی، هنرمند پیشکسوت خوشنویسی و كاتب كتاب‌هاي «ترجمه قرآن مجید» و «جلی قلم» جمعه 12 آبان بر اثر ابتلا به سرطان درگذشت. به همین مناسبت گفت‌وگویی با احمد آریامنش خوشنویس ایرانی و مبدع خطوط کرشمه و سفیر انجام دادیم. آریامنش عنوان مي‌كند که خط کرشمه را با راهنمایی مرحوم واشقانی ابداع کرده است.-

احمد آریامنش، خوشنویس و مبدع خطوط ایرانی کرشمه و سفیر در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره تاثیر کاری هنری مرحوم فتحعلی واشقانی فراهانی در هنر خوشنویسی ایران و آثار مكتوب او گفت: استاد واشقانی در حوزه سنتی خوشنویسی فعالیت داشتند و در نتیجه حاصل کار ایشان با امثال ما که خطوط مدرن کار می‌کنیم، تفاوت دارد، اما به هر حال ایشان یکی از استادان پیشکسوت و تاثیرگذار بر هنر خوشنویسی این مرز و بوم بودند. 

وی افزود: استاد واشقانی به جز برگزاری کلاس‌های خوشنویسی در سالیان متمادی بانی تشکیل انجمن خوشنویسان در شهرهای مختلف استان مرکزی هم بودند و از این منظر حق بزرگی بر گردن بسیاری از استادان خوشنویسی امروز دارند. 

آریامنش در ادامه در پاسخ به این سوال که به شخصه از مرحوم واشقانی آموزش دیده و از دانش او بهره برده یا این‌که خیر، گفت: خیر من افتخار شاگردی مرحوم استاد فراهانی را نداشتم، اما ایشان حق بزرگی بر گردن من دارند که ضمن بیان خاطره‌ای از او به این حق اشاره می‌کنم. 

مبتکر خط کرشمه در ادامه گفت: من حدود سال‌های 1365 – 66 در همدان زندگی می‌کردم. روزی از همدان به دیدن استاد واشقانی رفتم و ایشان محل زندگی من را پرسید و وقتی پاسخم را شنید به من گفت که آیا روی کتیبه «گنج نامه» کار کرده‌ای؟ من پاسخ منفی دادم و استاد گفت که نمی‌دانم چرا این همدانی‌ها روی این کتبیه کار نمی‌کنند. 

آریامنش در ادامه با اشاره به این نکته که در راستای تکمیل خط کرشمه از فرم‌های خط میخی بهره برده است، گفت: کتیبه گنج‌نامه سنگ‌نوشتارهایی از دوران داریوش و خشایارشای هخامنشی است که بر دل یکی از صخره‌های کوه الوند در فاصله پنج کیلومتری غرب همدان و در انتهای دره عباس‌آباد قرار دارد. این کلام استاد تلنگری برای من شد تا سال‌ها روی این کتیبه مطالعه و کار کنم. همین مساله در نهایت باعث ابداع خط کرشمه توسط من شد. من برای تکمیل خط کرشمه از فرم‌های خطوط میخی این کتیبه بهره بردم.
 
آریامنش در پایان گفت: استاد واشقانی خوشنویسی را با حالت سنتی و با اعتقاد بسیار، به شیوه‌ای که تعلیم گرفته بود، انجام می‌داد. شیرینی و حلاوت خاصی که در نوشته‌های ایشان به ویژه در اتصالات وجود دارد، در عالم خوشنویسی کم‌نظیر است. 

فتحعلی واشقانی در سال ۱۳۰۹ شمسی متولد شد. مشهورترین استادان او در خوشنویسی سیدحسین و سیدحسن میرخانی بودند. انجمن خوشنویسان ایران در سال ۱۳۴۳ او را به عنوان نخستین مدرس خود انتخاب کرد و بسیاری از شاگردان ایشان هم‌اکنون در انجمن خوشنویسان ایران به عنوان مدرس فعالیت می‌کنند. 

واشقانی در سال ۱۳۶۷ به استناد آثار قلمی و نمایشگاه و فعالیت فرهنگی هنری‌اش، گواهینامه درجه یک هنری، معادل مدرک دکترا، از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. 

این استاد خوشنویسی ایران  ۱۲ آبان ۱۳۹۱ خورشیدی در  ۸۲ سالگی بر اثر پیشرفت بیماری سرطان درگذشت. 

تاکنون کتاب‌های «ترجمه قرآن مجید»، «جلی قلم»، «کلک مشکین»، «آیت مهر»، «دیوان حافظ» و «مشق مشکین» به خط مرحوم فتحعلی واشقانی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط